Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ambassadören som blev massör

Harry Landau var Sveriges biträdande ambassadör i Schweiz och Liechtenstein, men bestämde sig för att byta yrke. Idag är han massör med egen klinik i Zurich och trivs enormt bra med sin arbetsdag.

Harry har bott i Schweiz i 14 år, men reser till Axelsons i Göteborg för att utbilda sig till Medicinsk Massageterapeut.
– Jag tog min grundutbildning till massör i Schweiz, och har fortsatt med steg 2 och nu Steg 3 på Axelsons i Sverige. Det är så mycket facktermer och medicinska begrepp, det känns skönt att få den mer avancerad teorin på mitt modersmål, säger Harry.
Harry Landau flyttade från Sverige på grund av sitt arbete på Regeringsskansliet (UD), som ambassadråd och Sveriges biträdande ambassadör i Schweiz och Liechtenstein.

Hur tog du beslutet att skifta från ambassadör till massör..?

– När man jobbar för UD måste man flytta vart tredje år och jag började tycka att det kändes lite jobbigt, berättar Harry. Det växte långsamt fram för mig att jag gärna skulle vilja jobba med att få folk att må bra och därför kanske  bli massör. Jag har själv haft en del idrottsskador och andra skador där jag har fått hjälp av kunniga friskvårdare och jag har fascinerats av deras arbete. Det känns väldigt bra för mig att kunna hjälpa folk som är stressade och har ont någonstans.
Mina klienter är en blandad skara. Ungefär en tredjedel är sportutövare, en del av dem är atleter. Jag lyssnar in vad de behöver, till exempel inför tävling eller liknande, och anpassar behandlingen till dem. Jag jobbar framför allt med idrottsmassage, med att lösa upp smärtor och spänningar, och använder gärna metoder som revolving, StrainCounterStrain och liknande.
Jag har också många kunder med stressade ”intellektuella arbeten” såsom advokater, VD:ar och andra, som är stenhårt inne i sina jobb och väldigt stressade när de går hem på kvällen. Här i Schweiz finns också många hemmafruar, de kommer med en annan form av stress.
När kunden är väldigt stressad ger jag en blandning av avspänning och behandlande massage. Jag anpassar alltid behandlingen och fokuserar på kundens behov. Jag har några SPAtekniker med mig i bagaget från att arbetat på ett lyxhotell här i Zürich, och smälter därför gärna in lite wellness i mina behandlande sessioner. De flesta behöver det.
Jag känner själv igen symptomen jag ser hos många av mina klienter, jag har själv suttit på en kontorsstol dagarna i ända, kan lätt relatera till stress och spänningar som kommer från stillasittande och statiska arbetsställningar – och även från arbetskrävande kollegor.
I början som massör kände jag av de många timmarna i stående ställning, men nu har kroppen vant sig och det känns bra, jag känner mig själv starkare nu. Jag lägger mycket uppmärksamhet på min arbetsställning, jag tränar regelbundet och har även blivit mer medveten om hur jag går och står i vardagen.

Nu har jag jobbat med massage i 5-6 år, jag har min egen klinik i Zurich. Jag började min verksamhet i ett rum hemma, processen fick lov att ta sin tid. Det var inte ett beslut över en natt. Efterhand gick det bättre och bättre, kunderna kom fler och fler, och till sist var jag uppe näst intill heltid. Jag är väldigt glad och trivs utmärkt med  mitt nya jobb. Att kunna hjälpa andra på bara en timme ger mig en kick. Och att se klienterna gå ut från min klinik med ett leende, gör mig glad.

Hur hittar dina kunder dig?

– Dels via min hemsida, dels via bland annat Tripadvisor. Just det har varit väldigt bra för mig! Jag är den 5:e på listan över 140 massagekliniker  i Zürich, och genom Tripadvisor får jag både in turister men också många lokala kunder. Som verksamhetsdrivande ska man själv registrera sig på Tripadvisor, och sedan kan klienterna  ge feedback. Det gäller ju förstås att hålla sig på topp då och  ge utmärkta  behandlingar. Om någon har haft en dålig upplevelse kan alla se det på deras omdömen! Jag finns också med på 5-6 olika schweiziska söksidor, på Facebook och i en turistbroschyr här i Zürich.
Efter vår intervju har Harry tre klienter inbokade. Innan dess ska han gå och träna.
– Det passar mig att helt och hållet vara chef över min egen agenda, konstaterar han. Friheten är obetalbar efter att i alla år varit anställd i stora byråkratiska organisationer.
Harry berättar också att han precis tagit emot ett par brev omkring sin ansökan om att få sina diplom från Axelsons godkännande i det schweiziska sjukvårdssystemet.

Vad skulle det innebära att kunna bli godkänd?

– Den utbildning som krävs i Schweiz är något mindre omfattande än Axelsons Steg 2, men det är ändå svårt att få de schweiziska myndigheterna att godkänna utländska utbildningar.  Det hade varit praktiskt om jag blir godkänd, får då kan mina klinter få tillbaka 90 % av kostnaden för massagen hos mig genom sin sjukvårdsförsäkring.
Om min utbildning på Axelsons blir ”godkänd” eller ej , påverkar inte min verksamhetsdrift  De klienterna som är nöjda med mina behandlingar och min yrkesskicklighet, kommer att fortsätta komma fast jag inte är godkänd av det schweiziska sjukvårdssystemet.
Det verkar bland schweizarna som att det viktigaste är att de  trivs med sin massör och att de  får den hjälp de kommit för. Det skulle mest kännas fint att kunna erbjuda det till mina kunder – plus att jag vill få igenom ett godkännande eftersom Axelsons Steg 2 faktiskt innehåller mer än det de kräver för ett godkännande.

Man kan få 90% tillbaka av massagekostnaden genom sjukvårdssystemet i Schweiz..?

– Jodå, sjukvården här är väldigt annorlunda mot i Sverige! Det är obligatoriskt för alla som bor i Schweiz att ha en sjukförsäkring. Denna försäkring skall dock inte förväxlas med de privata sjukförsäkringar som man kan ta i Sverige. Grundförsäkringen betalar sjukvårdskostnader och ger snabb tillgänglighet och vård i landet. Sedan kan den som önskar lägga till extra förmåner som man vill ha med i sin försäkring. Massage är en väldigt vanlig förmån. Klienterna behöver inte få läkarremiss eller liknande för massage, det räcker att ha massage inkluderat i försäkringen och att gå till en massör som är godkänd.
– Hälso- och sjukvårdssystemet här i Schweiz är som ett sjukvårdssystem skall vara; tillgången till sjukvård är helt på patientens villkor och du kan träffa en läkare när du vill. Husläkaren är någon som du kan ringa när han har semestern eller på julafton Man har oftast sin husläkares eller behandlades läkare  mobilnummer. Genom sin tillgänglighet klarar husläkarna mycket som folk annars skulle åka in till sjukhuset för. Det gäller alla, även dem som nöjt sig med grundförsäkring.
När jag jobbade på Sveriges ambassad hade jag en riksdagsdelegation som kom till Bern, och jag tog med dem till universitetssjukhuset där vi träffade sjukhusdirektören. En riksdagsledamot frågade hur långa väntetider sjukhuset har på höftledsoperationer?
Direktören förstod inte frågeställningen. Väntetider? Patienterna får tid när det passar dem att bli opererade! Det finns inget som heter vårdköer i Schweiz. Om man skulle hamna på sjukhus är standarden sådan att de kommer med lunchmenyn och undrar om man vill ha franskt eller sydafrikanskt vin till maten.
När det kommer till friskvård och alternativvård, även förebyggande saker som arbetsplatsergonomi, ligger vi dock längre fram i Sverige. Här anpassar man till exempel inte arbetsplatsen förutom om någon är rörelsehindrad, höj- och sänkbara bord ger man inte per automatik till friska medarbetare.
Självrehabilitering och egen insats är vedertagna begrepp i Sverige – här i Schweiz kommer man till massören främst för att bli fixad, inte för att få hemövningar och livsstilsråd. Jag ger ändå de flesta hemläxa – precis som jag lärt mig på Axelsons.

Vad får du ut av att läsa Steg 3 till Medicinsk Massageterapeut?

– Jag har alltid varit i en lärandeprocess, och det tycker jag gör  jobbet intressant! Jag är egentligen jurist och har två masterutbildningar i botten, men har alltid vidareutbildat mig. Jag tycker om att bli duktigare och att utvecklas i det jag gör. Jag vill i min nuvarande roll kunna förstå mina klienters  problem, ha många metoder att välja mellan för att kunna hjälpa fler, och kunna ge dem välinformerade råd.
Jag är förvånad över hur många akademiker som faktiskt går på massageutbildningens Steg 2 & 3 på Axelsons! Jag var inte den enda som hade universitetsutbildning bakom mig. Jag har studiekompisar som gått på KTH, 4-5 ingenjörer, en kyrkomusiker och en bankrevisor, plus självklart några i 25 årsåldern som valt massöryrket som sitt första yrke.
Personligen trivs jag med att hjälpa människor. Jag bryr mig mer om att trivas än om vilken titel jag har. För mig växte det fram, både beslutet och jobbet. Att vara massör passar mig väldigt bra och jag tycker det är otroligt stimulerande och intressant.

Blev du inspirerad av Harrys historia? Går du i tankarna på att byta jobb eller karriär? Är du sugen på att testa något nytt? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema: