Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Anatomy Trains in Motion – förebyggande och rehabiliterande träning

Karolina Ståhle har genom Anatomy Trains in Motion både fått hjälp med sin egen värkproblematik och fått nya redskap till att arbeta med klienter.

 

– Jag har sedan tonåren haft problem med reumatisk värk i kroppen och har länge letat efter orsak till inflammation och muskelsmärta. Jag har genom åren skickats runt inom läkarvården och erbjudits olika antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel men de har inte hjälpt mig men har bara gett mig alla möjliga biverkningar.

Därför började jag leta efter alternativ och började läsa anatomi. Kroppen och rörelseapparaten har alltid fascinerat mig och min värk ledde mig in på utbildningen till Massageterapeut på Axelsson. Idag är jag är under utbildning på Axelsons steg 3 till Medicinsk Massageterapeut.

 

Fascian viktig för rörelse och smärtfrihet

– Ju mer jag lär mig om kroppens anatomi, desto mer förstår jag hur bindväven påverkar vårt rörelsemönster och vikten av att hålla vår fascia smidig och elastisk, säger Karolina. Jag började googla om fascia och fann Thomas W. Myers Anatomy Trains-koncept, som förklarar hur våra muskler inte är separata enheter men hänger samman genom långa bindvävsstråk som löper genom kroppen.

Karolina Ståhle

Jag har länge velat förstå mer om fascians påverkan på kroppens rörelse-, spännings- och smärtmönster och blev så glad när jag såg att Axelssons erbjuder en kurs i Anatomy Trains in Motion. Det är en form av självläkande träning som bygger på Anatomy Trains-teorin och som syftar till att både förebygga och rehabilitera värk och dysfunktioner i rörelseapparaten. Karin Gurtner, som har utvecklat ATiM-systemet, har samlat inspiration från både Yoga, Pilates och från Tom Myers system.

Kursen hade olika moment, först fick vi lära oss lära de olika linjerna, till exempel The Superficial Back Line som går från fotens undersida över hela baksidan av kroppen, över hjässan för att sedan fästa i pannan. Dessa sammanhang påverkar vårt rörelsemönster och förklarar en hel del om hur funktionella obalanser kan påverka stora delar av kroppen. Man måste verkligen se kroppen som en helhet, både fysiskt och psykiskt.

 

Mjuk träning för hela kroppen

– Sedan fick vi lära oss träningsprogrammen. metoden är väldigt rehabiliterande, mjuk och meditativ, berättar Karolina. Den bygger på repetitiva övningar som löser upp knutar i musklerna och spänningar i bindväven. Träningen är ett väldigt effektivt sätt att få bindväven att jobba på ett bra vis, att sträcka igenom och mjuka upp hela kroppen.

Med den här träningsformen har jag själv redan fått mindre reumatisk värk, efter ett par månaders utövande, minskad inflammation och ökad blodcirkulation. Det är väldigt effektivt, samtidigt som det är mjukt.

 

 

Jag driver företaget ”Utan Värk Massage” där jag utför kroppsanalys, kliniska och funktionella tester samt individanpassade högeffektiva massagebehandlingar för både akuta och kroniska besvär. Jag strävar ständigt efter att utvecklas och följer den senaste forskningen inom manuell kroppsterapi och fascians påverkan på rörelseapparaten.

 

Ett bra redskap till självhjälp

– I mitt yrke möter jag patienter dagligen som berättar liknande historier med långvarig smärtproblematik och problem att hitta rätt inom den traditionella läkarvården. Jag har nu möjlighet att hjälpa dessa patienter genom att kombinera djupgående medicinsk massage med rörelseträning för att uppnå ett långvarigt resultat.

Även i massagen upplever jag stor nytta av Anatomy Trains-perspektivet, det känns lättare att jobba med skador och liknande på ett helhetligt vis när jag har den här förståelsen för kroppens sammanhang.

Jag arbetar även inom bankvärlden som friskvårdsinspiratör, där jag bland annat håller klasser i Medicinsk yoga. I yogan ser jag redan många likheter med Anatomy Trains in Motion, och efter att ha gått kursen tänker jag mycket på hur linjerna går genom kroppen när jag sätter ihop mina yogaprogram.

Jag håller två klasser i veckan och deltagarna känner stor skillnad även gällande mental återhämtning, avslutar Karolina Ståhle.

:::

Alla kurser i Slings Myofascial Training, inklusive Anatomy Trains in Motion, är registrerade som godkända fortsättningskurser (CE, Continuing Education) av Registered Pilates Method Alliance och Yoga Alliance.

Läs mer om kurserna här:

Anatomy Trains in Motion

Slings Essentials & Slings in Motion I

För mer information om detta: https://www.art-of-motion.com/en/about-us/quality/

 

Vill du också lära dig Anatomy Trains in Motion på Axelsons? Läs mer här!