Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Acai – Allt du behöver veta om Acaibäret

Acai, acaibär acaibowl

De små blålila Acaibären har länge varit en del av kosten hos befolkningen i Syd- och Centralamerika . Men vad är det som gjort att bäret blivit så väldigt populärt i vår del av världen nu?

I den här artikeln kommer vi gå igenom vad Acai är, vilka fördelar det finns med Acaibär och vad du ska tänka på. Vi kommer även att:

 • Syna påståenden kring bäret.
 • Berätta om Acai i Sverige.
 • Gå igenom näringsvärdet.

 

Givetvis har vi avsatt ett helt avsnitt till de populära acai bowlsen och vi bjuder även på ett fantastiskt recept på Acai bowl som du inte får missa!

Vad är acai

Vad är Acai?

Acai är ett litet bär som växer på Acaipalmer i Central- och Sydamerika. De har ett blålila skal och gult-vitt fruktkött med ett frö i mitten. Till både form och storlek kan vi jämföra Acai med ett blåbär. Däremot kan smaken på råa Acaibär jämföras med björnbär men med en liten bitterhet som liknar viss typ av mörk choklad.

I Amazonas  har Acaibäret använts länge. Att bären på senare år exploderat i popularitet först i USA och sedan resten av världen brukar härledas till två tv-profiler. Både Oprah Winfrey och Dr Oz, vilka båda är världskända, kallade Acaibären för ett superbär 2009 och resten är historia. Sedan dess har nämligen bäret bara vuxit i popularitet. Både på andra sidan Atlanten men även här hemma i Sverige.

På nätet har vi stött på stavningar som Assai eller Acaii men vill du vara på den säkra sidan är det Acai som gäller. Det korrekta uttalet är till skillnad från vad många tror inte “Ah-kaj” utan “ah-sigh-ii” eller “a-saj”. Något som kan vara bra att veta för att undvika missförstånd.

Acai – användningsområden

Acaipulver används ofta för att höja näringsvärdet i allt från smoothies och Acai bowls till chiapuddingar och juicer. Vissa väljer även att  blanda i lite acaipulver i en ingefärsshot. Förutom det används ibland Acai för att smaksätta olika matprodukter som till exempel gelégodis och glass. Ett helt annat användningsområde är att de även används i vissa hår- och hudprodukter som till exempel krämer. Som du märker har bäret många användningsområden men vart kommer bäret egentligen ifrån?

Acai från palmträdet till Sverige

Acai växer på palmträd i Central- och Sydamerika som kan bli upp till 20 meter långa. Skörden sker för hand vilket betyder att de som skördar bären ger sig upp på farliga höjder för att plocka dem. I Sverige finns det inte så vitt vi vet färska Acaibär. Med tanke på distansen från Central- och Sydamerika är det inte så konstigt. Istället hittar du oftast ren Acai i pulverform. Både som frystorkat pulver i förpackning eller i kapslar. Det finns även Acaijuice och  frysta Acaibär att köpa, perfekta att ha i en god smoothie eller i en Acai bowl.

Är acai nyttigt

Är Acai nyttigt?

Som vi redan varit inne på har Acai på senare år blivit populärt i vår del av världen. Bäret kallas av många för en superfrukt eller ett superbär. Även om begreppet superfrukt är lite otydligt finns det mycket som pekar på att Acai innehåller mycket ämnen som är bra för dig.

Mycket av det som gör Acaibären nyttiga sitter i bärets blå-lila skal. Liksom många andra bär och frukter innehåller just skalet på Acai bären fiber, näringsämnen och de flesta av de viktiga antioxidanterna.

Stora mängder antioxidanter

Faktum är att Acaibär innehåller mycket fler antioxidanter än en genomsnittlig jordgubbe, ett blåbär eller ett hallon. Det är just Acai bärens höga antioxidantinnehåll som är en av de främsta anledningarna till att bären hyllas av så många och har blivit så populära. 

Antioxidanter kan skydda kroppens celler från att skadas av oxidativa processer. Det betyder att de skyddar dina celler ifrån att skadas. Genom att skydda mot oxidation har Acai-bär potentialen att förhindra hjärtsjukdomar, diabetes och olika tillstånd relaterade till åldringsprocessen menar viss forskning. De hjälper även din hjärna att fungera bättre, sänker inflammationen i kroppen och förbättrar ditt minne. 

Med det sagt vill vi påpeka att hur nyttiga Acaibären är i jämförelse med andra bär är omtvistat och vissa menar att Acai bär inte har några större hälsofördelar än andra bär. Att därför vara försiktigt optimistisk är nog inte en dum idé. Det har gjorts en del forskning men det behövs mycket mer för att vara helt säker vad effekten är. 

Viktiga fettsyror

Förutom antioxidanter innehåller Acai bär också höga nivåer av viktiga fettsyror som omega-3, omega-6 och omega-9. Alla dessa tre fettsyror är viktiga att få i dig. De gör bären ganska unika då bär överlag inte innehåller vad som brukar anses vara bra fetter. Framför allt hittar du Omega-6 och Omega-9 i Acaioljan även om bären i sig även de innehåller fettsyrorna.

I det här läget kan det vara bra att påpeka att en typiskt västerländsk diet av olika anledningar ofta innehåller en stor mängd Omega-6. Det finns därför många som lyft fram forskningen kring obalansen mellan Omega-3 och Omega-6 i vår mat. En hel del forskning pekar på att för mycket Omega 6 i relation till andra Omega-syrorna kan vara skadligt. Det här är dock ett stort och brett ämne vilket gör att vi inte kommer gå in mer på det här utan det förtjänar en separat artikel i framtiden.

Acai näringsvärde

Acai Näringsvärde

Acai-bär har en unik näringsprofil i jämförelse med andra bär eftersom de är innehåller bra fetter och har ett lågt innehåll av socker. 100 gram frysta Acaibär innehåller följande näringsvärden:

 • Kalorier: 70 kcal
 • Fett: 5 gram
 • Mättat fett: 1,5 gram
 • Kolhydrater: 4 gram
 • Socker: 2 gram
 • Fiber 2 gram
 • Vitamin A: 15% av RDI
 • Kalcium: 2% av RDI

Acaibär innehåller också spårmineraler som till exempel krom, zink, järn, koppar, mangan, magnesium, kalium och fosfor. I Sverige hittar vi Acai i främst tre olika format. 

Acai Juice, Acai pulver och fryst Acai

I våra affärer hittar du oftast bäret i tre olika varianter:  juice, pulver och fryst Acai.

 • Acai Juice
  Acai juice är ofta laddad med antioxidanter vilket är kanon. Samtidigt är Acai juice det som av våra tre exempel innehåller den högsta andelen socker. Dessutom saknar juicen helt fibrer. Det kan även vara så att ifall juicen är filtrerad, vilket den oftast är, kan det innebära att den innehåller mindre antioxidanter. Som med alla juicer kan det vara bra att se vad mer som finns i juicen. Mer än ofta kommer du till exempel hitta tillsatt socker.
 • Acai pulver
  Acai pulvret har den mest koncentrerade mängden Acai. Därför kan vi säga att du får i dig en större mängd av alla näringsämnen ifall du äter acai pulver. Pulvret innehåller fibrer, fett samt antioxidanter. Tänk på att välja ett pulver utan några tillsatser. Många Acai kosttillskott kan nämligen innehålla en liten mängd Acai och massa annat du inte vill få i dig. Den enda ingrediensen ska med andra ord vara frystorkad Acai. Det finns att köpa på nästan alla hälsobutiker. 
 • Fryst Acai
  Fryst Acai utan tillsatser är förmodligen det bästa sättet att både njuta av smaken utan att förlora näringen från Acai bären. Precis som andra frysta bär kan du hitta fryst Acai i frysdisken i vissa butiker. Ifall du vill göra en god Acai bowl eller smoothie är det frysta bäret perfekt att ha med! 

Två snabba tips på hur du kan använda Acai:

 • Gör eller köp juice och smoothies med acai som ingrediens.
 • Använd fryst Acai eller Acai-pulver för att göra Acai bowls.

Vet du inte hur du ska göra en Acai bowl är det bara att fortsätta läsa för det ska vi berätta i nästa stycke. Vi lovar att med vårt acai bowl recept får du en riktigt god frukost eller ett mellanmål. 

Acai bowl recept - gör din egna acai bowl super enkelt!

Acai Bowl – Vad är en Acai Bowl?

En Acai Bowl är tjockare typ av smoothie som ofta serveras i en skål och kan ätas med sked. Den serveras ofta med någon typ av topping. Egentligen sätter bara fantasin gränsen vad du kan lägga på din Acai bowl. Hänger du mycket på sociala medier är chansen  stor att du har sett fantastiska bilder på smoothie skålar med Acai fyllda med massor av olika god topping. Men nog om det nu till det vi alla väntar på – vårt Acai bowl recept.

Acai Bowl recept

Açai-skålar är helt enkelt Açai med blandade frysta frukter toppade med allt ditt hjärta önskar. Har du inte testat att göra en så tycker vi absolut att du ska göra det. Det är godare än en skål med glass och dessutom mycket nyttigare! Perfekt, inte sant?

Så här gör du en tjock, nyttig och krämig Acai skål som är full med antioxidanter.

Ingredienser:

 • 1 msk Acai-pulver eller 1 dl frusna Acaibär
 • 1 frusen banan
 • 0,5 dl kokosmjölk
 • Is efter behov för att få rätt tjocklek (du kan även ha i frysta blåbär, ananas eller hallon)

Toppa med:

 • 0,5 dl hackad ananas
 • 1 kiwi, skivad
 • 0,5 dl hackad mango
 • 0,5 dl granola eller valfria nötter
 • 1 msk hampafrön

Såhär gör du:

 1. Tillsätt banan, Acai-pulver, kokosmjölk i en mixer och blanda ihop tills den blir jämn.
 2. Tillsätt is eller frysta frukter och bär efter behov för att få tjockare konsistens. Kom ihåg att din bowl ska gå att äta med sked.
 3. Häll Acai-blandningen i en skål och fyll på färsk frukt, granola eller nötter och frön.

Eller toppa din Acai bowl med dina egna favoriter!

Som vi sa sätter bara din fantasi gränsen. Är du så pass hungrig att du inte kan komma på något kommer vi med några fler förslag på goda toppings till din Acai bowl.

 • Osötad strimlad kokosnöt
 • Gojibär
 • Kakaopulver
 • Müsli
 • Bananchips
 • Nötter/ frön
 • Färsk frukt

Mixa, blanda och testa dig fram. Dela gärna med dig i kommentarerna om vad du tycker är godast!

Kan Acai bär hjälpa mig att gå ned i vikt?

I framförallt USA har Acai-bärtillskott marknadsförts som hjälpmedel för viktminskning. För närvarande finns det mycket lite forskning som stödjer huruvida bäret är effektivt när det kommer till att bistå en viktnedgång. Med andra ord finns det inte mycket som tyder på att Acai skulle hjälpa dig att gå ner i vikt.

En studie som gjordes på Lunds universitet visade till och med att Acai bäret hade motsatt effekt!

Andra populära påståenden om Acai är att bärets egenskaper är så pass starka att det kan bota diabetes och bota cancer. Ifall du har hört det här i något TV-program eller läst det i tidningar ska du veta att det inte finns några fasta vetenskapliga bevis som stöder ovanstående löften. Tyvärr lovas det ofta mycket utan riktiga bevis. 

Det betyder givetvis inte att bären är värdelösa (det är de inte) och att de inte kan hjälpa dig till en bättre hälsa. Men som alltid gäller det att vara försiktig när det kommer till mirakelkurer som lovar guld och gröna skogar. Acai innehåller mycket som är bra för oss så testa äta det men att det skulle vara den enkla lösningen till alla besvär låter för bra för att vara sant. Vilket det antagligen är. Men kan det vara farligt då?

Kan Acai vara farligt?

Det finns i skrivandets stund inget som tyder på att Acai skulle vara farligt. Det finns inget som tyder på att du kan äta för mycket av bäret eller att det skulle vara farligt. Ifall vi även tar i anspråk att  Acai är ett bär som innehåller många hälsosamma ämnen finns det inte så många nackdelar med att äta den. 

Dock vill vi än en gång understryka att som vanligt vara försiktiga och framförallt inte överskatta hälsopåståenden kring Acai och Acai bär. I alla fall de som lovar mirakel. För även om den inledande forskningen är lovande, har studier om dess effekter på människors hälsa varit små och knappa. Därför kan det vara bra att ta hälsopåståenden om Acai med en nypa Acai salt.

Köpa Acai

Köpa Acai

Du kan hitta Acai-bär i de flesta hälsokostbutiker och nu även i vissa vanliga matbutiker. Bäret säljs som sagt i Sverige oftast i form av Acai juice eller Acai pulver. Försök se till att produkten innehåller mycket av Acai bärets skal där många av de viktiga näringsämnena finns. Med andra ord produkter du vet innehåller hela bäret och som inte genomgått för mycket förädling. Titta även gärna på näringsinnehållet på etiketten då många juicer innehåller andra ingredienser än bara Acai. Vill du vara säker välj ett rent Acaipulver!


Referenser

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857637
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26060341
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447763/
 • https://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf
 • https://www.academia.edu/14057003/Potent_Antioxidant_and_Anti-Inflammatory_Flavonoids_in_the_Nutrient-Rich_Amazonian_Palm_Fruit_A%C3%A7a%C3%AD_Euterpe_spp._
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16019315
 • https://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24985004
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22224493
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6278552/
 • https://nccih.nih.gov/health/acai/ataglance.htm
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26423886
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909