Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Att balansera hormonsystemet är som att stämma en gitarr

”Hormonbalans bygger på en samverkan mellan alla komponenter i kroppen och i livet – och samtidigt styr hormonerna allt. Och jag menar verkligen ALLT.” Så säger Arne Hamberg, verksam zonterapeut sedan 2000 och huvudlärare på Axelsons yrkesutbildning till Zonterapeut.

– Jag har snöat in totalt på hormoner de senaste åren, säger Arne Hamberg. Att balansera hormonsystemet kan verkligen göra en enorm skillnad för välmåendet. Man kan tänka på hormonsystemet som ett system med kugghjul, och om ett av kugghjulen går för långsamt eller för fort brakar hela systemet ihop. I zonterapi börjar jag med att söka upp var det felar; vad är det som sitter i vägen i maskineriet?

Ibland kommer zonterapin till att fungera huvudsakligen som diagnostik. Om jag hittat en mer allvarlig dysfunktion försöker jag ofta få patienterna tillbaka in i vården. Jag kan hjälpa till att identifiera problem för att patienten ska kunna få rätt provtagningar, vilket då kan leda till att läkaren hittar problemet och kan ge rätt hjälp.

Arne Hamberg

 

– Samtidigt kan det vara ganska svårt att få hjälp med hormonbalansen inom den allmänna sjukvården. Oftast erbjuds bara P-piller eller lyckopiller som avhjälper symptom snarare än huvudorsaker, och ofta har biverkningar. Om man kan få hjälp genom tryck på fötterna eller andra holistiska metoder utan biverkningar så är det såklart bättre.

Zonterapi är inte det enda som kan hjälpa, men min erfarenhet är att zonterapi är enormt kraftfullt när det gäller hormonsystemet. Även till exempel ayurveda har fantastiskt mycket att komma med när det gäller hormoner, både genom fantastiska örter och olika balanserande livsstilsförändringar.

 

Som att stämma en gitarr

– Jag har utvecklat en metod som jag kallar ”Hormonrocken”, som sätter igång hormonsystemet och får det att fungera mer optimalt. Det är en kraftfull metod som har väldigt, väldigt bra effekt, till exempel vid utbrändhet, PMS, infertilitet och en lång rad andra besvär. Jag vill säga att alla mår bra av en rejäl hormonrock! Även män kan behöva balansera sitt hormonsystem, och då framför allt testosteron och sköldkörtelhormoner. Men de flesta som söker sig till hormonbehandlingar är kvinnor, eftersom deras hormonsystem är mer komplext.

Orsaken till att jag kallar metoden ”Hormonrocken” är att det är en häftig behandling både till tempo och upplevelse.

Metoden är egentligen en balansering men också en igångsättare. Behandlingen börjar med att identifiera vilka delar av endokrina systemet som är för starkt och vad som är för svagt. Vissa områden kanske gör jätteont medan andra områden är avdomnade. Alla zoner ska kännas.

Behandlingen kan jämföras med att stämma en gitarr, varje musiker förstår direkt, A och E måste vara i samklang för att instrumentet ska låta bra. De endokrina körtlarna fungerar på samma sätt, allt fungerar som en helhet och påverkar vartannat. Med Hormonrocken jobbar jag runt hela systemet och ”stämmer” alla körtlarna.

Eleverna på Axelsons utbildning till Zonterapeut lär sig Hormonrocken, och får med sig mycket kunskap om hur hormonsystemet fungerar. Det är ett extremt komplicerat system och ju mer man lär sig desto mer inser man samtidigt att det finns kvar att lära.

Läs mer om utbildningen till Zonterapeut!

Läs mer om Axelsons onlineutbildning ”Kvinnors hälsa med Ayurveda och Yoga”

Jag tror att många zonterapeuter håller tillbaka, och vågar inte experimentera, man håller sig till vandringssägner och generella försiktighetsråd utan att till exempel veta varför. Jag anser att man måste vara lite modig och prova nytt.

Jag har inte fått någon återkoppling om negativa effekter genom de 20 år jag har varit verksam. Däremot hör jag hela tiden lyckade, glada historier omkring minskad PMS, graviditet efter lång tids infertilitet och så vidare. Cirka 80% av mina klienter idag kommer just för att få hjälp med hormonella obalanser, jag har riktat in mig på det under ett antal år nu och ryktet sprider sig.

 

Vill inte längre mörda någon

– Jag har medverkat flera gånger i PMS-podden och fått många klienter därigenom. Flera kvinnor har sagt saker till mig som att de inte längre vill mörda någon under PMS, och det ger mig ett lyckorus att förstå att Zonterapin kan ge en kvinna en så radikalt ändrad upplevelse av sig själv under sin cyklus.

Får man balans i hormonerna blir så kallade lyckopiller ofta överflödiga. Obalans i sköldskörtelhormonerna är en av de vanligaste orsaken till att kvinnor mår dåligt psykiskt Det är viktigt att kolla alla sköldkörtelvärden – TSH, T3 & T4 såväl som TPO, som är ett värde som kan visa om man har en autoimmun sjukdom.

– Jag har ju förstått att PMS kan vara otroligt häftigt, många lider av att ha våldsfantasier och mörka tankar. Jag föreställer mig att det bland annat handlar om en obalans mellan testosteron och östrogen, att det slår slint under svängningarna. På män kan man lätt se hur fel det kan bli med för mycket testosteron, och det är inte heller helt ovanligt bland kvinnor.

Det gör mig verkligen lycklig när kvinnor som blivit helt utdömda av vården, till exempel med PCOS, på grund av ålder eller att man haft för dålig äggkvalitet, blir gravida efter några behandlingar. Min upplevelse är att man missar en del i proverna, till exempel brister på vitaminer eller mineraler, inflammatoriska processer och liknande – men också obalanser i hormonerna.

Ibland behövs behandling av både kvinnan och mannen, jag ser det som en slags finjustering för att en match ska ske. Zonterapi kan hjälpa både hormonellt och mekaniskt, till exempel vid trånga äggledare eller liknande.

Fertilitet är det jag jobbar allra mest med, och det går inte att komma ifrån att det också är det allra roligaste!

 

Hormonerna styr allt!

– Hormonbalans bygger på en samverkan mellan alla komponenter i kroppen och i livet – och samtidigt styr hormonerna allt. Och jag menar verkligen ALLT. Funkar inte sköldkörteln, så mår vi psykiskt dåligt och det kan även ha inflytande på vikten, på depressionstillstånd och att kunna fullfölja en graviditet.

Balansen i binjurarna reglerar ork, utbrändhet och energi. Nivåerna av östrogen, progesteron och östrogen styr i hög grad humör och stress. Varje liten ”detalj” i hormonsystemet har enormt stort inflytande, och det blir helt enkelt roligare att leva när hormonsystemet är i balans.

I USA har man forskat sig fram till att blodsockret påverkar hormonsystemet mer än man tidigare trott. Man har förstått nu att bukspottkörteln i hög grad påverkar hormoner och fertilitet. Även vid PTOS, Polycystiskt Ovariesyndrom, har man sett ett samband med jämnt blodsocker och insulin.

Kost, motion, vikt, blodsocker, stress och en rad andra faktorer påverkar hormonbalansen oerhört.

Stress och socker är verkligen de största bovarna. Jag ger gärna kostråd, men håller mig till det ganska grundläggande; välj en fullvärdig, näringstät kost och undvik socker. Jag tror på att göra så små ändringar som möjligt och bara ta ett minimum av kosttillskott, och viktigast är absolut att undvika socker, snabba kolhydrater och artificiellt socker.

Det är inte bara viktigt för överviktiga eller diabetiker, det handlar om insulin, blodsockerbalans och att undvika svängningar. I Zonterapin märker jag obalanser i blodsockret via bukspottkörteln, och genom att ställa frågor om livsstil och kost. Vikten är sekundär, det är för mycket tjat om vikt!

Man kan vara mager med obalans eller ha hull och ha god blodsockerbalans. Till exempel den som har mycket testosteron bränner mer fett, men blodsockret kan fortfarande vara snurrigt, konstaterar Arne.

 

Läs mer om utbildningen till Zonterapeut!

 

Läs mer om Axelsons onlineutbildning ”Kvinnors hälsa med Ayurveda och Yoga”

 

Exempel på aspekter som påverkas av hormonerna:

Fertilitet

Vikt

Humör, känslor och tankar

Utbrändhet klassiskt exempel, könshormoner och binjurar.

Psykiskt tillstånd

Håret

Huden

Menstruationcykeln

Hunger