Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Akupressur är lugnande för själen”

Akupressur beskrivs ibland som Akupunktur utan nålar, ett system som bygger på traditionell kinesisk medicin och fungerar primärt genom att balansera kroppens energisystem.

Utbildningen till Akupressör/Stressterapeut har uppdaterats för att deltagarna ska kunna studera till stor del på distans, i mindre grupper och på fler orter. Catharina Andersson har börjat som huvudlärare på Akupressörutbildningen parallellt med Sirkka Nyman, och kommer att ta över från hösten 2021.

Här berättar Sirkka Nyman om Akupressörutbildningens nya upplägg på halvdistans

– Det känns väldigt kul och spännande! säger Catharina Andersson. Sirkka och jag arrangerade för ungefär tio år sedan Steg 1-kurser tillsammans på olika orter i Sverige, så det är inte helt nytt. Jag är också QiGong- instruktör och har haft kurser i 15 år, så jag vet ju hur det är att undervisa. Men det blir ändå nytt för mig att stå som lärare för hela utbildningen, det känns som om cirkeln sluts för mig.

Catharina Andersson.

– Jag och Sirkka gick vår akupunkturutbildning tillsammans på 90-talet, det var så vi lärde känna varandra. Vi har också båda gjort flera resor till Qi Gong-centret i Kina, jag har för mig att vi var där samtidigt en gång. Hon vet vem jag är, och det känns fint att få förtroendet att ta över efter henne.

– Jag har jobbat mest med akupunktur, men har alltid haft ett antal akupressurkunder som är rädda för nålar, eller som av andra orsaker föredrar akupressur, berättar Catharina. Akupressur och Energimassage var de första metoder jag lärde mig, på Axelsons 1999, och har jobbat med det sedan dess. Jag byggde på med akupunktur ett par år senare, vi som var akupressörer kunde korta utbildningen med ett år eftersom systemen bygger på samma principer.

– Jag har under alla åren delat min tid 50/50 mellan behandlingar och att jobba med ekonomi. Det passar mig fint, jag trivs med att ha flera typer av jobb som tillgodoser olika sidor och olika behov i mitt liv, säger Catharina.

Det som känns särskilt spännande med att börja undervisa är att jag själv har byggt upp min erfarenhet genom så många år och har en gedigen kunskap, och nu brinner jag för att kunna ge det vidare på bästa sätt.

Vi kommer att starta varje morgon med QiGong på utbildningen, antingen vi är på plats i klassrummet eller har fjärrundervisning, säger Catharina. QiGong är en del av TKM, på sätt och vis gör man samma sak för sig själv som en behandlare kan göra med Akupressur eller Akupunktur; det handlar om att skapa balans i kropp, själ och ande. QiGong har en helhetsverkan, samtidigt som vissa övningar riktar sig mer mot bestämda organ och meridianer.

Jag visar oftast mina klienter specifika QiGong-övningar som de själva kan använda för att komplettera behandlingarna de får av mig, och det kommer akupressureleverna också att kunna göra. De kommer också att kunna undervisa och lära ut meditation och andningsövningar som en hjälp till självhjälp. Jag ser alla de metoder jag lärt mig som delar av en helhet; QiGong, Akupressur, örtterapi, Tuina (meridianmassage), moksa, koppning, kosten…

– Akupressur kan ha stor effekt inte minst när det gäller obalanser som även har emotionella aspekter, säger Catharina. Metoden är lugnande för själen. Eftersom den är baserad på beröring till skillnad från akupunktur, ger det en kontakt och en trygghet, ett känslomässigt och varmt möte som inte finns på samma sätt som i akupunktur. Jag som behandlare är med hela tiden, det är inte bara nålarna som sitter i och verkar.

Om vi i stället jämför med klassisk massage, går det mer på musklerna medan Akupressur fungerar mer på ett energiplan. Samtidigt kan även akupressur lätta väldigt effektivt på muskelspänningar. Jag upplever att Akupressur ger framgång med alla typer av problem, antingen de är psykologiskt, emotionellt eller fysiskt betingade; stress, depression, utmattningssymptom och liknande. Behandlingen öppnar för energiflödet i kroppen och då kan kroppen lättare läka sig själv, det är grundprincipen i TKM.

– TKM är det äldsta medicinska system som finns i världen. Det västerländska systemet är väldigt ungt, konstaterar Catharina. I Kina finns österländska och västerländska sjukhus sida vid sida, patienterna kan själva välja.

När jag var där för 20 år sedan i elevpraktik på ett österländskt sjukhus, upplevde jag att många såg upp till allt som kom från väst. Man beundrade kulturen, maten och det fanns en status i det västerländska. Många sökte sig därför först till västerländsk medicin, och många som kom till oss hade gjort just det men utan att bli bättre. Detsamma ser jag ofta i min praktik här hemma.

Min dröm har alltid varit att få jobba på ett sjukhus där olika system jobbar sida vid sida, där man alltid börjar med de minst aggressiva metoderna. Där de mildaste metoderna alltid är de första man väljer och de mer aggressiva ses som komplementära val, när man redan provat allt annat.

– Jag känner mig väldigt positiv till halvdistansutbildningen, det är en möjlighet för fler att kunna vara med även om man inte har tid och råd att resa, om man har småbarn hemma eller vad det nu kan vara. För den som vill, finns fortfarande möjligheten att gå hela utbildningen på plats.

Vi har gjort en massa filmer och annat material som gör det lättare att repetera eller studera när man vill. Det är en flexibel mix, där man samlas fysiskt omkring de nödvändiga elementen och lär ut det som fungerar på distans. Att lära sig hitta energipunkter och att göra sin elevpraktik känns svårt att göra utan att träffas.

– Det ska bli spännande att se hur den här utvecklingen landar, vi kommer att få återkoppling från eleverna senare, men jag är positiv och tror att vi har lyckats lägga upp en god pedagogisk process som fungerar på distans, avslutar Catharina.