Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


73-årige Lars har en egen PT

Lars ben började krångla och han trivdes inte med sin mage. När han fick chansen till en egen PT tog han den, och stortrivs med sin nya livsstil. Här träffar du Lars och hans PT Lina som övertygar om att träning är viktigt även för äldre.

 

Kanske känner du igen dig: ryggen har stelnat och du måste sitta på sängkanten för att få på strumporna. Knäna gör ont efter promenader. Kanske är det tillfälligt, eller har du kommit dit vi alla kommer en dag – till din begynnande ålderdom. De goda nyheterna är att även ålderns utmaningar går att bli av med, eller åtminstone bromsa! Ett bra sätt är att träna, även om man råkat fylla 60 eller 70. Men hur börjar man om man aldrig satt sin fot på ett gym? Och hur håller man motivationen uppe?

Varför inte göra som Lars Waldenström, 73 år, och anlita en egen personlig tränare?

 

Hej Lars, hur är det att ha en personlig tränare?

Fantastiskt men dyrt! Min dotter tränar på Hagabadet i Göteborg tre gånger i veckan och det var hon som tyckte jag skulle gå dit, så jag fick en egen PT i julklapp. Jag började för att få styrka i mina ben som krånglar, och så ville jag få bort magen. Jag har bott i Dubai många år och där tränade jag via golfklubben, men inte alls på samma sätt. Det är en helt annan sak med PT.

 

IMG_0112

 

Vad gör du och din PT då?

Ena dagen tränar vi överkroppen och andra dagen underkroppen. Det är mest styrka, smidighet och balansträning. Boxning, benutfall, olika maskiner som t ex benpress och så balansövningar där jag står på en boll som är delad på mitten. Jag fuskar när hon inte ser, ha ha! Lina är skojig och vi har en skämtsam dialog. Timmen går fort, det är jättekul att träna med henne.

 

Konditionen då, tränar du den också?

Den får jag sköta själv, även om jag cyklar tio minuter som uppvärmning. Jag går promenader hemma med min hund Pälle och så dansar jag zumba. Jag har alltid varit väldigt dansant och när zumban kom kände jag direkt att den var rätt för mig. Där blir jag aldrig trött!

 

Du är över 70 år, ser du fler i din ålder på gymmet?

Det finns äldre också som tränar, men de tjötar mest. Trampar lite på en cykel, läser tidningen och så, men det blir ju inte detsamma som med en PT. Det viktiga är att någon talar om för en att ”nu gör vi det här, nu kör vi klart den här minuten eller den här övningen”. Man har inte en chans att sluta, man kommer inte undan.

 

Finns det några nackdelar?

När man vaknar på morgonen och inte vill gå dit! Men det är det enda, annars är det bara toppen. Och om jag inte kommer får jag ett sms med roliga, retsamma smileys av Lina. Vi börjar redan kl 06.45 på morgonen, så jag får gå ut med Pälle efteråt. När jag kommer hem ligger han fortfarande och sover!

 

Kommer du att fortsätta träna med PT?

Ja, min dotter är rik, så jag ska få henne att fortsätta betala, ha ha!

 

 

Med sina 3000 medlemmar och 18 PT:s är Hagabadet i Göteborg Sveriges största träningsanläggning. Friskvårdsmagasinet fick ett snack med Lina Elgbratt, som har jobbat där som PT i 3 år.

 

GÖTEBORG 2015-02-12 Porträtt Hagabadets PT's FOTO: Patrick Sörquist

Lina Elgbratt, PT Hagabadet
FOTO: Patrick Sörquist

 

Varför blev du PT?

Det är ju ett yrke som vuxit mycket senaste åren. Jag har tidigare tränat thaiboxning, tävlat i Bodyfitness och blev instruktör som 16-åring. Det föll sig naturligt att vidareutveckla sig inom personlig träning. Här på Hagabadet jobbar vi tätt ihop med sjukgymnaster, osteopater och massörer i ett tight team, det är givande. Det är en familjär anläggning trots att den är så stor.

 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Variationen, ingen dag är den andra lik. Man måste hela tiden anpassa träningen efter kunden. Ibland när man tragglar på och tycker det knappt går framåt så plötsligt går det bra för kunden, det är belöningen. Vi arbetar väldigt tight med våra klienter och träffar dem ofta, 2-3 gånger per vecka. Ibland känns det nästan som man träffar dem oftare än sin make!

 

Hur går det till att få en PT hos er?

När man blir medlem hos oss ingår två PT-tillfällen. Vi har en PT-samordnare som parar ihop kund och PT. Hon är duktig på det så det blir nästan alltid rätt. Men vi är tydliga med att om det inte känns bra så måste man byta. Först får man fylla i en enklare hälsodeklaration som man sedan diskuterar. Vid andra tillfället går vi igenom ett grundprogram där man får bekanta sig med maskinerna. Många har ju aldrig tränat tidigare.

 

Har ni många äldre som tränar hos er?

Medelåldern är 48 år, och det är flest kvinnor. De tränar för att kunna bli äldre, och må bra när de blir äldre. Många vill också göra en svensk klassiker eller gå ner i vikt, men de flesta tränar bara för att må bra. Vi har också många över 70 år. En kvinna började när hon var över 90 och då sa hon ”jag har hört att det aldrig är för sent att börja träna, så någon gång är det dags att sätta fart!”

Vi har rykte om oss att vara lite ”fritidsgård” för äldre. Vi har en lägsta ålder på 30 år. Hit kan man komma utan att prata krämpor, det blir mer snack om hur bra man mår!

 

Hur hinner du själv hålla dig i form?

Jag tillämpar skohornsträning, klämmer in träning där det finns plats. När jag är hemma hinner jag inte, då är det hämtning, matlagning och familjetid. Men på jobbet om jag har en kvart över, då sticker jag ner till gymmet och kör. Man ska vara nöjd med det, bättre jag ger mig själv en kvart än inget alls. Fler borde göra det!

 

Men alla jobbar ju inte på ett gym?

Nej, men man kan promenera en kvart på lunchen. Man blir piggare och jobbar bättre resten av dagen. Hemma kan man ta en promenad eller springa med barnen cyklande bredvid. Det finns också en bra app ”seven minutes workout”. Det enda man behöver är en stol, och barnen kan vara med.

 

Räcker det verkligen med sju minuter?

Många misslyckas för att de har för höga ambitioner. De tar ut sig för hårt, får ont och ger upp. När vi var i fjällen och maten stod i ugnen sa jag ”Nu tränar vi!” Det blev jätteroligt, barnen var så engagerade och det blev liksom kvällens höjdpunkt. Så har man tränat en stund istället för att sitta i soffan och vänta. Och om man aldrig tränar är ju sju minuter mer än aldrig!