Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Anki ordnar Yoga- skratt- & vandringsresor på franska Rivieran

”Jag kan inte tänka mig ett roligare sätt att dryga ut pensionen”, säger Anki, nyutbildad Yogalärare hos Axelsons, efter att ha lett sin första Yoga-, skratt- & vandringsresa till Antibes i södra Frankrike.

 

Att arrangera må bra-resor till vackra platser är något många drömmer om. Resan i maj var Ankis första arrangemang med hennes väl genomtänkta koncept, och de små grupper hon planerat in i september och oktober börjar så smått att fyllas upp.

-Jag tar bara med mig 6 personer per resa. Jag vill ha fin kontakt med var och en. Alla ska kunna koppla av , trivas och ha roligt tillsammans.  Livskvalitet står högt på dagordningen. Vissa är nybörjare och jag vill verkligen lyckas förmedla vad yogan är och kan. Från början hade jag full grupp i maj – men på grund av dubbelbokningar föll två deltagare bort och en blev hastigt sjuk dagen före avfärd.

Jag kände viss besvikelse men insåg snabbt att det var bra, för att verkligen skaffa mig en grunderfarenhet av  kombinationen arrangör, yogalärare, vandringsledare, kock och hotellvärdinna. Det är mycket som ska klaffa och som kan gå snett. Detta gav mig en stor erfarenhet, säger Anki Belsander.

 

Anki Belsander. ”Det är dock inte min Vespa”, skrattar hon.

 

Hur ser dagarna ut på din Yoga-, skratt- & vandringsresa..?

 

– Resan varar i fem dagar. Vi yogar och vandrar varje dag. Jag känner området väl och ofta tar vi lokalbussen till någon genuin bergsby, till exempel var vi i Valbonne, där vi kan strosa runt och njuta och äta lunch innan vi vandrar längs floden La Brague ca 1 mil till nästa lilla medeltida stad, Biot, varifrån vi tar bussen hem igen.

Vi kan också ta bussen till Cannes och båt därifrån till Ile St Marguerite, en fantastiskt vacker ö med en underbar vandringsled på 8 km med möjlighet till många sköna bad. Där lunchar vi innan vi ger oss tillbaks till Cannes och så småningom hem till Antibes igen.

 

 

Vi vandrar också hemifrån runt Cap d´Antibes längs den vackra kusten – en mycket spektakulär vandring på en och en halv mil,  vi stannar och badar och äter  den medhavda picknicken  på någon lämplig plats.

Hela gruppen bor hemma hos oss – ett hus som byggdes på 1860-talet av en general Maizière . Det ligger på en kulle några hundra meter från stranden med en magisk utsikt från terrassen över Medelhavet. Bättre vy är svår att hitta. Två och två delar rum.

Platsen är väldigt spektakulär, det är en fin stad med en gammal stadskärna, omgivet av både hav och berg. Här är väldigt pittoreskt med vackra hus, färgrika matmarknader, ett picassomuseum, mycket fina utflyktsmål. Staden är levande hela året om.

En av de färgsprakande matmarknaderna i Antibes

 

Om det skulle vara dåligt väder kan vi vara i vårt hus och yoga, det är viktigt att ha en plan B eftersom vi inte kan styra vädret. Frukosten äter vi alltid här i huset, en nyttig frukost med en massa frukt och bär, ingefära och allt det där. Vi äter på altanen med utsikt mot havet. Jag fixar nyttiga picknickluncher som vi tar med oss på dagens vandring.

På kvällarna äter vi antingen på restaurang eller hemma på terrassen. Då kan vi ta ett glas vin. Det är inte ett detoxretreat och ordet ”skratt” står för att vi har kul! Hittills vänder jag mig till bara kvinnor och har tänkt mig att fortsätta så.

 

Vilka erfarenheter  har du gjort med din första resa?

 

– Första resan var jättelyckad och mina kommande turer i september och oktober är snart fullbokade.  Det är mest kvinnor mellan 45-70 som anmäler sig.  Det faller sig naturligt eftersom jag själv är litet till åren kommen, jag fyller 71 i år.

Jag har förstått att jag ska vara litet mindre ambitiös, jag måste ha litet mer luft i programmet. Den här gången körde jag bara på med aktiviteter från morgon till kväll. Alla hängde med men jag kände ändå att det hade behövts mer rymd.

Det är också nödvändigt att anpassa nivån och tempot i vandringarna, så att alla är med.

För mig är det självklart att alla köper sin egen flygbiljett. Jag anger flight, eftersom jag ordnar transfer från och till flygplatsen. Det är också viktigt att ta en handpenning på resan. Denna får man inte tillbaka om man avbokar av en eller annan anledning.  Många arbetstimmar läggs ner på arrangemanget.

Utbildningen på Axelsons var från början en gåva till mig själv efter 40 års hårt arbete som småföretagare.  Bara en kort tid in på kursen insåg jag att jag ville göra mer med utbildningen – att jag ville använda den för att entusiasmera andra till att utöva yoga i kombination med vandring och samvaro. Dessutom är en liten extraslant alltid välkommen när man är pensionär.

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Vilka erfarenheter har du gjort med din yogaundervisning?

 

– Jag har funderat en del kring deltagare på olika nivåer, hur jag både kan få med dem som är nya och stimulera dem som tränat tidigare. Jag tyckte att det fungerade bra i den första gruppen, de var få men hade olika erfarenhet.

På yogalärarutbildningen hade vi deltagare också väldigt olika bakgrund och nivå, och jag fick med mig mycket förståelse därifrån hur träningen kan anpassas individuellt, i en grupp. Min strategi är att vara lugn och tydlig, att hjälpa till och föreslå alternativ för dem som är nya.

Något jag vill göra mer av med kommande grupper är några få enkla andningsövningar, så att deltagarna kan ta med sig några nya goda vanor hem. Andningen är något av det viktigaste!

Jag är också noga med att alltid avsluta med en lång vila i shavasana. Det var inte sådant jag själv tänkte på förr, jag skulle bara yoga och sedan skynda mig iväg och jobba. På utbildningen insåg jag värdet av yogan som stressdämpande metod.

 

Vad är din egen relation till yoga?

 

– Jag kom själv i kontakt med yogan redan på 70-talet, då blev jag helt såld, utövade under ett par år och har tänkt på det sedan dess! Jag har haft en ganska stressig tillvaro och gav inte plats åt yogan, även om det var då jag bäst hade behövt den.

Jag har alltid varit mån om att röra på mig men yogan fick först en plats i mitt liv på riktigt igen för ca 7 år sedan. Sedan dess har jag yogat hemma varje morgon, 30 -60 minuter. Det gör mig väldigt gott!

 

Anki Belsander i Sarvanga Salabhasana, Skulderstående.

 

Jag upplever att yogan räddar en massa situationer i livet. Jag har varit en väldigt stressad och många gånger forcerad person,  speciellt i arbetet men även i nära relationer. Numera låter jag ofta saker rinna av mig  och njuter av livet.

Jag har också arrangerat yoga och lunch med väninnor.  Vid ett tillfälle i våras hade jag en grupp på 14 personer genom en bekant som bjöd in mig som instruktör. Mycket spännande och nyttig lördagseftermiddag.

Mycket tid har jag ägnat efter utbildningen åt att utforma egna program för olika syften, det tycker jag är jättekul och stimulerande! Vi fick otroligt bra verktyg, vår huvudlärare Sandra Grundstoff var väldigt duktig på att förmedla hur man kan tänka för att göra bra, balanserade program med olika fokus och för att jobba igenom hela kroppen.

Alla lärarna var fantastiska och jag har fått många jättebra verktyg med mig. Sandras ”Handbok för yogalärare” har blivit som en bibel för mig, jag har med den på alla resor och hittar något nytt i den hela tiden. Det är som med yogan – det finns hela tiden något nytt att hämta och det blir bara skönare hela tiden.

Vi kanske ses i Antibes!

 

Utbilda dig till Yogalärare du också! Läs mer och anmäl dig här.

 

Axelsons Yogalärarutbildning vilar på en förståelse för alignment, ayurveda och mindfulness.
Läs mer här!