Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Börje Salming – om livet, kroppen och massagen

Förutom den lysande ishockeykarriären, är Börje Salming också känd för sin intensiva glöd och offervilja i rinken. Men det har kostat på.

Få svenska ishockeyspelare har fått samma uppmärksamhet som Börje Salming. Han räknas som en av de främsta hockeyproffsen genom tiderna. Med sjutton blodiga år i NHL och många tuffa säsonger i elitserien, hör han till de mest respekterade och hyllade svenska ishockeyspelarna någonsin.
Salming var en av dem som banade väg för svenska elitspelare i Nordamerika, där han även är känd som The King. Han är invald i sportens Hall of Fame, har två SM-guld med Brynäs och 46 landskamper med Tre Kronor. Meritlistan är lång, skadorna otaliga.

BS2

Kroppen har tagit stryk
– Man har ju kört slut på sig själv, och det känns mer när man blir äldre. Det tar ju på kroppen att spela hockey, men det är en del av livet. Och nu vet man också bättre vad man behöver. Nu för tiden går jag på massage, och så tränar jag förstås. Det blir mycket cykling och crosstrainer. Och styrketräning, mycket mage och rygg.
Just nu har jag inga problem egentligen, men jag har en PT för axlarna. Det är väl artros antagligen. PT:n och träningen hjälper mig att hålla kroppen i schack, och att kunna andas. Det är ju mycket i axlarna som påverkar andningen. Jag har artros i en höft också, men läkaren har sagt åt mig att sluta springa på asfalt och då lyssnar jag på det.

Går regelbundet på massage
Under karriären syntes Salming ofta sönderslagen i rinken, till synes oberörd.
– Men jag har haft väldigt ont! Konstigt nog var det så att på isen var det som om jag inte brydde mig om mig själv och min kropp. Jag bara spelade, blodig överallt. Det mesta tog läkarna hand om direkt, men någon behandling eller skön massage var det knappast tal om då. Jag fick visserligen massage redan som sjutton- artonåring i laget.
För skadorna och som rehab, så visst får man massage till och från när man spelar, men det var ingen härligt avslappnande ryggmassage precis! Det fanns helt enkelt inte tid till det. Men idag finns det mer tid.
– Nu går jag på massage för att hålla igång kroppen på ett bättre sätt. Det är ju allmänt känt att massage är bra, och läkarna har rekommenderat mig det. Det är bästa metoden! Verkligen grymt bra. Jag har haft dålig rygg och gått hos sjukgymnast eller naprapat också när det behövts, men nu har jag inte varit där på länge.
Just nu mår jag ju bra. På massage går jag en gång i veckan, oftare när krämporna kommer, och glesare när jag är bra. Massage är A och O för att hålla sig igång, det kommer jag fortsätta med. Det är superbra även om det ibland är en plåga! Läs mer om våra massage utbildningar om du vill gå en utbildning eller testa på en massagekurs.
Börje skrattar stort och berättar sen att han har sällskap till massagen.
– Jag går tillsammans med Bianca. Hon tränar ju mycket och behöver underhåll.
Bianca är Börje Salmings yngsta barn i en skara av fyra. Hon spås en lovande karriär inom friidrotten. Ambitionen och den tuffa inställningen verkar vara nedärvd, men i intervjuer har hon också betonat vikten av sin pappas stöd och hans sätt att tona ner allvaret.

Njuter av livet

Förutom massage, har Salming även gått mycket på akupunktur och detta av en särskild anledning. Temperaturen i ishallarna ligger ofta mellan +8 och +10 °C för att isen ska vara hållbar och ge bästa glidet till puck och skridskor. Bra för isen och utrustningen alltså, men inte de bästa förutsättningarna för en god hälsa.
– När man är mycket i kalla ishallar får man ofta problem med bihålorna och immunförsvaret. Akupunktur är jättebra mot det.
Men nu är det slut på de många timmarna i rinken. Bihålor och kropp får vila ut från de stora påfrestningarna karriären inneburit, och hockeylegendaren har tid för annat.
– Jag är nöjd med livet! Jag bor ju på Gärdet, men reser mycket, umgås med barn och barnbarn, fiskar och jagar. Och så jobbar jag lite också, det är ju främst egna produkter. Underkläder, glasögon, parfymer. Skor och tillbehör till innebandy, hockey, squash, handboll och löpning. En affär i Stockholm, en i Oslo och två i Schweiz.
Salming är en entreprenör av stora mått, och har många järn i elden. När han behöver ladda batterierna är det en speciell tillflyktsort som lockar. Hem till byn Salmi öster om Torneträsk återvänder han ofta, främst för att hälsa på sin 88-åriga mamma. Börje är lika stolt över sitt samiska ursprung som sin hockeykarriär.
– Det är fantastiskt vad samerna kan lära oss! Det är ju rena, fina råvaror direkt från naturen och in i köket. Renkött, torkade blåbär, örter. Jag tar med mig kunskaperna hem och använder i matlagningen. (Salming har ett stort intresse för matlagning och har gett ut tre kokböcker med inspiration från Lappland.)
– Norrland är underbart och jag kan ju plocka det bästa av det. Fiska, jaga, njuta av tystnaden och de storslagna vidderna. Jag åker dit flera gånger per år, vår, sommar och höst. När jag är där tänker jag; ”varför är jag inte här oftare?”
I sameland njuter han av lugnet och den friska luften, en skarp kontrast till storstadspulsen på hemmaplan. Här kan han bara vara.
– När man är där uppe i Ingenmansland är man kung!
Konstaterar legendaren Salming.
The King.
Salming_high

Salmings skador

 • Panna: Sydd 8-9 gånger.
 • Näsa: Brutet näsben 5 gånger.
 • Ögonbryn: Sydd över 20 gånger.
 • Höger öga: 50 procent nedsatt syn efter skada av klubbspets, ärr från pannan över ögat till mungipan. Senare opererad för grå starr på samma öga, en konsekvens av skadan.
 • Vänster öga: Skadat av klubbspets.
 • Munnen: 5 tänder utslagna, samma tänder flera gånger.
 • Haka: Sydd 10-15 gånger.
 • Öron: Fastsydda örsnibbar ett antal gånger.
 • Revben: Fraktur på mer än hälften.
 • Lungor: Den ena punkterad efter ett slagskott.
 • Axlar: Höger axel ur led ett antal gånger. Trolig artros.
 • Nyckelben: Fraktur
 • Armbågar: Sönderslagna flera gånger, lösa flisor, bortopererad slemsäck.
 • Händer: Alla fingrar brutna i höger hand. Båda tummarna ur led flera gånger.
 • Höft: Artros
 • Ben: Blödningar, bristningar, okänt antal lårkakor.
 • Knän: Korsband, ledband, krossad knäskål, lösa ben­bitar bortopererade, båda knäna sönderkörda och opererade efter karriären. Troligen artros.
 • Fötter: Fraktur på båda stortårna. Många skärsår. Spricka i vänster häl, vristerna sydda 3 gånger.
 • Hjärnskakningar: 4-5 stycken. ”Men ofta fick man spela nästa match, det var så på den tiden”.