Alternativ som ger sötma

Med raffinerat socker innebär det att vitaminer och mineraler runt sockermolekylen har tagits bort och då är socker enbart ”tomma kalorier”.  Farinsocker, sirap och råsocker är i stort jämförbara med vitt socker.

Honung är minst raffinerat och mest klimatsmart bland de alternativ som finns till socker. För att få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort. Socker är irriterande på slemhinnan men det är inte honung.
Biet är ett av människans äldsta husdjur. Honungen har alltid haft betydelse för människans hälsa med sina naturligt välgörande och antibakteriella egenskaper, samtidigt som vi kan njuta den naturliga sötman.

Honung är dunder!

Honungens beståndsdelar

Vatten 17%
Fruktsocker (fruktos) 39%
Druvsocker (glukos) 34%
Rörsocker (sackaros) 1%
Dextrin 0,5%
Växtsyror (äppelsyra, myrsyra, citronsyra) 0,5%
Protein 2%
Vax 1%
Mineralämnen: kalcium, kalium, järn, zink, magnesium, natrium, fosfor
Vitaminer: B och C
Tolv olika mjölksyrabakterier
Eteriska oljor

Honungens energivärde är 335 kcal per 100 g

Andra söta alternativ

 
Björksocker – skogens eget socker är en sockeralkohol (xylitol/björksocker) som finns i många grönsaker, frukt och olika träd. Mest xylitol finns i björk men även i bok och lönn.

Agavesirap är ett naturligt sötningsmedel som pressas från agavekaktusen. Den är sötare än honung och mer lättflytande men kan användas på samma sätt.

Stevia är en växt som traditionellt odlas i Sydamerika. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som ger en intensiv naturlig sötma (ungefär 300 gånger sötare än socker). Stevia i färsk eller torkad form är inte godkänd som livsmedel inom EU. Däremot får steviolglykosider (E960) användas som tillsats i begränsade mängder. Det finns som tillsats i läsk och i olika bordssötningsmedel som till exempel steviasocker.

Rårörsocker
framställs genom att man mekaniskt pressar ut saften ur sockerrören. Saften koncentreras sedan till en sirap som kristalliseras. Detta första socker består dels av rent socker, sackaros, men också av melass. Det är melassen som ger sockret lite brunaktig färg.  Eftersom det är mindre behandlat så har det en mörkare färg och en fylligare smak.

Kokossocker är gjort av kokosblommans söta och näringsrika nektar. Kokossocker är ett perfekt alternativ till traditionellt socker i all sorts bakning och matlagning, men också ljuvligt gott i en kopp varmt te

Lönnsirap tillverkas oftast från kanadensiska lönnar. På våren samlas den söta saven upp och kokas försiktigt till en gyllene sirap. Lönnsirap används som ett naturligt sötningsmedel och har en karaktäristisk smak.

***

Här får du några söta och sunda sommarrecept:

Hallonyoghurtglass med melon och minthonung

Ljummen rabarberbrûlée med grillhonung

Squashbakelse med rårörda blåbär

Vill du lära dig mer om kost och näring, för dig själv eller andra?
Läs mer om Axelsons utbildning till Ekologisk Kost.- och Näringsrådgivare!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *