Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Testsystemet 1080MAP™ ger bättre behandlingar

Tänk dig en biomekaniker, en fysioterapeut och en fystränare som tillsammans brinner för att hjälpa personer med dold potential.

Då har du Athletic 1080, som tagit fram ett testsystem som mäter rörlighet i alla rörelseplan; 360 grader i tre plan. Testsystemet 1080 Movement Assessment Profile (1080MAP™) används av både tränare och terapeuter för att mäta och därigenom bättre behandla en klient utifrån dennes funktionella förmåga.
Vi riktar oss till tränare, massageterapeuter och rehabiliteringspersonal som är intresserade av att förstå och förbättra rörelsemönster hos sina klienter. 1080MAP™ är till för tränare som bättre vill kunna analysera vilka resultat olika övningar ger och för terapeuter som vill lära sig att hitta och behandla inte bara symptom utan även orsaken bakom den smärta eller stelhet deras klient känner, förklarar Ali Ghelem, personlig tränare och en av grundarna till Athletic 1080.

1080MAP™

Testsystemet 1080MAP™ är det enda webbaserade tre-dimensionella testsystemet av funktionella rörelsemönster som är validerat, standardiserat, mätbart och säger något om prestation och dold potential. Systemet är validerat av Norska Idrottshögskolan.
Det finns sedan tidigare metoder för att mäta rörlighet när folk ligger ner på en brits, men kroppen och dess rörelsemönster förändras när vi står upp. Att mäta stående funktionell träning i 1080 grader har tidigare inte gått, förklarar Ali.
Tester i 1080MAP™ görs på en speciellt framtagen matta genom vilken tränaren eller terapeuten kan mäta hur långt deras klient når när denna böjer sig till höger och vänster, fram och bak och gör olika rotationer. Utifrån de olika mätningspunkterna får man sedan en graf över den personens rörelsemönster i hela kroppen.
1080map

Vårt verktyg ger en mer holistisk bild av en klients nuvarande situation. Vi är individer och har olika förutsättningar. Men balans är viktigt för alla för att motverka snedbelastning av kroppen. Annars är det lite som att bo i ett snett hus. Och det är inte bra i längden; förr eller senare kommer problem att uppstå.

JÄMFÖR DIN RÖRLIGHET MED DIG SJÄLV OCH ANDRA

Mätvärdena matas in i en programvara, som bildar en profil. Utifrån den gör man förslag på övningar och det går också att jämföra sina resultat med andra personers, antingen i samma ålder eller med liknande skador, eller de som utövar samma sport. Om du är golfare kan du t.ex. se hur andra golfares rörlighet se ut.
Men det viktigaste måttet att jämföra sig med är sig själv, hur rörlig man är åt vänster och höger, hur bra man är på att röra sig framåt och bakåt eller på att rotera. Det är så man hittar obalanser i kroppen. Genom att göra testerna regelbundet går det dessutom att se om faktiska resultat uppnås och förstå om övningar eller behandlingar hjälper på det sätt man hoppas, säger Ali.
Genom att använda sig av 1080MAP™ lär man sig var och hur man behöver förbättra sin rörlighet. En jämförelse med din högra kontra vänstra sida är ett bra mått, även om ingen är helt spikrak i kroppen.
Athletic 1080 grundades av Ola Eriksrud, Jessica Parnevik-Muth och Ali Ghelem. Ola har en bakgrund som fysioterapeut, lärare samt forskare på Norska Idrottshögskolan. Jessicas bakgrund är mer klinisk och hon är både utbildad fysioterapeut och PT. Ali har bakgrund som fystränare. Med perspektiv och insikter från både vetenskap, biomekanik, behandling och träning har de tillsammans tagit fram ett system och ett utbildningskoncept som ger en bra helhetsbild av hur kroppen fungerar och vilka analyser som behövs för att hjälpa klienter på ett mer effektivt sätt.
Ali har själv jobbat som tränare i över 30 år. Han började redan som 15-åring och har varit tränare inom både utförsåkning och amerikansk fotboll, vilket är områden där han också själv varit aktiv utövare. Inom fysträning för tennis och golf har han gjort sig ett namn och tränat allt från elit till amatörer både bland juniorer och seniorer, bla svenska juniorlandslaget i tennis och Robin Söderling.
En av mina klienter är Robert Lindstedt som varit världstrea i dubbel i tennis. Han har vunnit Grand Slam-tävlingar och Australian Open och även spelat final i Wimbledon tre gånger. När jag började träna honom 2013 hade han haft problem med sin rygg under flera år. Vi jobbade då med 1080MAP™ och testade honom för att se vad problemet orsakades av och med rätt träning lyckades vi åtgärda problemet. Än idag spelar han tennis utan ryggproblem, berättar Ali.
athletic_1080

1080MAP™ FÖR TRÄNARE OCH MASSAGETERAPEUTER

Som PT tränar du med en person och får dem att prestera bättre.
Om jag som tränare utgår från klientens rörlighet och stabilitet så blir det enklare att anpassa träningen efter de obalanser som finns för att förebygga skador och förbättra prestation, förklarar Ali.
Som terapeut är det viktigt att inte bara behandla själva smärtan utan också förstå vad som har orsakat den, först då kan man hitta källan till problemet och föreslå åtgärder. Genom 1080MAP™ kan du mäta och analysera en persons rörlighetsmönster. Du kan även använda systemet för att mäta om en behandling ger resultat, säger Ali.
Man kan även mäta resultaten av en massagebehandling. Om du har stelhet och problem går det att jobba med massage som verktyg. 1080MAP™ kan då användas för att påvisa att du hjälper klienten på rätt spår. Det handlar bara om att göra testerna både innan och efter en behandling, förklarar Ali.

INFOKVÄLL OCH SAMARBETE MED AXELSONS

Den 30 november kommer Ali Ghelem från Athletic 1080 att tala på infokvällen på Axelsons och ge en bakgrund och introduktion till systemet 1080MAP™ och hur det kan användas.
Vi kommer att gå igenom vilka principer systemet bygger på och även testa en person på plats. Därefter tittar vi tillsammans på resultaten och analyserar dessa så att alla i publiken förstår hur verktyget kan användas och åtgärdar direkt. Därefter mäter vi igen och ser om behandlingen/åtgärden har gett önskad effekt.
Axelsons och Athletic 1080 ingår nu ett samarbete för att erbjuda utbildningar till både tränare och massageterapeuter som vill lära sig att utföra tester i 1080MAP™ för att få en bra översikt av klientens funktionella förmåga. Kurserna kommer även lära ut vilka åtgärder och specifika övningar som krävs för att öka en klients rörlighet och stabilitet.
1080map_floor