Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Akupressörutbildning nu på halvdistans

Axelsons har utbildat Akupressörer i över 40 år, och utbildningen har hela tiden utvecklats för att möta samtidens behov. Nu har vi med ett nytt upplägg gjort det möjligt att utbilda sig till stor del på distans, i mindre grupper och på flera orter i landet. Här berättar huvudläraren Sirkka om de nya möjligheterna.

Akupressur bygger på traditionell kinesisk medicin (TKM) där ohälsa sägs bero på störningar i energiflödet (Qi) eller obalanser mellan Yin och Yang, och kallas ofta för ”akupunktur utan nålar”.

– Akupressurutbildningen började som separata kurser, som så småningom formades till en hel terapeututbildning, berättar Sirkka Nyman, som undervisat på skolan sedan 1997.

Metoden har hjälpt klienter med allergier, trötthet, matsmältningsbesvär, smärta, menstruations-, övergångs- och fertilitetsproblem, säger Sirkka.

Under årens lopp har terapeuterna rapporterat om att akupressur har haft effekt även som stresshantering.  Den djupa avslappning som behandlingen ger hjälper kroppen att hitta tillbaka i sitt viloläge, och kroppens energisystem balanseras.

På Axelsons valde vi för 20 år sedan att fördjupa oss i och utveckla akupressuren specifikt som en stresshanteringsmetod.  Metodens inre utveckling har på det sättet följt de ökande behov av stresshantering som finns i samhället.

Nu låter vi akupressurutbildningens yttre form gå genom en omvälvande ändring på grund av ändrade omständigheter i samhället och världen, säger Sirkka.  Coronasituationen ifrågasatte de arbetssätt som vi vant oss vid på Axelsons. Hur kan vi undervisa taktil kunskap och klientbemötande utan att se varandra ansikte mot ansikte, mötas hjärta mot hjärta?  Restriktionerna gav oss inte många alternativ och under våren 2020 började vi digitalisera akupressurutbildningen.

– Utbildningen i akupressur har hela tiden varit ett hantverk där färdigheterna utövas under lärarens och assistenternas vakande öga.  Nu förändras detta under våren så att kursdeltagarna gör övningarna hemma och har diskussionerna med läraren.  Det har fungerat fint, bättre än vad jag kanske hade förväntat, säger Sirkka.

Läs mer och anmäl dig här till Axelsons utbildning till Akupressör/Stressterapeut!

Steg 1 är främst en kurs i behandlingsteknik och orientering i Traditionell Kinesisk Medicin TKM.  Därför är ett fysiskt möte viktigt både för att behandla och ta emot behandling.  Varje blivande terapeut behöver få en egen upplevelse av akupressuren.  Med vårt nya upplägg kan deltagaren välja sin närmaste studieort. Läraren finns i Göteborg, och i Stockholm finns det handledare på plats samtidigt som man följer läraren i direktsändning, så utbildningen sker parallellt på båda orterna.

Dessutom kommer flera lärare framöver att hålla Steg 1 på sina hemorter.  Samtidigt som det ger oss möjlighet att utbilda i mindre grupper, så att vi begränsar antalet personer som möts fysiskt, ger vi samtidigt möjlighet till fler att ta del av akupressuren och behandla ännu flera klienter.

Ladda ner PDF och se hela utbildningens upplägg här!

Steg 2 undervisas också parallellt i Stockholm och Göteborg.  Under steg 2 har vi också praktik då kursdeltagare både behandlar varandra  och tar emot klienter på skolan.  Under steg 2 fördjupar vi oss i diagnostiken och i behandlingar av specifika problem som kan härledas till störningar i vårt energisystem.

Under hela Steg 3 kan kursdeltagarna följa distansundervisning hemifrån.  Vi fördjupar oss i de mentala, psykologiska aspekterna av TKM.  Vi går genom de vanligaste stressymptom enligt västerländsk medicin och översätter dessa till energisymptom enligt TKM.  Vi lär oss också använda öronfrön, dvs behandla vissa akupunkturpunkter i örat.

Kursdeltagarna gör uppgifter tillsammans och redovisar egna klientfall.  Om någon önskar så kan de få undervisning i klassrummet i Göteborg.  Obligatorisk praktik ingår i de sista tre helgerna.  Den som väljer distansutbildning, kan göra sin praktik vid annat tillfälle på Axelsons.

Det finns även introduktionskurser i akupressur.  Introduktionskurserna är två dagar och erbjuds på flera orter i Sverige.  Denna kurs är en inspirationskälla hur vi kan använda välgörande akupunkter på oss själva och behandla andra.  Kursdeltagare lär sig en nacke – axelbehandling som är djupt avslappnande.

– Nästan alla idag använder mobiler och datorer så mycket att det blir ansträngande för nacke och axlar, så det finns ett stort behov av just det. Introduktionskurser hålls av diplomerade akupressörer som gått en instruktörsutbildning på Axelsons, berättar Sirkka.

Sirkka Nyman förbereder nu för att kunna gå i pension, och hennes roll kommer att övertas av Catharina Andersson. Catharina har börjat som huvudlärare på Akupressurutbildningen parallellt med Sirkka, och kommer att ta över från hösten 2021. Läs intervju med Catharina här!!

– Det känns väldigt kul och spännande, säger Catharina Andersson. Sirkka och jag arrangerade för ungefär tio år sedan Steg 1-kurser tillsammans på olika orter i Sverige, så det är inte helt nytt. Jag är också Qi Gong- instruktör och har haft kurser i 15 år, så jag vet ju hur det är att undervisa. Men det blir ändå nytt för mig att stå som lärare för hela utbildningen, det känns som om cirkeln sluts för mig.

Läs mer och anmäl dig här till Axelsons utbildning till Akupressör/Stressterapeut!