Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Aloe vera – 7 tips på vad du kan använda aloe vera till

Aloe Vera gel Axelsons.se

I den här guiden har vi samlat 7 tips på vad du kan använda aloe vera till. Växten har använts som naturläkemedel i tusentals år och kan hjälpa dig på många olika sätt. Längst ner hittar du 8 anledningar till varför det kan vara bra för dig att dricka aloe vera juice också. Innan vi tittar på något av detta låt oss börja med att lära känna och förstå oss på plantan.

Vad är Aloe Vera?

Aloe Vera är en tjock, kortstammad växt som lagrar vatten i sina blad. Det är just tack vare vattnet som växten har så tjocka blad. Varje blad är fullt av en slemmig vävnad som lagrar vattnet. Denna slemmiga, vattenfyllda vävnad är plantans naturliga fruktkött även känd som gelén som du kanske förknippar med alla hälsoprodukter du sett eller använt. Det är aloe vera gelén som innehåller de flesta av de bioaktiva ämnena i växten som till exempel vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter.

Aloe Vera har länge varit en populär medicinalväxt. Faktum är att den har använts för att behandla olika hälsotillstånd i tusentals år. Idag används den flitigt inom kosmetika-, läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Den är kanske mest känd för att behandla hudskador, men kan användas på många fler sätt också. Människor har länge känt till växtens läkande fördelar, och växten har länge använts för att bland annat hjälpa till att behandla sår, håravfall, hemorrojder och matsmältningsproblem.

Hudterapeut Axelsons

7 tips på vad du kan använda Aloe Vera till

Det finns många sätt du kan använda aloe vera på. Vi har samlat våra sju absoluta favorittips du lätt kan ta efter. Lite längre ner i artikeln berättar vi även varför det kan vara bra för dig att dricka aloe vera juice. Din kropp kommer tacka dig!

1. Läker brännskador

På grund av dess lugnande, fuktgivande och kylande egenskaper används aloe vera ofta för att behandla brännskador. Har du bränt din hud i solen? Eller har du bränt dig på spisen? Testa att applicera fruktköttet eller gelén på din brännskadade hud den påskyndar nämligen läkningsprocessen.

En sammanfattning av fyra studier visade att växten kunde minska läkningstiden för brännskador med cirka 9 dagar jämfört med vanlig medicinering.

Har du bränt dig svårt är det klokt att kontakta läkare innan du applicerar aloe vera. Om du däremot har en solbränna eller en annan mild brännskada testa att applicera fruktköttet eller gelén några gånger om dagen på skadan.

2. Minskar förstoppning

Aloe vera har ofta använts för att behandla förstoppning. Den här gången är det inte aloe vera gelen som hjälper oss. Istället är det den klibbiga och gula rest som finns strax under  bladets hud. Det kallas ibland för latex och har starka laxerande effekter vilket gör den användbart att behandla förstoppning.

Fruktköttet från växten kan göras till en juice som görs av den gröna delen av bladet. Juicen kan även den fungera som ett laxermedel och kan användas för att behandla förstoppning eller diarré. Längst ner i artikeln berättar vi mer om vad aloe vera juice kan vara bra för. Missa inte det!

3. Sänker blodsockernivån

Aloe vera har precis som gurkmeja använts som ett traditionellt läkemedel mot diabetes inom naturmedicinen. Växten har ryktet om sig att kunna öka insulinkänsligheten och hjälpa till att förbättra blodsockerhanteringen på ett naturligt sätt. Något som flera studier gjorda på personer med typ 2 diabetes också visar. Personerna som testades med aloe vera juice visade sig efter studien att ha lägre blodsockernivåer.

4. Rensar Akne

Att använda färsk aloe i ansiktet kan fungera som en naturlig ansiktsvård och hjälpa till att rensa upp din akne. Du kan också köpa aloe-produkter avsedda för akne, inklusive rengöringsmedel, toners och aloe vera kräm. Dessa kan ha den extra fördelen att även innehålla andra effektiva ingredienser. En stor fördel är att akneprodukter tillverkade med aloe kan vara mindre irriterande för huden än traditionella akne-behandlingar.

5.  Minskar tandplack

Du har säkert hört det av din tandläkare. Tandavfall och tandköttssjukdomar är mycket vanliga hälsoproblem. Ett av de bästa sätten att förhindra att detta sker är att minska uppbyggnaden av plack på tänderna. Aloe Vera hjälper till att döda den plackproducerande bakterien Streptococcus mutans i munnen. Studier visar att aloe vera juice är lika effektiv för att minska uppbyggnad av tandplack som vanligt munvatten.

6. Antioxidant- och antibakteriella egenskaper

Antioxidanter är viktiga för hälsan. Aloe vera gel innehåller precis som ingefära kraftfulla antioxidanter. De tillhör en stor familj av ämnen kända som polyfenoler. Tillsammans med flera andra ämnen i växten kan polyfenoler hjälpa till att hämma tillväxten av vissa bakterier som kan orsaka infektioner hos människor. 

7. Minskar rynkor

Letar du efter ett naturligt sätt att minska rynkor kan du testa att använda aloe vera gel i ansiktet. En studie gjord på 30 kvinnor som var över 45 år ökade produktionen av kollagen och elasticiteten i huden. Något som kan minska rynkor i huden.

Som ni ser finns det många olika sätt att använda plantan på. Vi har egentligen bara skrapat på ytan. Växten kan nämligen användas inom fler områden än de vi berättat om här till exempel till att:

 • Förbättra hårkvalitet
 • Detox
 • Sminkborttagning
 • Makeup primer
 • Läka sår
 • Smärtstillande
 • Rakgel
 • För att hålla frukter och grönsaker fräscha längre

Har du däremot varit i en livsmedelsbutik på senare tid har du säkert sett det senaste inom aloe vera-trenden. Vi pratar givetvis om hyllorna fyllda med aloe-baserade drycker. Det är även något många frågar oss om så låt oss titta närmare på vad aloe vera juice och vad den kan vara bra för.

Aloe vera juice fördelar med juice

Aloe Vera Juice

Aloe vera drycker kan bestå av antingen aloe vera juice eller aloe vera vatten. Växtjuicen blandas vanligtvis med citronsaft för att göra eller med vatten för att göra aloe vera vatten.

På egen hand kan växten smaka lite bittert det är därför många tillverkare lägger till smak eller sötningsmedel i flaskan. Ta en titt på flaskans ingredienslista för att se till att den inte är full med massor av tillsatta sockerarter eller andra ämnen du inte vill få i dig. Risken med att köpa en juice kan även vara att den är pastöriserad och mycket av näringen kan därför vara borta.

Aloe vera juice är en tjock vätska tillverkad av köttet från bladen. Växten är vanligtvis känt för att behandla solbränna. Men att dricka detta friska elixir i juiceform ger dig ett antal andra hälsofördelar.

Vad är aloe vera juice bra för?

Vi har samlat 8 anledningar till varför aloe vera juice är bra för dig. Glöm bara inte att den helst inte ska innehålla massa tillsatser som färgämen, smak

 1. Balanserar PH värde som gör att du kan undvika sjukdomar.
 2. Återfuktar och förhindra uttorkning.
 3. Skyddar och reparerar huden.
 4. Ger en boost av näringsämnen som till exempel olika vitaminer B, C, E, Vitamin A och folsyra.
 5. Förbättra matsmältning genom att öka vatteninnehållet i tarmen.
 6. Ger positiv effekt på leverfunktionen.
 7. Hjälper vid halsbränna genom att kontrollera utsöndring av syra i magen.
 8. Hjälper till att ta upp viktiga näringsämnen i magen och kan hjälpa till att minska irritation i tarmen.

Intresserad av kost? Aloe Vera

Odla aloe vera växt

Du kan köpa en aloe vera växt i de flesta blomsterbutiker. Den använder mycket koldioxid så att ha den i sovrummet kan hjälpa dig få en god natts sömn. Ifall du vill testa att göra en gel eller ifall du vill ha den nära tillhands ifall du bränner dig kan det vara en bra idé att ha enväxt hemma.

Däremot ska du inte äta eller dricka gelén från din växt du köpt i blomsterbutiken. Det kan reta upp din mage ordentligt och i värsta fall vara farligt! Använd den istället utvändigt och testa dig fram vad som fungerar för dig. Vill du få i dig aloe vera kan du istället köpa aloe vera destillat från till exempel Holistic.

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.


Källor

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=11268118

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23195077

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883372/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006208/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4078333/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253296/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17499928

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24603910/