Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Annica tar sig dit fötterna är

Annica är medicinsk Fotterapeut, utbildad vid Axelsons Institute, och har drivit egen verksamhet DalaFötter AB sedan 2015, direkt efter sin examen. Hon har inrett en Renault Master till en rullande fotvårdsalong, som hon använder både som stationär och mobil klinik, och 2017 fick hon priset Årets Företagare i Älvdalens kommun för sin goda idé.

 

När jag ringer Annica för en intervju i Juli månad har hon inte någon regelrätt semester, men bokar in mig mellan behandlingarna.
– Jag vet inte vad jag skulle gjort om jag hade haft fyra veckors semester! Jag tycker mycket om mitt jobb och jag har frihet medan jag arbetar. Jag passar på att ha ledigt när det funkar. Det finns alltid mer att göra på sommaren, folk tar fram fötterna och upptäcker att de ser bedrövliga ut, skrattar Annica.

Nyfiken på medicinsk fotvård? Läs mer här: Vad är medicinsk fotvård

Vill kunna ta jobbet med mig

– Iden att inreda en buss kom upp genom att jag bodde både i Idre och Leksand. Idre är mitt hem, men jag har fritidshus i Leksand, berättar Annica. När jag skulle starta eget uppstod frågan var jag skulle vara. Behovet av fotvård fanns i min hemby och jag ville vara där, men jag ville också kunna ta jobbet med mig.

Runt Leksand tar jag uppdrag i utbyarna, inte centralt i byn, där finns andra fotterapeuter och jag utsätter mig inte för det besväret. De flesta i utbyarna bor i hus eller villa och det underlättar. Jag måste kunna parkera vettigt, och koppla in elkabeln. Jag tar bara uppdrag där det finns parkering och el.

Ibland hämtar jag kunder hemma hos dem, men jag behandlar inne i bussen. Jag arbetar ibland hemma hos folk, till exempel om någon sitter i rullstol eller liknande, men jag gör det bara om personen absolut inte kan komma in i bussen. Det är dåligt för min arbetsställning, hemma hos folk får jag oftast sitta på golvet eller på en köksstol med dålig belysning…så jag föredrar absolut bussen.

Jag har blivit lite tuffare med tiden, i början tog jag allt som dök upp. Jag kunde köra 15 mil tur retur till en kund, eller försöka dra ut el från femte våningen! Numera kör jag inte längre än 5 mil, och då lägger jag på en extrakostnad. För en kortare tur tar jag 50 kronor och för en tur på 10 mil lägger jag på 300 kronor. Ordinarie pris för enbart behandlingen är 550 kronor.

Jag får ofta förfrågningar som jag inte kan tillmötesgå, någon ber mig att komma till dem i Falun…men herregud, jag kan inte köra 25 mil för ett nageltrång

 

Har allt arbete jag behöver och lite till

– Jag försöker ofta att samla kunder när jag kör ut, berättar Annica. Jag kan också ställa mig vid en bygdegården, en affär, en skola eller någon annan anläggning där det finns tillgång till el – plus att bussen måste stå platt! konstaterar Annica. En gång fick jag förfrågan från sex tjejer som skulle fjällvandra, då körde jag helt ut till fjällstugan vid vandringsleden, det gick hur bra som helst. Även företag kan köpa behandlingar i bussen som friskvård till sina anställda.

Ekonomiskt är det också bra att fördela mig mellan två orter, och att ha bussen. Hemma på gården är det inte lika många som ser mig. Det går mycket bra för mig att jobba såhär, jag har så mycket jobb jag behöver. Bussen är alltså en lösning för mig och mina behov, men samtidigt fyller den ett behov hos många kunder.

Idén med bussen är verkligen frän! Min buss är ganska unik, vad jag vet så finns det bara jag i Sverige just nu som jobbar med fotvård på detta sätt. Det är en del jobb med det, vatten ska in och ut, motorn måste starta pålitligt och det måste hållas varmt i bussen, speciellt om vintern. Då går jag ibland upp klockan fyra för att se till att första kunden klockan åtta har det varmt.

Jag bor i norr och jag kan inte ha 10 grader vid behandlingen. Det kan bli minus 30 ute häruppe, men på dessa fyra åren har ingen kund frusit. Själv måste jag ha raggsockar på, det blir kallt på golvet. Men jag ser till att kunderna inte fryser. På sommaren är det däremot väldigt lättsamt.

 

Årets Nyföretagare

– Min son snickrade till bussen, byggde interiören, målade, isolerade, fixade rörmokeriet och allt, berättar Annica. Vi anlitade elektriker, numera kan sonen den biten också, men det kunde han inte då. Det blev verkligen bra och det kändes jättefint att han ville och kunde hjälpa mig.

Miljö och Hälsa var otroligt hjälpsamma och positiva och godkände utan omsvep sterilisering, vatten och avlopp. Jag har inte haft några problem med myndigheterna alls men har mötts av en väldigt positiv attityd till att utveckla en ny samhällstjänst i de norra kommundelarna. Älvdalens kommun är generellt mycket stöttande och har ett stort engagemang i företag.

2017 fick jag priset Årets Nyföretagare i Älvdalens kommun. Motivationen löd ”Att starta nytt företag kräver både mod och innovationskraft. Det visar Årets Nyföretagare med råge, genom att ta hand om våra mest försummade kroppsdelar med en service som är unik. Denna företagare tar sig dit fötterna är, med sin portabla mottagning.”

På mindre orter i norr är det absolut brist på fotterapeuter. Idre är en stor turistort men ändå är jag den enda fotterapeuten här. Det finns helt klart ett större behov än jag kan fylla. Jag ger fot- och underbensmassage, medicinsk fotvård, analys av foten, fixar till naglar, behandlar vårtor, liktornar och/eller förhårdnader. Jag säljer avlastningar, krämer, nageloljor, strumpor och sulor samt presentkort.​

– Det är en belöning i sig själv med alla glada, nöjda och tacksamma kunder. Jag kan inte ge dem nya fötter men jag kan lindra och hjälpa. Det är ett väldigt tacksamt jobb, och genom att jobba i bussen har jag format min arbetssituation så att den passar mig helt perfekt, avslutar Annica Nilsson.

 

Se Annicas arbete på www.dalafotter.se