Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Akupressur – akupunktur utan nålar

Akupunktur är idag en utbredd metod som även accepterats och integrerats i svensk sjukvård. Akupressur bygger på samma förståelse av vårt energisystem som akupunktur, men behandlingen utförs genom tryck med fingrarna i stället för med nålar.

– Akupressurens grundpelare är traditionell kinesisk medicin (TKM), japansk tryckteknik och västerländsk kroppsrelaterad psykologi, berättar Sirkka Nyman som är huvudlärare på Akupressörutbildningen på Axelsons i Göteborg.

Akupunktur utan nålar

– TKM grundar sig på tanken att vi har ett energisystem i kroppen som omfattar våra fysiska, emotionella och tankemässiga kapaciteter.  Om någon av dessa sfärer ger oss besvär så påverkas energisystemet, och vice versa. Akupressur är en mjuk behandlingsform som ger både muskulär avspänning och mental avslappning och dessutom påverkar kroppens energisystem.
Metoden kallas ofta ”akupunktur utan nålar”. Vi använder oss av meridiansystemet och samma punkter som i akupunktur, men trycker med fingrarna i stället för att sätta nålar. I TKM beskrivs hur energisystemet löper både utanpå och under huden. Nålarna är effektivare vid komplicerade tillstånd, med nålar kan man arbeta mer distinkt och styra om energiflödet behöver ökas eller minskas.
Fördelen som jag ser med Akupressur jämfört med akupunktur är att det finns en fysisk närvaro med klienten hela tiden, en direkt beröring som i sig själv har en positiv, endorfinstimulerande effekt. Det är också praktiskt att behandlingen ges utanpå kläderna.

Den påverkan man kan ge med fingrarna blir mer neutral än med nålar och mer allmänt balanserande, men tillräckligt effektiv vid allmänna obalanstillstånd och inte minst vid stress. Akupressur är främst en stresshanteringsmetod, och utbildningen heter just Akupressur/Stressterapi.

Stressbalansering genom de fem elementen 

– Stress påverkar sömnen och kan ge ångest och oro. Ämnesomsättningen och hormonella funktioner rubbas. Alla dessa funktioner kan balanseras när stressen minskar. De stressymptom klienten upplever, till exempel spänningshuvudvärk eller koncentrationssvårigheter, översätter vi till energimönster, och arbetar på de meridianer och organ som motsvarar det aktuella mönstret.
Varje organ motsvarar ett bestämt element; jord, eld, vatten, trä eller metall. Varje element motsvarar i sin tur olika mentala tillstånd, emotioner och symptom. Till exempel träelementet hänger ihop med lever och galla, och de mönster som kan visa sig hänger till exempel ihop med återhållen ilska och med muskelvärk. Smärtor har olika karaktär beroende på vilka organ som är inblandade. Akupressur kan även användas i viss mån för smärtlindring. De besvär jag behandlar allra mest och har goda resultat med är sömnproblem, matsmältningsproblem, muskelvärk och huvudvärk.
Förändringar i hälsan kan vara subtila, klienterna kan till exempel ofta märka sådant som att deras sömn är annorlunda eller att huvudvärken har blivit mindre intensiv. Syftet med akupressuren är att det ska finnas ett fritt harmoniskt flöde i energisystemet. Detta flöde ter sig individuellt hos var och en.

Kroppens självläkande krafter

– Jag lärde mig akupressur 1998 och har haft klientmottagning minst 1 dag i veckan genom alla åren, det har jag fortfarande. Jag jobbade som undersköterska och tyckte mig se att något behöver göras så att de som är sjuka kan få hjälp med energimedicin.
Nu har jag gått i pension som undersköterska men jobbar vidare med Axelsons ett tag till, det känns viktigt att utbilda en ny generation akupressörer som kan ta över, det är mitt fokus just nu. Min stora dröm vore att se äldreboenden där kost och behandlingar enligt TKM kan integreras med modern svensk sjukvård.
Något av det jag upplever väldigt starkt är när de blivande akupressörerna i klasserna berättar om sina hembehandlingar. De får resultat som igen och igen fyller mig med vördnad inför den visdom som finns i våra kroppar och energisystem.
Jag har naturligtvis själv haft många fina upplevelser av förbättringar hos mina klienter. Till exempel hade jag ett par äldre klienter som var beroende av sömntabletter, efter att ha börjat i behandling kunde de trappa ner på sömnmedlen. De berättade för de andra äldre i sin bridgeklubb och snart hade jag hela klubben i behandling. Ordet sprider sig när någon har en god upplevelse och det är kul!
Akupressuren kan ge en djup avslappning för kroppen och själen som är utsatta för stress under en sjukdom. Avslappning väcker kroppens självläkande krafter till liv. Dessutom behöver alla bra stresshantering, även friska människor idag har en hög stressnivå. Avslappnande terapier är den bästa förebyggande hälsovården.
Akupressur med dess milda metod får ofta klienterna att känna djup, närmast meditativ avslappning.  Jag fortsätter bli imponerad av metodens effekter och är tacksam att jag har hittat Akupressuren. Eller snarare, som det ofta är i livet – akupressuren har funnit mig.

Metaforernas och bildernas medicin

– Akupressurens effekt sker inte bara under behandlingen utan akupressören ger också punkter som klienterna själv kan använda för egenvård, till exempel ”tremilapunkten” eller ”den stora doktorn”. Den heter så för att den är kraftigt balanserande och stimulerar ökad energi, så att man kan orka tre mil till. Akupressören lär klienten egenvårdspunkter som hen kan trycka på hemma för att balansera energisystemet.
Under utbildningen till Akupressör lär man sig en Qi Gong-serie som man sedan kan undervisa andra i, som ännu en metod för självläkning. De olika rörelserna i serien hänger ihop med de olika elementen, så man kan utöva rörelserna specifikt, men oftast utövar man hela serien i ett flöde.
TKM inkluderar också många andra områden, till exempel kost och örter, här får våra elever en orientering men inte kunskaper för att kunna vägleda någon. Många blir nyfikna och får lust att specialisera sig vidare.
Kinesisk medicin är metaforernas och bildernas medicin, det tycker jag gör metoden lätt att ta till sig som underlag för självläkning. Träd behöver vatten, jord och sol för att leva, växa och generera energi, och samma processer finns i kroppen. De gamla mästarna betraktade naturen och såg hur energierna rör sig och ur de insikterna har TKM vuxit fram.
Vi kan skapa balans genom att förstå elementen och balansera upp när det finns för mycket eller för lite av något. När vi riktar vår uppmärksamhet mot naturen, blir vår energi friare. Vi kan se oss själva som en del av naturen som behöver fungera i en helhet och vi behöver inte ta våra besvär så personligt, vi ser att våra individuella kroppar bygger på universella principer.

Utbilda dig till Akupressör/Stressterapeut! Läs mer här.