Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Bindvävsmassage gjorde mig fri!

 

Efter 7 år av smärta, sömnsvårigheter och fysisk och psykisk trötthet förändrade bindvävsmassagen Sofis liv.

Sofi Rammus har hållit på med ridsport i hela sitt liv, men nu sadlar hon om. För 1,5 år sedan upptäckte hon bindvävsmassagen, som sedan dess har förändrat hennes liv.
Långvarig fysisk ansträngning kan orsaka förändringar i bindväven, som är en stödjande vävnad runt kroppens organ och andra vävnader. Skador i kroppen repareras naturligt genom att ny bindväv bildas. Men vid ihållande påfrestning, som vid stress och muskelspänningar, produceras för mycket ny bindväv. Den blir stram och oelastisk, något som försämrar blodcirkulationen och rörelseförmågan. Detta var vad som hände idag 26-åriga Sofi Rammus.

SofiRammus

Sofi Rammus

 

Förtätad bindväv påverkade hela livet

Sofi har haft stora problem med förtätad bindväv i många år, mycket på grund av den belastning på kroppen som ridsporten inneburit för henne. Speciellt belastningen på ben, sätesmuskler och ländrygg resulterade i att hon inte kunde sträcka ut musklerna tillräckligt, och detta hade negativ påverkan på hennes rörelseförmåga och hennes liv i allmänhet.

Att röra sig gjorde ont, att sitta still gjorde ont. Att sova var svårt på grund av att hon låg och vred sig, i hopp om att finna en ställning som inte orsakade henne smärta. Detta ledde till att Sofi var ständigt trött.
– Jag kände mig som en 100-åring, och det är inte kul när man bara är i 20-årsåldern! beskriver Sofi när hon tänker tillbaka på när hon mådde som sämst både fysiskt och psykiskt.

Ju hårdare hon tränade desto sämre kände hon sig. Att vilja vara aktiv såsom hon alltid varit men inte orka gjorde att hon kände sig instängd i sin egen kropp.
– Jag önskade att andra kunde sätta sig in i min kropp och känna hur jag kände, därför att det var svårt för andra att förstå mig.

Testade otaliga terapiformer

I flera år testade hon den ena terapiformen efter den andra. Hon besökte blandat annat kiropraktorer och naprapater, varje gång med hoppet om att den här metoden skulle vara svaret på hennes fråga om vad som var fel med henne. Behandlingarna hjälpte bara för stunden. Det var inte förrän hon hamnade hos en bindvävsmassör, utbildad hos Axelsons, som hon kände att detta var rätt och att hon fick den hjälp hon så länge hade längtat efter.
Hon lämnade redan första behandlingen med längre kliv än hon hade kunnat ta på länge.
– Det var som att flyga, säger hon och skrattar till med tydlig glädje i rösten vid minnet av denna dag som kom att bli en vändning i hennes liv.

Med bindvävsmassage fick Sofi livet tillbaka

Bindvävsmassage, även känd som neuralterapi, har som mål att lösa upp förtätad bindväv. Med hjälp av lill-, ring- och långfingret drar terapeuten isär bindväven. Blodcirkulationen ökar och slaggprodukter transporteras bort, vilket leder till minskad svullnad och smärta.
– Det var härligt bara att äntligen få veta vad problemet var, berättar Sofi om hur det kändes att efter så många år få klart för sig att ursprunget till hennes smärta var just bindväven.
Efter regelbunden massage började Sofi få tillbaka sitt liv och sin kropp. Hon tappade snart vikten som hon lagt på sig i och med att hon länge inte kunnat vara så aktiv som hon var van vid. Nu kunde hon helt plötsligt ge sig ut och jogga!

Sofi satsar på att själv bli massör

Sofi befinner sig nu i ett skede i livet då hon tar paus från ridningen och satsar på en massageutbildning på Axelsons Gymnastiska Institut.
– Att jag lägger av med ridningen beror inte på smärtan, är hon snabb med att poängtera, eftersom hon känner sig mycket bättre med hjälp av massagen.

Hon har hittills gått massagekursen i friskvårdsmassage, det vill säga steg 1 i massageterapeututbildningen, och har planer på att komplettera med en kurs i bindvävsmassage. Läs mer om alla våra massage kurser och massageutbildningar här: massageutbildning. Hennes erfarenheter av smärta och olika typer av behandlingar har väckt hennes intresse för kropp, kost och hälsa. Den lärorika breda utbildningen hon tycker att hon fått genom massageterapeutkursen så här långt har inspirerat henne till att lära sig mer. Hon vill arbeta som massör parallellt med sitt ordinarie arbete på en förskola, och hjälpa andra som hennes bindvävsmassör hjälpte henne.

Bindvävsmassage utbildning

Många med smärta utan diagnos kan ha bindvävsproblem

Sofi lever nu ett gladare, piggare liv, ett ’normalt liv’, som hon beskriver det själv. Hennes önskan är att andra som upplever samma fysiska smärta som hon själv gjort ska känna till att möjligheten finns att de har problem med bindväven. Det finns personer i hennes nära släkt som hon tror lider av samma problem men som inte får den hjälp de behöver, och diagnostiseras fel eller får fel behandling och råd.
– Det är konstigt att jag inte kunde få hjälp tidigare, och att andra inte heller får rätt hjälp, reflekterar hon över situationen.

Bindvävsmassage väl beprövat i många länder

I många länder, till exempel i Tyskland, är bindvävsmassage en beprövad och mycket utbredd massageform. En del har uppfattningen att det är en smärtsam massageform, men en bra bindvävsbehandling ska inte göra ont, möjligtvis kan det svida.
Sofis egen upplevelse av de första behandlingarna beskriver hon som att det sved, huden blev röd vid de områden där bindväven var stel, och några dagar efter behandlingen hade hon ont i benen på grund av att musklerna efter så lång tid fått möjlighet att sträcka ut sig.

Trots sin unga ålder har Sofi Rammus upplevt en smärta som ingen borde uppleva. Men nu när hon funnit sin väg tillbaka till ett smärtfritt liv, även om hon har en bit kvar att gå, är hon oerhört glad över att få dela med sig av sina erfarenheter. Hon påpekar med eftertryck att problem med bindväven och bindvävsmassage behöver uppmärksammas mer i Sverige.

Är det något vi kan lära oss av Sofis erfarenheter så är det att det finns hjälp att få bara vi inte ger upp oss själva!

 

Fakta Bindvävsmassage

Bindväven håller samman och stödjer alla vävnader i våra kroppar. I massagesammanhang talar vi om den så kallade myofascian, den bindväv som omsluter och förbinder våra muskler.
Muskelspänningar och muskelobalanser, långvarig fysisk ansträngning, psykisk eller fysisk smärta och cirkulationsrubbningar är exempel på tillstånd som skapar förändringar i bindväven.
– En stelnad bindväv kan upplevas som att ”kostymen är för trång”, det spänner och drar i vävnaden när man rör sig, säger Eva Rask som undervisar i metoden. Kroppsläsning är ett viktigt instrument vid bindvävsmassage, då man fokuserar på musklernas förbindelse genom kroppen, snarare än på enskilda muskler, berättar hon.
Metoden påverkar både nervsystemet och blodcirkulationen på ett kraftfullt sätt. Bindvävsmassage är till exempel effektiv vid senfästesinflammationer, ledproblem, fibromyalgi, idrottsskador, ärrbildningar efter operationer eller skador/brännskador, kramptillstånd, cirkulationsproblem och hållningsobalanser.

Mer information