Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Är du sommarklar?

Vi har kommit en bra bit in på sommaren, så frågan kanske släpar efter lite. Men å andra sidan menar jag inte frågan på samma vis som veckotidningar och dylikt vant oss vid; har du deffat på gymmet, har du köpt nya klänningar, har du vaxat bikinilinjen, bantat och oljat in dig?

 

Det är ingen nyhet att reklamvärlden matar på med idéer om hur vi ska se ut och vad vi ska ha för accessoarer, och det är inget nytt i att ”alternativa” källor som jag själv gärna vill räkna det här nyhetsbrevet till, tar ställning emot det.

Det är också ganska självklart att det man vill sälja till oss, är ideal som ganska få lever upp till, åtminstone inte utan en rejäl insats. Om marknadskrafterna idealiserade en halvblek skandinavisk genomsnittskropp, med ett helt vanligt lager underhudsfett, normal hårväxt på alla delar av kroppen där sådant förekommer, glansig röd sommarhud och avspända fritidskläder med barnsnor och glassfläckar på – vad skulle de då sälja till oss?

Om reklamen visade människor av alla former och storlekar, med fett hår och med de skuggor i ansiktet som uppkommer när vanliga människor tar sommarbilder på varandra med normala smartphonekameror och i befintligt dagsljus, då hade vi ju inte haft något att sträva efter som kostade en massa pengar.

Om reklamen dessutom visade dessa vanliga människor i sina rätta sammanhang, skrattande med sina ungar, på fest med sina vänner, eller ensamma, ibland glada och avslappnade i sin ensamhet och ibland ledsna, och ibland fyllda av social ångest på sommarfesterna, om de visade bilder av människor som är älskade och mår bra precis som de är, hur skulle de då kunna få någon att tro att lyckan och gemenskapen ligger i den släta huden, den platta magen och märkessolbrillorna?

Så när jag frågar om du är sommarklar, undrar jag om du är klar till att möta den här dagen utan projektioner. Kan du njuta av en sommardag med regn, eller acceptera att du inte alls njuter fast solen skiner? Att du kanske är fast i tankespinn, och inte ser de lila blommorna som precis slagit ut i trädgården? Om du är klar över att gänget i den dyra båten i sina dyra tenniströjor kanske inte har så trevligt som det ser ut, men mest försöker imponera på varandra? Eller klar till att låta bli att fundera över hur andra har det, eller hur du skulle kunna ha det, och är. i. ditt. liv. nu.

Jag önskar för dig att du upplever massor av njutbara stunder i sommar! Jag hoppas också för all del att gänget i den dyra båten verkligen har det supertrevligt. Jag tänker själv stänga av datorn snart och gå ut och göra min sjuminutersträning i solen på gräsmattan, och sedan äta en hemgjord hallonglass. Och jag tror att du liksom jag innerst inne är skarp nog att veta, åtminstone i teorin, att ingenting behöver vara som det ser ut och att lycka inte bor i det yttre, eller i några som helst givna omständigheter. Att lycka ofta slår ner i oss, oväntat, med ojämna intervaller och utan betingelser.

Jag hoppas att du är sommarklar. Jag hoppas att du är klar till att sätta pris på dina ungars glass i ditt hår och på tröjan, jag hoppas att du känner lukten av jord eller asfalt när det sommarregnar, jag hoppas att du minns att det innanför ditt eventuella överflödiga underhudsfett bankar ett hjärta, levande, varmt och verkligt. Att sommar blir till höst blir till vinter blir till sommar, att ”alla andra” inte är lyckliga hela tiden, att din tid är din och du är kraften av dig.

Jag hoppas också att du får lust att prova hallonglassen, och att du inspireras av månadens intervjupersoner som skapar sina liv genom att välja ett yrke de trivs med. Vi kan inte styra allt men en hel del kan vi göra. Jag önskar dig en klar sommar!

Sandra Grundstoff,
redaktör för Axelsons Kunskap & Inspiration samt huvudlärare för Yogalärarutbildningen

 

De flesta längtar efter sommaren och när den väl kommer försöker de flesta av oss att passa på att få lite sol på oss. Finns det någon bättre känsla än när det äntligen blir sommar? Men i och med att vi längtat så mycket finns risken att vi bränner oss i solen och får soleksem. Missa inte vår artikel med grymma tips om vad du kan göra åt det!