Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Akupressur är energimedicin

Qi Gong, meditation och andningsövningar stöttar akupressurstudenterna i att bli mer energisensitiva – en förmåga som kan tränas upp av alla och inte kräver någon ovanlig medfödd talang.

Helena Ander är lärare på Introduktionskursen samt Steg 1 och Steg 2 i utbildningen i Akupressur / Stressterapi i Stockholm. Hon har undervisat sedan 19 år tillbaka på Steg 1 & 2 i utbildningen till Medicinsk Massageterapeut, och hållt kursen Massage till husbehov i 6-7 år.
Nyss hemkommen från 10 dagar med Qi Gong i Kina berättar hon begeistrat om den energimedicinska aspekten av Akupressur och Qi Gong.

Massage och Akupressur – var för sig eller i kombination

– Jag utbildade mig till massör 1998, och till akupunktör 2001. Akupressur lärde jag mig efterhand och under åren har jag vävt in akupressur i massagen. Det passar väldigt bra att kunna jobba med akupressurpunkterna när man masserar, jag brinner för båda behandlingsformerna.
– Akupressur är är egen behandlingsform som är suverän vid stressbehandling, sömnproblem, klimakterie/mensproblem, matsmältningsproblem m m. Min erfarenhet är också att akupressur är ett väldigt bra komplement till massage, och att jag kan komma så mycket längre med båda verktygen tillsammans. När klienterna kommer till massage för att få hjälp med huvudvärk, sömnproblem, stress och annat som uppenbart är både fysiskt och energetiskt, då har jag en massa knep jag kan jobba med. Jag får också bättre resultat med nackbesvär, ischias, ja faktiskt alla tänkbara symptom man kan ha.
Akupressuren har ett sådant djup! Både, alla aspekter av människan responderar. Alla aspekter av människan följs åt – kroppen, energin, psyket. När vi jobbar med energin i kroppen, med Qi, så responderar de fysiska strukturerna. När vi får lugn i tankarna och nervsystemet, får vi lugn i kroppen och därmed bättre förutsättningar för självläkning.


Kropp, energi och nervsystem påverkar varandra

– Man kan utgå från organen eller meridianbanorna, organen stöttar varandra och man kan stärka ett organ genom att jobba på ett annat. Vi tänker i 5-elementsteorin, i varje element finns ett yin- och ett yangorgan. De när och stödjer varandra.
Det jag brinner för är att man jobbar så holistiskt, man tar inte bara bort symptomen utan går till grunden, säger Helena. Smärtor och problem i kroppen kan vara kopplat till olika känslor och traumatiska upplevelser, och organen representerar olika känslor.
Metoden fungerar både som en helt egen behandlingsform och som komplement – för massörer, zonterapeuter, kiropraktorer, osteopater och så vidare. Som Zonterapeut jobbar man på fötterna och ibland på punkter på öronen och i ansiktet. I Akupressur trycker man på punkter på hela kroppen.
På utbildningen lär man sig diagnostisera klienten genom att titta på tungan, ta vilopulsen och läsa av kroppen som helhet.  Man tittar på hudfärg, temperament och lär sig ställa viktiga frågor. Det är otroligt spännande! Akupressur går ut på att kroppen ska läka sig själv genom att balansera energin, man vill att klienten ska koppla upp sig och hjälper till att skala av det som står i vägen.
Det som är immateriellt styr det materiella. När klienten tar emot en behandling blir resultatet bäst om de får vila i sitt inre, så att den individuella energin kan uppleva sin förbindelse med den universella energin. Då rättar obalanserna upp sig lättare, säger Helena Ander.

Helena Ander. Foto: Katarina Di Leva

I utbildningen ingår även att lära sig Qi Gong, en grundläggande meditationsmetod och en andningsövning som heter ” de 9 medvetna andetagen”.
När vi arbetar med akupressur arbetar vi med energi, men vi ska inte använda av vår egen energi. Snarare ska man vara ett så finstämt instrument som möjligt för att kunna dirigera den universella energin i klientens kropp. Då blir det närmast nödvändigt att ha någon form av egen träning, dels är det ett sätt att ta hand om sig själv men också ett sätt att bli mer sensitiv för energi. Qigongövningarna kan man även som akupressör rekommendera och lära sina kunder.

Tränar upp förmågan att känna och dirigera energi

– Den som är nyfiken på att utbilda sig i Akupressur behöver inte uppleva sig själv som speciellt energisensitiv sedan tidigare. Jag har aldrig upplevt att någon elev inte kan känna Qi, det ska man inte vara orolig för, säger Helena Ander.
Det är en del av allas vårt system och när vi förstår vad vi ska vara uppmärksamma på så förstår vi att det inte är något främmande. Det är otroligt hur snabbt människor blir duktiga på det här när de bereds möjlighet.
Vi tränar Qi Gong varje morgon varje gång vi träffas, en form som heter Ba Duan Jin. Det är 8 rörelser som påverkar alla kroppens organ, en flödande, stående serie av rörelser. Det tar cirka 15 minuter att genomföra, men den som vill kan också göra den väldigt långsamt och använda längre tid.
Formen är väldigt effektiv för att få igång Qi i hela kroppen, inte minst i händerna. Det stärker förmågan att kunna rikta sin kraft i sessioner där man arbetar med klientens energi. Vi får väldigt positiv feedback från eleverna kring deras upplevelser av Qi Gong, de får en helt annan bild av vad träning kan vara. Det förvånar många att man kan få upp styrka så effektivt utan att det behöver vara hårt eller högt tempo, samtidigt som man känner ökad närvaro och koncentration och energi.
Både Qi Gong, meditationen och andningsövningen bidrar till förståelsen av hur Qi i kroppen förändras genom uppmärksamhet och koncentration, hur smärta och obehag kan transformeras bara genom uppmärksamhet. Qi regleras genom uppmärksamhet – det är grundtesen för allt vi gör.
Terapeutens intention är viktig, samma punkter kan användas på olika sätt. Terapeuten hjälper till att styra strömmen av frisk Qi i kroppen på klienten dit den behövs.
Även att ge och ta emot behandling stärker i sig själv känsligheten. Klient och behandlare blir liksom ett, det finns en lycka i att märka energiflödet som vi delar, att vi är ett, att vi är Tao! Akupressur är energimedicin.

Qi Gong fem timmar om dagen

Helena Ander har själv nyligen kommit hem från Kina där hon spenderat tio dagar med researrangör och Qi Gong-lärare Jana Särman. Där fick deltagarna träna Qi Gong fem timmar om dagen i ett tempel på berget Wudang, på 1000 meters höjd.

– Tio över fem varje morgon samlades vi ute på tempelgården i morgonmörkret, där vi skulle stå stabilt i en kraftställning i 30-40 minuter, medan vi väntade på soluppgången. Visst var det lite jobbigt men fint och häftigt att märka att jag kan! Berättar Helena.
Det sätter igång förbränningen och jag kände ett enormt inre lugn, styrka och koncentration. Jag upplevde det närmast som att bli tvingad in i min egen själ, det fanns ingen annanstans att ta vägen än att gå in i Tao, i varande. Det är inte något snabbfix, man kan fortsätta förfina sin relation till varandet i resten av sitt liv.
Vid varje måltid ställdes det fram många fat med olika rätter och man fick plocka av allt med sina pinnar. Alla råvarorna hade vuxit på berget, det var väldigt speciella råvaror, kraftfull, giftfri mat, läkande svampar som skulle ha kostat tusentals kronor, medicinalörter – det kändes otroligt häftigt att förstå vad det var för mat vi fick!
Efter frukost, och sedan igen på eftermiddagen och på kvällen, tränade vi Qi Gong i upp till två timmar, en form som heter ”De 5 drakarna”. Man kan göra den både stående och sittande. På morgonen gjorde vi båda, och den sittande formen gjorde vi på tempeltrapporna – där var många trappor och varje dag kunde man utan vidare gå 20-30 våningar. Träningen var så stärkande att det inte tog kraft, tvärtom.
Jag känner att den här upplevelsen har gett mig en helt ny bild av min egen kropp och min egen förmåga. Jag har sprängt en gräns som jag inte visste att jag kunde – har otroligt mycket mer kapacitet än jag visste, på alla plan. Har också känt att världen har blivit ännu vackrare – ett nytt djup av skönhet har uppenbarat sig, avslutar Helena Ander.

Läs mer om utbildningen i Akupressur/Stressterapi och anmäl dig här!