Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Alla kan vara tröga ibland

Lymfmassage kan hjälpa vid övervikt, vätska och svullnad i kroppen, stram bindväv och smärta som orsakas av tröghet i lymfan. Metoden kan också hjälpa efter brännskador och operationer – många kvinnor har fått god hjälp av metoden efter bröstcanceroperation.

Lymfsystemet är en del av vårt immunförsvar (här kan du läsa hur du kan: stärka immunförsvaret) och dess uppgift är att föra bort överskottsvätska, inflammationsämnen, bakterier, virus och slaggprodukter. Tröghet i lymfsystemet kan ta sig uttryck i smärta, vätskeansamling, övervikt, stram bindväv, märkliga veck och gropar i huden.

Lymfmassage kan ge goda resultat vid alla dessa tillstånd och även efter så svåra saker som brännskador och bröstcanceroperationer! Här berättar Bebe Gransten, som själv behandlat klienter med lymfmassage i 15 år och som utbildar Lymfmassörer hos Axelsons.

Bebe Gransten

 

Hej Bebe, vad är lymfmassage och hur går det till?

– Det är en typ av massage som får lymfsystemet att föra ut överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ur kroppen.Lymfmassagen består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning och ibland något djupare grepp för att lösa upp stopp och fibroser.

Det är en mycket lugnande behandling, lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad. Lymfsystemet stimuleras att arbeta bättre utan att öka blodcirkulationen. Vi jobbar hela tiden i lymfflödets riktning, mot armhålorna och nyckelbensgropen som är ”centralstationen” i lymfsystemet. Vi börjar uppifrån, för att göra plats för lymfvätskan som sedan flödar uppåt när vi jobbar längre ner i kroppen.

Lymfmassage utbildning

Varför blir vi tröga i lymfsystemet?

– Ett optimalt fungerande lymfsystem ska kunna transportera bort lika mycket vätska som vi konsumerar, äter och dricker under dygnet ca 2-4 liter. Hjärtat är blodcirkulationssystemets pump, men lymfan har ingen egen pump och för att systemet ska fungera krävs det att vi använder musklerna och andas med diafragman.

En orsak till tröghet kan till exempel vara hormonella svängningar, till exempel i insulinet. Det är bra att hålla ner insulinpåslaget i kroppen, det gör vi genom att äta långsamma kolhydrater.

Vi kan även få tröghet i lymfflödet om hjärtat ofta pumpar ut mer blod än systemet kan hantera, till exempel vid långvarig stress, för mycket högpulsträning och annan hård träning – men också på grund av stillasittande. Många andra faktorer kan också påverka, som till exempel hur vi andas, att slå sig eller ingrepp som operationer.

Vilka symptom kan man få av ett trögt lymfflöde?

– Det kan ge många olika symptom. Vi kan bli svullna och uppleva stelhet, vi kan få olika typer av svårförklarliga smärtor och molande värk i kroppen, vi kan få gropar och veck som vi tror är fettvalkar eller inte förstår vad det är…vi kan bli korta och strama i ryggen, få ändrad hållning, känna oss tunga eller trötta.

Många tror att vi måste få ont i kroppen och gå upp i vikt bara för att vi blir äldre, men det kan vara ett trögt lymfsystem som gör att vi går upp i vikt och får ont. Vi behöver ha ett fungerande lymfflöde i kroppen, överskottsvätska i kroppen gör att fettcellerna kan växa. Mina erfarenheter har också gett mig en ny syn på smärta – vätska i kroppen trycker på nerverna, och när flödet fungerar igen, minskar eller upphör smärtan.

Jag har många kunder med fibromyalgi, kronisk trötthet och liknande som får god hjälp av lymfmassage. Lymfflödet har stor mental betydelse, man blir lättare och gladare i kroppen, många upplever också lättnad från depression.

 

Även hundar kan bli tröga i lymfsystemet. Här har Bebe lossat på ”ärren”, groparna runt manke och nacke. Jag lossade under några veckor, några minuter per gång, därefter rann hundens övervikt bort.

 

Även slanka personer utan synliga vätskeansamlingar kan ha tröghet i lymfan. Ett trögt lymfflöde får huden att klistra till bindväven, och det yttrar sig inte alltid som svullnad och vätskeansamlingar.

 

Även efter brännskador kan lymfmassage hjälpa, det gör huden mjukare och lossar på ärren.

– Just nu jobbar jag med en som är svårt brännskadad och resultatet är fantastiskt! Huden blir mycket slätare och bindväven återfår sin rörlighet.

Med mina femton års erfarenhet välkomnar jag gärna kunder med svåra problem, jag vågar bråka med riktigt sammanväxt hud. Man måste naturligtvis börja försiktigt, se att kroppen accepterar behandlingen och att flödet kommer igång, man får jobba lite taktiskt.

 

Du pratade tidigare om att veck och valkar på kroppen kanske inte är det man tror..?

– Ja! En fantastisk möjlighet med lymfmassage är just att lösgöra ärr. När jag talar om ärr i samband med lymfmassage menar jag inte bara ärr efter operationer, brännskador och sår, men också märken efter gamla slag, vaccinationssprutor, olika typer av små och större trauman som även kan ha inträffat riktigt långt bak i tiden. De kan se ut som ett streck, ett veck, en grop eller en prick och som lymfmassör lär man sig känna igen sådana märken.

Många tror till exempel att det är ett hud- eller fettveck som de har på midjan eller höften, men det kan vara ett sådant ärr, en sammanväxning mellan hud och bindväv. Bindväven stramar och drar kring ett sådant ställe, man kanske blir kort i ryggen och får ont på andra ställen. När vi löser upp kring ärret och lymfflödet kommer igång, kan kroppen se ganska annorlunda ut efteråt.

 

”Ärr” av sammanklistrad bindväv, i midjan mot ryggen.

 

Efter 90 minuters behandling. Klienten har haft flera ryggskott under många år, ärret löstes upp på under endast en behandling därefter inga ryggskott.

 

Jag ser den sammanklistrade bindväven som ogräs, slår rötter ner i kroppen, drar i inre organ och i omkringliggande muskler. Kan vara svårt att föreställa sig innan hur djupt det kan gå. Ärren, stoppen, är som ett vägarbete, det blir bilkö, vårt jobb är att lossa på ärren så att det blir flyt igen.

Det går att få väldigt gamla skador att släppa. I lymfmassage behöver vi jobba med en medvetenhet om att det ofta är trauman i kroppen som vi rör vid, och möta det med inkännande och hänsyn. Många får en direkt och stark effekt som förvånar dem.

 

Det är ju fantastiskt att metoden kan hjälpa på så svåra saker som allvarliga brännskador!

– Verkligen! En annan grupp av klienter som kan få god hjälp av lymfmassage, som jag tycker är viktigt att informera om, är kvinnor som opererats för bröstcancer. Vid en sådan operation går man in och tar bort lymfnoder kring armhålan, lymfnoderna är som ett filter där bakterier, virus och cancerceller ska förstöras. Det blir ofta stora operationsärr som vi får lossa.

Många blir svullna i kroppen, får vätskeansamlingar,viktökning, stela axlar och stramhet som till exempel gör det svårt att lyfta armarna. Lymfmassagen hjälper, allt det här blir bra när lymfflödet kommer igång.

Lymfflödet hjälper kroppen att läka, lymfsystemet suger till sig både överskottsvätska och inflammationsämnen.  Det går bra att börja direkt efter operationen – det räcker att man vaknat ur narkosen, som jag brukar säga. Det är även bra att gå på lymfmassage innan en operation, och att lära sig egenvård.

I lymfmassage arbetar man alltid uppåt, i riktning mot halsgropen.

 

Vem kan lära sig Lymfmassage på Axelsons och hur går det till?

-Grundkursen i lymfmassage är på 4 dagar, Fortsättningskursen likaså. Utbildningen är öppen för alla som har någon bakgrund inom kroppsterapi med en anatomisk förståelse – massörer, sjuksköterskor, yogalärare, naprapater, osteopater…

Grundkursen ingår även i Axelsons yrkesutbildning till Ekologisk Hudvårdsterapeut samt SPA-terapeu. Vill du istället gå en annan massagekurs kan du klicka på länken. Lymfsystemet är mycket viktigt även för hudens välmående och utseende, ett bra lymfflöde ger bättre hy.

Läs mer om alla våra massage utbildningar som finns på Axelsons.

En del av utbildningen är att kunna ge korta egenvårdskurser för våra klienter. Egenvård är en viktig del av lymfbehandlingen. Det är till exempel en bra idé att lära sig egenvårdsmassage innan en förestående operation, men också som komplement eller alternativ till att gå hos en massör. Det är väldigt populärt, det kommer folk från hela Sverige för att gå tretimmars egenvårdskurs, så behovet är stort.

Här hittar du Bebes egenvårdsprogram för lymfflödet som PDF – från www.lymfhoppet.se

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Finns det andra sätt att själv påverka sitt lymfsystem?

Ja, det är bra att tänka på att anpassa sin kost och sin träning. Många behöver äta mindre snabba kolhydrater och en större andel protein och fett, för att hjälpa kroppen att filtrera bort vätska.

Bra träning för den som har trögt lymfflöde är vattenträning, simning eller till och med bara att vara i vatten, ligga och trampa. Vattnet ger ett tryck utifrån, vilket stimulerar lymfflödet. En liknande effekt ger det att motionera med kompressionsstrumpa eller ta på den efter träning, den ska gå hela vägen upp till ljumsken eller upp till midjan. Strumpan trycker ihop lymfkärlen och när musklerna rör sig stimuleras flödet. Man kan också välja att sova med strumpan.

Jag får mejl dagligen med frågor om var man kan hitta en lymfmassör. Lymfsystemets betydelse har fått mycket uppmärksamhet på senare år genom tidningar, böcker (inte minst boken Omstart av Karin Björkegen Jones) och media.

Jag har startat portalen Lymfhoppet.se, både som webbsida och på facebook. Där kan man hitta behandlare och dem som ger egenvårdskurser. På hemsidan finns också information om lymfsystemet, tips för goda vanor samt egenvårdsprogrammet som PDF, att ladda ner gratis.

Som behandlare kan man bli medlem och registrera sig. Jag vill göra det lättare att hitta lymfmassörer runtom i landet och att kunna få hjälp – behovet är stort och jag kan ju inte massera alla!

Utbilda dig i Lymfmassage du också! Läs mer och anmäl dig här.