Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Byta karriär från sjuksköterska

Byta karriär från sjuksköterska och Sjuksköterska jobb utanför vården

Vill du byta karriär från sjuksköterska? Den här artikeln är skriven speciellt för dig som är sjuksköterska, undersköterska, barnmorska eller har något annat arbete inom vården och går i tankarna att hitta ett jobb utanför vården.

Vi kan avslöja att du inte är ensam.

Vi har märkt att många av våra elever går på vår skola för att de vill byta karriär från sjuksköterska. Hur kommer det sig? – tänkte vi och bestämde oss för att utforska hur det kommer sig att just så många sjuksköterskor söker jobb utanför vården och väljer att utbilda sig hos oss på Axelsons.

Nyfiken på att se vad vi kom fram till? Följ mer så berättar vi mer.

Vården i Sverige

Många av oss är nog överens att vården i Sverige är jämfört med många andra länder väldigt bra. Anledningen till det är antagligen all den fantastiska personal som jobbar där. I den här artikeln kommer vi lyfta fram problem som du som jobbar inom vården säkert känner igen. Du kanske inte håller med om allt men du känner säkert igen dig i något. Problemen i sig har givetvis inget att göra med dig som jobbar där. Tvärtom! Det är tack vare dig och all annan personal som arbetar och sliter inom vården som gör vården bra.

Vi kanske kommer låta hårda i artikeln. Eller så är vi för snälla. Det får du avgöra och vi hör gärna vad du tycker!

 • Vad är dina erfarenheter?
 • Vart tror du problemet ligger?
 • Vad håller du med om?
 • Vad håller du inte med om?

Hjälp oss och alla andra genom att kommentera längst ner.

Fördelar sjuksköterska - sjuksköterska jobb utanför vården

Fördelarna med att jobba som undersköterska och sjuksköterska

Innan vi tittar på varför du kanske vill byta karriär från sjuksköterska vill vi berätta om alla fördelarna med att arbeta inom vården. Det finns såklart många bra saker med att jobba som inom vården och som sjuksköterska eller undersköterska. Att hjälpa människor, rädda liv, förbättra hälsa är de självklara. Men även att jobbet är stimulerande att du känner att du gör skillnad, utmanande, lärorikt och att du ofta omges av personer med samma brinnande mål. Beroende på vart du arbetar kan även lönen vara bra och arbetstiderna flexibla.

Arbetar du inom vården och känner att fördelarna är fler än nackdelarna blir vi gladast av alla! Du ska ha ett stort tack för den insats du gör. Men vi vet att många är missnöjda och letar sig vidare från vården. Låt oss därför titta på hur det kommer sig att många vill byta karriär från sjuksköterska.

Sjuksköterska jobb utanför vården. Vill du byta yrke från sjuksköterska?

Vill du byta yrke från sjuksköterska?

Det finns ett gäng med möjliga anledningar till varför du skulle vilja byta yrke från sjuksköterska (i artikeln använder vi oss av ordet sjuksköterska men det gäller även dig som är barnmorska, undersköterska eller har något annat jobb i vården). Du kanske är en av dem som helt enkelt vill testa på något nytt och letar efter en ny utmaning. Chansen är dock stor att du är missnöjd över din arbetssituation och vill göra något åt det.

Utifrån känns situationen inom vården ansträngd. Du behöver inte ens arbeta inom vården för att veta att det ofta råder personalbrist och alltför ofta en allmänt dålig arbetsmiljö. Att arbetet dessutom både är stressigt och ofta kan vara otacksamt hjälper såklart inte. Det är inte en slump att vi ofta kan läsa om problemen i tidningen där allt det här har ofta bekräftats från många håll internt också.

Det krävs därför inte mycket fantasi för en utomstående att redan här förstå varför du skulle vilja sadla om från sjuksköterska. Tyvärr tar inte problemen slut där. Några vanliga anledningar till varför just sjuksköterskor väljer att byta jobb är ofta:

 • Dålig arbetsmiljö
 • Personalbrist
 • Arbetsbelastning
 • Slitsamt
 • Kvälls- och nattpass
 • Ingen fritid
 • Varsling och osäkerhet
 • Stress
 • Utmattning
 • Sjukskrivning

Känner du igen dig? Inte så konstigt. I arbetsmiljöverkets rapport från 2018 är undersköterskor och sjuksköterskor två arbetsgrupper med störst besvär till följd av arbetet. Tillsammans med grundskolelärare hade hela 4 av 10 jobbrelaterade besvär! 

Dålig arbetsmiljö - Sjuksköterska byta karriär från vården

Allt hänger ihop

Den kanske mest generella förklaringen till ett stort missnöje bland sjukvårdspersonal överlag är dålig arbetsmiljö. Det i sin tur kan bero på många olika faktorer. En orsak vi ofta får höra i media och från vårdpersonal är att det råder personalbrist. Det gör såklart att de som arbetar får en större arbetsbelastning.

Du kanske tänker “Det här är bara tillfälligt” ochDet kanske blir bättre”. Givetvis önskar vi att så är fallet. Men om sanningen ska fram har vi märkt att många inom vården ger upp förhoppningen efter ett tag. Inte nog att arbetet i sin natur är påfrestande och slitsamt. Lägg på det faktum att du ständigt har för mycket att göra så inser alla att det i längden blir ohållbart.

Du kanske dessutom arbetar i olika skift vilket gör att du kan gå från dagsskift till nattskift. Det kan passa vissa men har du exempelvis barn och familj kan det i längden bli jobbigt och gå ut över nära och kära.

Hade lönen bara varit bättre hade det kanske varit ett plåster på såren. Tyvärr är lönen ofta heller inte den bästa. Extra skift, helger och röda dagar är ett sätt att bättra på ekonomin men det blir ju alltid på bekostnad av hälsa, familj eller fritid.

Resultatet? En dålig arbetsmiljö, stress, utmattad personal och i absolut värsta fall sjukskrivningar.  Inte konstigt att många i din situation väljer att byta karriär från sjuksköterska.

Kom ihåg: Har vi missat något? Håller du inte med? Fyll på i kommentarsfältet nedan!

Byta yrke från sjuksköterska - Vad passar mig?

Sjuksköterska jobb utanför vården – Vad passar mig?

Är du en sjuksköterska som letar jobb utanför vården finns en del alternativ. Kruxet kan vara att hitta ett jobb som är tillräckligt meningsfullt. Eller som har alla fördelarna vi listade ovanför.

Vårt tips för att hitta ett nytt jobb eller en ny karriär som passar dig är att spola tillbaka bandet en aning. Du kan ställa en enkel fråga till dig själv:

Varför blev jag sjuksköterska från allra första början?

Med tanke på allt som vi tog upp tidigare vågar vi gissa att det inte var på grund av att lönen var så bra, arbetstiderna schysta, god arbetsmiljö eller att du vill arbeta extremt mycket hela tiden.

Antagligen ville du ha ett jobb du känner är meningsfullt och hjälpa människor. Ifall du blivit sjuksköterska för att du vill hjälpa människor är det inte så konstigt att det för dig kan kännas svårt att byta yrke. Faktum är nämligen att många känner så och det är ingen nyhet att många andra arbetsplatser inte erbjuder den möjligheten.

Det är där Axelsons Institute kommer in i bilden.

Sjuksköterska jobb utanför vården - Vill du byta karriär från sjuksköterska

Välj ett jobb utanför vården och fortsätt att hjälpa andra människor

För dig som inte vet är vi Nordens äldsta och största skola inom massage, friskvård, skönhet och kroppsterapier. På Axelsons hittar du yrkesutbildningar och kurser inom alla dessa ämnen.

Det är därför ingen slump att många undersköterskor, barnmorskor och sjuksköterskor väljer att byta jobb och karriär genom att gå en utbildning hos oss. Det finns många likheter mellan att arbeta inom vården och att arbeta inom friskvård och att du snabbt kan utbilda dig gör att övergången blir naturlig för dig som vill byta karriär från sjuksköterska.

Det bästa av allt är att du kan fortsätta hjälpa andra samtidigt som du själv mår bättre!

Kunskapen och erfarenheten som sjuksköterska, undersköterska eller barnmorska har du stor nytta av. Oavsett vilken utbildning du går hos oss kan du ha med dig all din kunskap och erfarenhet in i ditt nya jobb och karriär.

Känns tanken läskig, spännande, pirrig, avlägsen eller omöjlig?

Du är inte ensam byta jobb sjuksköterska

Du är inte ensam

En enkel googling på “sjuksköterska jobb utanför vården” ger många exempel på personer som letat sig bort. Bara ett av massvis av exempel är Susanne som arbetade inom vården innan hon bestämde sig att gå en utbildning på Axelsons. Läs hennes historia här.

Eller om Susanna som är legitimerad sjuksköterska men som gick en utbildning till Medicinsk Fotterapeut och öppnade en egen fotvårdsklinik

Det var inte så farligt att säga upp mig – Berättar Paula som arbetat inom vården i 25 år. Läs hennes historia här.

Vill du ha mer inspiration och läsa mer om andra som bytt yrken och följt sina drömmar hittar du massvis med artiklar här på hemsidan. Ett tips är att börja med att läsa vår artikel: byta karriär eller artikeln: vad ska jag jobba med.Där hittar du inspiration, idéer och historier om människor som varit i din sits.

Du kanske drömmer om att driva eget? Då kan vi berätta hur andra har gjort, tips och inspiration här:  Starta eget företag idéer. Det är ett perfekt sätt att hjälpa andra och samtidigt få mer frihet.

Vill du istället se vilka utbildningar och kurser vi erbjuder kan du välja och vraka här:

Kom ihåg att många av våra utbildningar är utformade så att du kan studera samtidigt som du jobbar! 

Har du några frågar om våra utbildningar hör av dig till oss så hjälper vi dig! Du kan ringa på 08-54 54 59 00 eller maila oss på info@axelsons.se. Du kan även höra av dig till oss på chatten som du hittar här nere i hörnet!

Men vi undrar vad du tycker. Är arbetsvillkoren dåliga eller bra? Vad är dina erfarenheter? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!