Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Återhämtning i virtuella naturmiljöer

På utbildningen till Hälsocoach – tidigare Friskvårdskonsult – får du handledning kring ett helt personligt projektarbete som ofta öppnar upp för jobb och uppdrag. Jessika Jöhnke använde möjligheten till att utforma sin affärsplan kring ett helt unikt koncept inom återhämtning och stresshantering.

 

– Det är snart ett år sedan jag tog examen som Friskvårdskonsult, det var hösten 2018. Jag hamnade i utmattningssyndrom precis innan sommarledigheten 2017, jag jobbade som eventmanager och det var alltid full fart, berättar Jessika Jöhncke.

Jag bestämde mig för att jag ville hjälpa andra att inte hamna i samma sits. Jag har länge haft en dröm om att skapa ett ställe som erbjuder avstressande aktiviteter i en sommarmiljö, året runt, och nu håller jag på att förverkliga det! Jag startade upp mitt företag, Feelnjoy AB, i maj 2019.

Det är ett helt nytt koncept inom återhämtning, som ett slags “hjärn-spa”. Vår mission är att skapa upplevelserum eller ytor för återhämtning på främst arbetsplatser genom virtuella naturmiljöer som ökar hälsa och livskvalitet samt motverkar stressrelaterad ohälsa.

Naturens läkande kraft inne på arbetsplatsen

– Naturupplevelser är hälsofrämjande, till skillnad från kala urbana miljöer. Det här blir ett sätt att ta in naturens läkande potential i stadsrummet, säger Jessika. De första upplevelserna är strand och lövskog, som forskningen visar är de mest stressdämpande miljöerna.

Idén är att ha de här rummen på arbetet som en återhämtningsmöjlighet. Man kommer att bli omsluten på tre av rummets väggar av den här miljön, genom rörliga bilder, ljud, lukter och känselintryck. Det finns även mjuk sand som man kan känna på eller stoppa fötterna i. Rummen ska även ha infravärme i taket, inte den typen som står på uteserveringar men IR, som ger en känsla av värme från solens strålar.

Jessika Jöhnke

 

– Alla de vilsamma intrycken från naturen ska finnas där så att man snabbt går ner i varv, redan på 7-10 min kan man få god återhämtning på det här sättet. Det är såklart väldigt individuellt, men det fungerar ofta ganska fort. Rummet kan även användas till ett kreativt mötesrum. Tänk att ha ett möte på stranden med dina kollegor eller kunder!

Om arbetsplatsen inte har en lokal till ändamålet kan man istället sitta med VR-glasögon, då blir det en individuell upplevelse medan rummen kan användas av flera personer åt gången.

Jag håller på att skapa produkten nu, jag brinner för det här med ny teknik, det är rätt lustigt egentligen eftersom sättet vi använder teknik och informationsteknologi ofta är en bidragande orsak till det som gör människor sjuka av stress, men jag väljer att vända det och använda tekniken hälsofrämjande.

Jag har inte personligen jobbat med teknik förut så jag tar hjälp utifrån med utformningen av produkten, men jag har arbetat med upplevelser i över 15 år och har ett stort intresse för Virtual Reality och projiceringar. Jag är fascinerad över hur man kan få en fantastisk upplevelse även om man bara sitter i ett tråkigt rum, och hur det kan ha samma effekt på hjärnan reella upplevelser när det gäller signalsubstanser och liknande.

Jag är också igång med att lösa finansieringen, jag har fått starta eget bidrag och söker även innovationsbidrag. Förhoppningen är att bygga ett showroom men väntar nu på första kunden som får bli en samarbetspartner till pilotprojektet.

 

Breda kunskaper hjälper till att väcka intresse 

– Projektarbetet vi gjorde på utbildningen hade två delar. Det första hade som bestämt mål att kartlägga friskvården hos ett företag, göra nulägesanalys, identifiera behov, möjligheter och utmaningar. Jag hade ett företag som arbetade väldigt mycket proaktivt med hälsa, och de inspirerade mig. I den andra delen fick vi själv välja vad vi ville fördjupa oss i. Jag utformade en affärsplan för min idé och har fortsatt modifiera idén efter examen.

Det var väldigt bra att ha den här tiden under utbildningen till planering av sitt eget projekt
och att kunna få hjälp av Magdalena Bibik som är en erfaren och kreativ businesskvinna. Alla delar i kursen bidrog till att jag kunde finslipa idén, efterhand växer det fram en allt klarare bild av hur man vill arbeta och vad som är viktigt.

Utbildningen var bra speciellt på grund av att den berör så många områden, man får en
otroligt bred grund att bygga på. Det är lätt att fördjupa sig vidare inom ett specifikt område
om man vill. Jag känner i min roll som Friskvårdskonsult att jag har tillräcklig grundkunskap
för att kunna jobba med mitt projekt och vända mig till företag utifrån en bred förståelse av
hälsa.

Stresshantering och coaching fick vi rikligt av, kunskaper som kommer att hjälpa mig öka
förståelsen för min produkt. Dessutom har jag min egen erfarenhet av stress och utbrändhet
och vet hur viktigt det är med förebyggande insatser. Bara 3% av alla behandlingsförlopp
inom sjukvården är förebyggande, den siffran måste upp!

Det jag har fått ut av utbildningen är inte bara professionellt, men även privat. Jag vågade
släppa taget om en livsstil som inte var bra för mig. Lektioner och föreläsningar kring
personlig utveckling hjälpte mig att ta steget. Lärarna var fantastiska och gav massor av
inspiration och gemenskapen i gruppen har gett mig vänner för livet. Jag längtade efter varje
träff på skolan!

 

Återhämtning utan krav på prestation

Jag har på sätt och vis gått med fröet till min idé länge, sol, värme och utomhusliv är mitt eget signum och hur mycket tid jag spenderar med detta avgör hur bra jag själv mår. Till slut kom den färdiga idén till mig och det kändes som att något klickade på plats. Nu har jag en klar dröm att gå efter.

Jag är övertygad om att ett återhämtningsrum på min tidigare arbetsplats hade kunnat bespara mig utbrändheten. Virtuella naturupplevelser ställer inget krav på prestation, man får en stund när man inte ska göra något alls. Andningen blir djupare, pulsen sänks utan att man ens behöver instruktioner. Det gör återhämtning lättillgängligt för alla.

”Min idé bygger på att bli hänförd av naturens skönhet. Att känna hänförelse skapar processer i kroppen som är hälsobringande på många sätt.”

 

– Jag hade själv yogat mycket innan jag gick in i väggen, men för att hinna träna behövde jag gå upp klockan 5…det var inte avslappnande och funkade dåligt ihop med högprestation och stress och även med utbrändhet.

Virtuella naturupplevelser ger möjlighet till återhämtning under arbetsdagen på ett enkelt och kravlöst sätt, precis som sjukhusrum med utsikt över natur eller till och med en naturplansch, ger snabbare tillfrisknande. Skönhetsupplevelser i form av naturbilder och liknande dämpar de inflammatoriska processerna som stress sätter igång.

Våra hjärnor är hela tiden på “on” läge, att sätta allt på “paus” en stund på jobbet är viktigt. Ett av de största problemet kring stress och utbrändhet är att människor inte ser till att få återhämtning emellanåt.

Stunder av återhämtning under dagen är inte tidsspill på en arbetsplats. Tvärtom ger det bättre effektivitet, ökat fokus och bättre koncentration och framför allt motverkar det stressrelaterad sjukdom, minskar pulsen, blodtrycket, halterna av kortisol och stärker immunsystemet.

För att något ska fungera som återhämtning krävs vilsamma sinnesintryck, att låta sig själv vila från tankar. Att skifta över till spontan uppmärksamhet till skillnad från konstant riktad uppmärksamhet. Att låta de direkta sinnesintrycken ta över och vara mer i nuet. Alla dessa kriterier uppfylls med våra upplevelser, avslutar Jessika.

Utbilda dig till Hälsocoach och gör verklighet av din egen dröm! Läs mer och anmäl dig här.