Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Bindvävsmassage behandlar via nervsystemet

 

Bindvävsmassage är en form av nervterapi och en vetenskapligt beprövad massagemetod som lämpar sig särskilt för dem som haft långvariga problem.

– Om någon haft långvarig problematik i till exempel en höftled, då är det troligtvis nervsystemet som är med och orsakar problemet. Då är det inte bara en överbelastad eller trött muskel som ligger bakom, utan det är nervsystemet som behöver behandlas, säger Carlotta Östberg.
Carlotta är massageterapeut och har varit aktiv sedan 1992. Hon är huvudlärare i Bindvävsmassage och Koppning på Axelsons.
Inom bindvävsmassagen börjar man arbeta centralt – nära nervernas utträde från ryggraden, för att påverka det arteriella blodflödet och därefter arbeta utåt, nedåt och uppåt. Vid en bindvävsbehandling jobbar du med hakning och drar isär bindväven.

Carlotta Östberg är huvudlärare på Axelsons kurs i Bindvävsmassage

 

Den klassiska tyska massagen – behandlar nervsystemet

Bindvävsmassage är den tyska klassiska massagen, som idag är vanlig i Tyskland, Österrike och Schweiz. Det är en vetenskapligt beprövad massageform som utvecklades vid Universitetssjukhuset i Freiburg på 1930-talet av läkare och sjukgymnaster.
– De tysktalande länderna är väldigt långt fram vad gäller alternativ medicin. Alla sjukgymnaster jobbar med den här massagetekniken. Den ges på recept av läkaren, som en behandlingsmetod.
Carlotta upplever att vi i Sverige är mer konservativa när vi ser till relationen mellan sjukvård och friskvård, något som tyvärr också gör att en bindvävsbehandling måste bekostas av kunden själv.
– Om man tänker klassisk massage, då behandlar du en muskel som har spänt eller har dragit ihop sig och ligger i lätt kramp. Men muskeln styr inte själv att den ska dra ihop sig och göra ont.
En klassisk massage jobbar med det venösa blodflödet, det som tar blodet tillbaka till hjärtat. Bindvävsmassage jobbar tvärtom, med det arteriella flödet, med att hjälpa till att få ut det syrerika, hormonfyllda blodflödet i kroppen.
– Du kan börja med bindvävsmassage för att dra igång flödet, och sen kan du ge en klassisk massagebehandling för att föra tillbaka blodet. De är varandras motsatser som blir helt fantastiska ihop.

Personer som fått hjälp av bindvävsmassage – från kärlkramp till mensvärk

Långvarig fysisk ansträngning, psykiska eller fysiska smärttillstånd samt cirkulationsrubbningar skapar förändringar i bindväven. Vid dessa och andra liknande symptom är bindvävsmassage en beprövad metod som påverkar både nervsystemet och blodcirkulationen på ett kraftfullt sätt.
Tillstånd som kan behandlas med bindvävsmassage inkluderar senfästesinflammationer, ledproblem, fibromyalgi, idrottsskador och cirkulationsproblem.
– Det finns en diagnos som kallas fönstertittarsjuka, som beror på kärlkrampsproblematik. Personer som inte kan gå en längre sträcka utan att kärlen i benen krampar och de inte får någon blodgenomströmning, vilket gör att de måste stanna. Då står de still och tittar i ett skyltfönster och väntar på att krampen ska släppa, och sen promenerar de lite till.
– Jag har lyckats behandla fönstertittarsjuka på flera kunder. På runt en 8 – 10 behandlingar är det borta, något som betyder otroligt mycket för de här människorna.
Carlotta berättar att hon även jobbat på yngre tjejer som haft svåra smärtor vid menstruationen, för att behandla krampen som uppstår.
– När man är tonåring och har menssmärtor och kramp i underlivsregionen går det att behandla för att motverka krampen. Jag har hjälpt en tjej på 14 år och en på 16 år att på 6 – 8 behandlingar bli av med sina menssmärtor. Nu åtta år senare har de fortfarande inga smärtor.
– Det är så vanligt med smärta vid menstruation att man biter ihop och har ont i det tysta för att man tror att det är normalt. Men det går verkligen att göra något åt det. Behandlingen fungerar även på äldre kvinnor, men då kräver det fler behandlingar.

Marknaden för bindvävsmassage

Ibland kommer kunder och efterfrågar bindvävsmassage specifikt efter att ha googlat runt på lösningar på långvariga problem, och andra gånger är det Carlotta själv som rekommenderar en behandling.
– Bindvävsmassage är inte något du ramlar in på då och då, utan det är mer av en långvarig behandling där det kräver en del tid för att få bort ett problem. Jag bokar aldrig mindre än 6 behandlingar, gärna då två gånger i veckan, för att behandlingen också ska ge resultat.
Eftersom det kräver flera behandlingar blir startkostnaden för kunden ofta runt fyra till fem tusen kronor innan man kan säga om det går att nå och behandla problemet med bindvävsmassagen.
– Det tar några behandlingar innan vi kan se hur kroppen reagerar. Det är inte ovanligt med 10 behandlingar, men samtidigt är det långvariga problem som vi kan behandla och också bota. För en tonåringsflicka som knappt kan gå till skolan på grund av värk under menstruationen är det värt varenda krona om man slipper mensvärken resten av livet.
 

En fortsättningskurs för den som vill hjälpa sina kunder med långvariga problem

Carlotta rekommenderar den som jobbar som massageterapeut eller sjukgymnast och som verkligen vil kunna göra skillnad för kunden att läsa massagekursen i Bindvävsmassage.
– När man är en sådan som mentalt vill göra en förändring hos sina kunder. Det är mer som ett verktyg för den som verkligen vill hjälpa. De bästa resultaten jag har fått som massageterapeut själv är när jag lägger till bindvävsmassage.
Läs mer om Axelsons kurser och utbildningar inom massage.