Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Från fabriksgolv till egen yogastudio

Efter 21 års arbete i fabrik valde Åsa Gustafsson att ta steget och byta livsinriktning. Hon hittade till Axelsons och en ny karriär inom yoga.

 

Åsa är idag utbildad yogamassör och yogalärare och håller just nu på och öppnar upp sin egen yogastudio i Norrköping där hon bor.

Jag ställde mig och jobbade på fabrik direkt efter gymnasiet. Jag skulle vara kvar i 1 år men det blev 21 år istället. Jag var lite feg innan jag började med yogan, om tron på mig själv och sådana saker. Jag passade inte in på fabriken; det var stressigt och bullrigt. Jag längtade mig bort men blev ändå kvar. När jag var mammaledig med mitt fjärde barn stängde fabriken ner och alla blev uppsagda. Det var då jag äntligen slog slag i saken och inriktade mig på yogan som jag älskat länge, berättar Åsa.

Tillsammans med en jobbcoach på fabriken började hon att titta igenom Axelsons kurskatalog för att byta karriär och blev genast intresserad av utbildningen till yogamassör.

Jag kände direkt att det lät spännande att kombinera yoga och massage, men man var tvungen att ha grundläggande anatomikunskaper för att gå utbildningen. Jag var livrädd först men bestämde mig för att börja läsa till yogalärare för att få grunderna, innan jag vidareutbildade mig till yogamassör. Några veckor in på yogalärareutbildningen blev jag så inspirerad att jag istället valde att läsa de två utbildningarna parallellt. Jag lyssnade på min magkänsla och det blev fantastiskt bra!

Nu när jag idag jobbar som både yogamassör och yogalärare känner jag att de är i stort sätt samma sak; de flätas samman. Med yogamassage är du på madrassen nere på marken med din klient och hjälper dem med andning, övningar och att slappna av. Som yogalärare instruerar du dina elever att göra samma sak.

Intresserad av yoga? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Att vara yogalärare eller elev

Åsa hade tränat yoga i 12 år innan hon valde att gå utbildningen på Axelsons. Yogan har hon haft med sig som träning och avkoppling, använt för att bli av med migrän och oro. Ett sätt i livet för att komma igång igen och att må bra på livets väg.

Som yogaelev kliver du in på mattan och sen hänger du dig helt till din egen kropp och din egen träning. Övar upp din andning. Fokuserar på kropp och själ. Du följer med på det läraren säger och sen kan du ställa frågor om du behöver.

Som lärare behöver jag vara påkopplad på väldigt mycket mer. Man yogapraktiserar inte själv under ett pass, utan man känner av eleverna mer än sig själv. Jag behöver ha koll på klassen och att de förstår alla övningar, säkerställa att de göra alla asanas rätt utan att skada sig och påminna dem om andningen. Det är mitt ansvar att hålla koll på tiden och säkerställa så att vi hinner med alla asanas och att avkopplingen i slutet av passet blir så pass lång som eleverna behöver.

Jobbet som yogalärare är ett som Åsa älskar idag, trots att hon bävade inför utbildningen och att själv vara den som skulle leda en klass när hon först sökte.

Det är fantastiskt. Man får så mycket energi! Man får förmedla det man brinner för; sin hobby, sitt intresse. Jag ser hur alla i yogasalen tar in det jag lär ut och hur de växer. Efter ett yogapass har jag så mycket härlig energi. Ibland går jag in på ett pass och orkar inte riktigt, men jag kommer alltid ut med en wow-känsla. Att ge och se förändringen hos folk. Elever kommer in stressade och med flackande blickar och går ut och är avkopplade och andas djupt från magen.

När man hittar ett sådant här jobb som man brinner för så känns det knappt som man jobbar. Det är roligt. Det är svart och vitt mot vad jag gjorde förut när jag stod på fabriken. Då var det bullrigt, stressigt och någon annan som bestämde allt. Nu går jag till ett lugnt ställe på morgonen och jobbar med fokus på hälsa och avkoppling. Det är som natt och dag. Det här jobbet ger mig verkligen något.

Att ge en yogamassagebehandling

Yogamassage är en dynamisk och djupgående helkroppsbehandling med rötter i yoga och ayurveda, uråldrig indisk vetenskap där helhetsperspektivet är centralt. Massage och yoga-baserad stretching stimulerar kroppen att återgå till sin naturliga hälsa och vitalitet.

Vid en yogamassagebehandling lägger jag kunden på madrassen och gör yogapasset tillsammans med dem. Jag känner av personen, och vad de behöver. Det är som att vara yogalärare på sätt och vis, men här tar jag på personen. Jag ber personen att andas in och slappna av. Och hjälper till med stretchar. Det är mer hands-on.

Åsa menar att en yogamassagebehandling passar alla. Massagen anpassas efter kunden. En deprimerad och stressad person får en lugn och avslappnande behandling, någon som har ont i leder får mer koncentrerad behandling av lederna och för den med stela muskler eller bindväv går Åsa på med massage och stretchar.

Det är många som är intresserade av yogamassagen eftersom de inte har hört om den tidigare och sen när de har testat säger många klienter att wow – det här är som att få en all inclusive. Det är både massage, smärtlindring, spa-behanding och avslappning. Yogamassage är en helkroppsmassage med olja, och klienten mår alltid så himla bra efter. Hela kroppen och sinnet är med. Andningen är i fokus.

En viktig aspekt är också att lära klienten att säga stopp. Det är något många har svårt för idag även i vardagen, att säga ifrån när det blir för mycket. I yogamassagen får de lära sig att säga ifrån om det blir en för djup stretch eller om det gör ont. Det är en skön känsla att lära sig att säga stopp.

Att starta egen yogastudio

Åsa fick sitt första jobb inom yogan redan under utbildningen då hon träffade en annan tjej som var både yogalärare och massör och fick börja träna hos henne som praktik. Så fort hon var färdig med skolan fick hon börja jobba där.

– Jag blev klar med skolan 2015 och jobbade på salongen i Norrköping under 1,5 år. Där fick jag hålla i yogaklasser men störst fokus var det kring yogamassagen, eftersom många var intresserade av vad det var. Redan efter utbildningen startade jag även eget företag, och i våras tog jag beslutet att öppna en egen yogastudio. Nu är jag i full gång med att inreda de sista rummen i salongen och nästa vecka startar yogaklasserna. Massagekunder har redan börjat komma; de får hoppa över färgburkarna när de kommer in, berättar Åsa skrattandes.

På salongen Åmc Yoga&Massage Kraft kommer Åsa att erbjuda yogaklasser och yogamassage. Hon har även tagit in en samtalsterapeut som kommer att hålla i parterapi och andra terapisessioner på salongen. På salongen kommer det även att finnas en liten butik med hemvirkade och stickade produkter, så väl som aloe verap-rodukter.

– Att öppna egen salong innebär att jag kan vara mig själv och göra det jag brinner för. Jag är en väldigt jordnära person och vill inte tassa runt i kavaj på en vacker klink; utan jag vill ha en salong som påminner mer om mig.

Att starta eget har varit helt nytt för Åsa, men trots att det varit jobbigt och svårt i början har det varit värt allt slit och alla tårar. Åsa beskriver det som det bästa hon gjort.

– Eftersom jag verkligen ville jobba som egen har jag fått det att fungera. Under hela mitt liv har jag varit anställd och haft någon annan som har berättat för mig vad jag ska göra. Nu är det jag som är chef. Jag får jobba med det jag brinner för och jag får fatta mina egna beslut, säger Åsa.

– På min studio kommer jag mest att arbeta som yogalärare men även ge yogamassagebehandlingar. Det är viktigt att känna in sig själv och förstå hur fantastiskt bra det är att göra det man själv mår bra av och brinner för, avslutar Åsa.

asa_yogamassagekraft

 

Gillade du den här artikeln? Då ska du inte missa våra andra inspirerande och tankeväckande artiklar inom samma tema: