Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Anatomy Trains in Motion – funktionell anatomi i rörelse

Anatomy Trains in Motion är en kurs som förklarar funktionell anatomi i rörelse, genom Tom Myers fascinerande teori om tolv specifika bindvävsstråk genom kroppen.

Kursen bygger på Tom Myers och hans lära om Anatomy Trains som beskriver de 12 myofasciella meridianerna som löper genom kroppen och skapar en integrerad anatomisk kroppskarta som är användbar för navigering när man arbetar med kroppen manuellt och i rörelse. Kursen ger även en ökad förståelsen kring hur fascian (bindväven) påverkas av rörelse. I februari håller Axelsons som första skola i Sverige i den populära kursen.
– Fascia ligger i tiden och allt fler börjar förstå och pratar om fascians betydelse för våra kroppar, menar Cecilia Douglas, rörelse- och massageterapeut och lärare i Revolving och Pilates på Axelsons.
Cecilia har jobbat som massageterapeut sedan 1987 och spenderat många år vid behandlingsbänken som manuell terapeut. Idag ser hon sig mer som rörelseterapeut och hjälper främst kroppar att bli mer välmående och smärtfria genom myofasciell träning och pilates. Hon har länge sett vikten av rörelse för kroppens välmående.
–  Tom Myers har varit min inspiratör och guru i många år allt sedan jag läste hans bok ’Anatomy Trains’ första gången i slutet på 90-talet. När jag först hörde talas om kursen Anatomy Trains in Motion valde jag att åka till Maine och gå på den första officiella kursen som hölls sommaren 2016, berättar hon och fortsätter:
– Jag fick ännu en dimension samt ny förståelse för kroppen och hur allt hänger ihop. Jag har alltid kunnat anatomi, men nu satte sig den funktionella anatomin ännu mer i och med att den förkroppsligades på ett nytt sätt.

Cecilia Perez Douglas har varit lärare på Axelsons sedan 1989. I februari är hon assistent på kursen Anatomy Trains in Motion.

Tom Myers, Karin Gurtner och de tolv myofaciella meridianerna

I boken Anatomy Trains kartlägger Tom Myers de myofasciella kopplingarna i kroppen och beskriver hur våra muskler är sammanlänkade med varandra och bildar långa kraftöverförande slingor genom ’myofasciella meridianer’. Boken har sålts i över hundra tusen exemplar världen över och ger en förståelse för hur allt i kroppen hänger ihop och påverkas av varandra.
I den västerländska muskel-anatomin pratar man om vad muskler är, var de sitter och vad de gör. Funktionell anatomi är mer integrerad och sammanhållen, och där lägger Tom Myers till fler dimensioner som hur och varför kroppen fungerar som den gör och vilka fler strukturer som samarbetar, influeras och påverkas av varandra. En fråga som lyfts är hur kroppen fungerar som ett helt neurologiskt, myofasciellt och skelettärt system som influeras och påverkas av alla andra system i kroppen.
– Tom Myers var tidig med att prata om betydelsen av fascian. Fascian har tidigare setts som ett förpackningsmaterial som håller ihop allt i vår kropp men som inte varit relevant i övrigt. De senaste åren har  fascia-forskningen exploderat och även läkarna har börjat visa lite intresse och förståelse för fasciasystemet, förklarar Cecilia.
En person som också inspirerats av Tom Myers är Karin Gurtner som i många år utbildat pilatesinstruktörer i Schweiz och Australien. Efter att ha läst Myers bok valde hon att gå hela Anatomy Trains Instructural Integration-utbildningen och har sen dess skapat Slings Myofascial training, grunden till Anatomy Trains in Motion.
I videon nedan förklarar Tom Myers och Karin Gurtner själva mer om Anatomy Trains in Motion:

Fascians betydelse i en tid av stillasittande

Fascia (bindvävssystemet) är ett sammanhängande sensoriskt organ som sammanbinder och infiltrerar alla muskler, senor, ligament, skelett och organ. Den både binder ihop och avskiljer alla strukturer i våra kroppar.
– Vi pratar mycket om att det inte är bra att sitta. När vi är stillasittande bildas stagnationer i fasciasystemet och vi blir stela, vilket är en stor hälsofara idag, förklarar Cecilia.
Fascian innehåller även ett stort antal nervceller och känselreceptorer  som hjälper oss att fungera och ta oss fram i vardagen. Den formar sig efter hur vi använder eller inte använder  våra kroppar. Skador, långvarig stress, stillasittande, ensidiga rörelser samt trauman påverkar fascian vilket gör att den drar ihop sig, blir stummare, tappar elasticitet och spänst, vilket ökar skade- och sjukdomsrisken.
– Att förstå hur de myofasciella meridianerna verkar handlar om att förstå hur man öppnar upp stela och stumma områden i kroppen så att cirkulationen kan flöda. Kroppen är gjord för rörelse. Den behöver belastas och röra på sig i alla riktningar för att må bra, säger Cecilia och fortsätter:
– Se bara på hur hundar och katter stretchar, eller på hur små barn rör på sig. Vi lever i en tid av extremt stillasittande och det främjar sjukdom, skador, smärta och lidande. Kursen Anatomy Trains in Motion hjälper oss att förstå och känna effekten av att jobba med de myofasciella meridianerna.

Tom Myers, Cecilia Perez Douglas och Karin Gurtner vid första kursen i Anatomy Trains in Motion som hölls i Maine, USA 2016.

 

Anatomy Trains in Motion på Axelsons

Anatomy Trains in Motion är en kurs i funktionell anatomi som passar den som har kunskap inom anatomi och jobbar som massageterapeut, personliga tränare, naprapat, kiropraktor, osteopat, fysioterapeut, pilateslärare, samt rörelse- eller yogalärare. Kursen kommer att innehålla både teori och praktik.
– Varje dag kommer att inledas med en rörelseklass och det kommer att bli mycket praktisk anatomi. Vi kommer att gå igenom många rörelsefrekvenser för att förstå anatomin och kartlägga de tolv myofasciella meridianerna.
Kursen ger en ytterligare dimension att se och förstå kroppens rörelser och hållningsmönster, global stabilitet och lokal mobilitet samt dynamisk stabilitet och funktionell rörelse.
– Kursen ger ett nytt sätt att se på kroppen. Framförallt inser man hur allt hör ihop och kan påverka varandra. Man får en förståelse för att ingen muskel i kroppen jobbar isolerat. Allt påverkas av varandra.
Leanne Hahn kommer att vara lärare på kursen. När hon inte är på resande fot och undervisar i Anatomy Trains in Motion bor hon i Israel där hon driver en Pilatesstudio. Leanne och Cecilia träffades i Maine och har sen dess träffats på teacher trainings och gjort hela Slings Myofasciell-utbildningen tillsammans. Cecilia kommer själv vara med och assistera kursen på Axelsons.
– Idag har kursen exploderat världen över. Det finns lärare som åker runt och undervisar i Australien, Hong Kong, Norge, Danmark, Polen, Ryssland, England, Italien,Tyskland, Schweiz, Spanien, Sydafrika och Israel. Det är ett enormt sug efter Anatomy Trains in Motion, och jag är jätteglad att vi nu äntligen för första gången kan introducera kursen i Sverige och att det är Axelsons som anordnar den.

Mer om kursen

Anatomy Trains in Motion är en tredagars kurs som hålls på Axelsons den 8 – 10 februari, 2019.
Läs mer och anmäl dig till kursen här.