Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Det ger stor tillfredställelse att jobba med fotvård

Efter att i flera år ha drömt om att bli medicinsk Fotterapeut bestämde sig Ann-Sofie Gunnarsson för att ta steget och utbilda sig. Idag driver hon egen fotvårdsklinik hemma på deltid.

– Jag har alltid varit intresserad av fötter. Jag kommer ihåg när jag var liten och min mamma tog hand om äldre kvinnors fötter på äldrevårdshem. Redan då väcktes intresset för fotvården.

Ann-Sofie Gunnarsson från Varberg har drygt 30 års erfarenhet av att jobba som kock i kommunens regi; inom skolan, förskolan och äldreomsorgen. Hon har hållit på särskilt mycket med specialkost och att hjälpa personer med särskilda behov och även varit ansvarig i olika kök sedan några år tillbaka.

– Det har samtidigt funnits med mig i många, många år att utbilda mig inom medicinsk fotvård, men olika omständigheter i livet har gjort att det har dröjt. För ett par år sedan dök information om Axelsons utbildning upp och då kändes det som att det fanns en mening med det. Så jag sökte till utbildningen!

Ann-Sofie började snart på Axelsons utbildning i Medicinsk fotvård i Göteborg. Att börja studera var jättespännande berättar hon, samtidigt som det var en stor omställning efter så många års arbete. Lite skräckblandad förtjusning.

– Det var fantastiskt från början till slut. Utbildningen var rolig, inspirerande och välorganiserade. Sen hade vi väldigt kompetenta lärare som verkligen fick en att tro på sig själv. Lärarna ingav ett förtroende och de fick en att känna att man skulle klara av det här. Jag hade ju aldrig sysslat med det vi fick lära oss i skolan, men det gick bra även fast allt var nytt.

Parallellt med utbildning i Medicinsk fotvård läste Ann-Sofie även flera kortkurser på Axelsons; Massage för hemmabruk, Zonterapi för fotterapeuter och Vaxning.

 

Driver mottagning hemma på deltid

Efter utbildningen valde Ann-Sofie att starta eget förtag, Hultatorps Medicinska Fotvård. Barnen hade nyligen flyttat hemifrån, så det passade perfekt att använda ett av de tomma rummen och starta upp en mottagning hemma. Idag kombinerar hon sitt gamla och nya jobb. Om förmiddagarna jobbar hon i kök på förskola, och på eftermiddagarna, från strax efter kl. 14:00, öppnar mottagningen upp hemma.

– Det fungerar alldeles utmärkt att jobba så här! Min tanke från början har varit att gå ner i tid på mitt gamla jobb och att jag så småningom ska jobba heltid med fotvården. Men jag vill känna mig för lite grann och inte köra på med alla växlar på en gång.

Ann-Sofie berättar att det kan hända att hon i framtiden också hyr en lokal någonstans, men just nu passar det jättebra att ha mottagningen hemma och ta emot kunderna där.

– Det ger en stor tillfredställelse att få jobba med det här. Jag ser fram emot eftermiddagarna och att träffa mina kunder. Jag tycker att det är så roligt när man får folk att känna sig nöjda och tillfreds med sina fötter, man kan alltid hjälpa till med något.

Till Ann-Sofies mottagning kommer personer i alla åldrar, från unga till äldre. Vissa kommer med specifika problem de behöver hjälp med, som vårtor, liktornar nagelsvamp eller fotsvamp, medan andra bara vill ha lite god fotvård och ta hand om sig själva.

För att hitta kunder har Ann-Sofie startat upp både en Facebook– och Instagramsida där hon berättar om sina tjänster. Hon har även ställt ut på en mini-mässa, annonserat mot studenter i området och skänkt presentkort till en välgörenhetsgala. Men kanske är det på rekommendation som ordet om Ann-Sofie spridit sig som mest, där vänner, bekanta och andra terapeuter gladeligen har rekommenderat henne vidare.

– Jag går själv på massage och min massör har bett om mig om visitkort som kan ligga på hennes mottagning. Min frisör har också delat ut mina visitkort till hennes andra kunder, och bad mig häromdagen om ännu fler kort eftersom hennes tagit slut. Men min främsta marknadsförare är nog min svärmor som är alert och ute och rör sig bland folk; hon har dragit in en hel del kunder till mig faktiskt.

 

En åldrande befolkning ökar efterfrågan på fotvård

Ann-Sofie är övertygad om att efterfrågan på fotvård kommer att öka framåt i takt med att medvetenheten om hälsa och välbefinnande ökar i samhället. Allt fler tänker på både kost och träning, vilket för med sig att man även får en större förståelse för hur mycket fötterna påverkar kroppen som helhet. Vill du utbilda dig inom fotvård? Då är Axelsons fotvårdsutbildning det självklara valet!

– Rent generellt tror jag att fler tänker på att ta hand om sig själv på ett annat sätt idag. Det handlar inte bara om det som syns utåt, som naglar och hår, utan fler kommer till insikt med att det här med fotvård är väldigt viktigt.

Ann-Sofie tror att det som verkligen kommer att få branschen att växa framåt är den åldrande befolkningen.

– Befolkningen blir ju äldre och vi lever allt längre. Då blir det också fler som får problem med fötterna och har behov av att gå på fotvård. Sen har jag även en plan i mitt huvud om hur jag kan locka fler yngre att komma till mig, men vi får se var det landar. Planen är oavsett att fortsätta jobba allt mer med fotvården framåt.

 

Är du också intresserad av att utbilda dig till fotterapeut? Läs mer om Axelsons utbildning i Medicinsk fotvård här.