Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Charles flyttade till Thailand för att jobba som PT

– Det som är fantastiskt som personlig tränare är att man kan jobba var som helst i världen. Var du än är finns det folk som tränar, som försöker bli hälsosammare, äta bättre och förbättra sina liv.

Ett livslångt intresse för träning i kombination med en vilja att hjälpa andra gjorde yrket som Personlig tränare till det perfekta valet för Charles Berg. Utbildning till pt gjorde han på Axelsons. Nu är han på väg att börja jobba i Thailand.

Charles Berg är 24 år och kommer från Uppsala. Redan vid tidig ålder började han spela basket, och idrotten fick en naturlig plats i hans liv. En passion för att gymma växte fram under gymnasiet, och när han gick ut skolan var han redan övertygad om vilken yrkesväg han skulle välja.

– Jag har alltid varit en sådan som gillar att hjälpa människor, både psykologiskt och fysiskt. När jag tog studenten visste jag att jag skulle bli PT. Jag hade tur att jag hittade min passion och vad jag ville jobba med i tidig ålder.

Hösten 2012 började Charles den 10 månader långa utbildningen till Personlig Tränare vid Axelsons. Han uppskattade att den var på halv-distans och att han kunde fortsätta bo och plugga som vanligt i Uppsala under tiden, och sen komma till Stockholm en helg i månaden.

– Utbildningen var jättebra. Jag var redan till stor del självlärd inom träning, diet och kost. Det som var nytt för mig var anatomin. Det var mycket latin och ord jag aldrig hört förut. Det var en jättebra utbildning.

 

En dröm om utlandet

Efter några års arbete som personlig tränare på SATS i Sverige började Charles fundera på möjligheterna som fanns att flytta utomlands.

– Redan som liten sa jag till min mamma att jag ville bo i ett land där jag kunde ha shorts året om. Min plan var först att åka till Kalifornien och jobba som PT där, men sen träffade jag min flickvän som är halv-thailändska. Hon ville också åka utomlands och vara i värmen. Så varför inte Thailand?

Charles och hans flickvän Sofie flyttade först till Phuket, med kände ganska snart efter att de anlänt att platsen handlade lite för mycket om fest.

– Det var inte vad vi var ute efter. Vi saknade de fina paradisstränderna. Det var då vi hittade till Aonang, som ligger i provinsen Krabi.

Charles beskriver Aonang som en liten stad precis vid stranden, som känns mer lokal och där många Thailändare själva bor. För 50 kronor går det att ta en båt ut till några av de vackraste öar man någonsin sett, menar Charles.

– Det finns bara två gym i Aonang. Jag hade turen att det större, som ligger under ett hotellkomplex, sökte personlig tränare när jag kom dit. De ville anställa mig direkt eftersom jag kunde prata bra engelska, hade en bra utbildning, lång erfarenhet och var svensk.

 

Att söka jobb i Thailand som svensk

Hotellet och gymmet där Charles fått ett jobb ägs av ett syskonpar, där systern driver hotellet och brodern driver gymmet. Gymmet öppnade först i september förra året. Utöver Charles själv finns hittills bara två andra tränare anställda.

Charles berättar att det kan vara svårt att som utlänning få ett arbetstillstånd i Thailand. Det krävs först att du får ett visum, och sedan betalar du 40 000 bhat, ungefär 10 000kr, i avgifter. Företaget du planerar jobba på måste också stå bakom din ansökan och vara behjälpliga i processen.

– Det är inte bara att gå och söka ett jobb. Jag fick en anställning, men jag har inte börjat jobba än. Det har gått ungefär tre veckor och vi väntar på mitt jobbvisum. Nu ser det ut som att jag får börja jobba i slutet av maj. Jag hade väl lite tur att de verkligen ville anställa mig, och de har hjälpt till med allt pappersarbete.

Charles berättar att han först försökte söka jobb från Sverige, genom att maila till olika gym och skicka med sitt CV.

– Alla svarade att jag måste komma till Thailand och prata med dem först. Det är en stor process med jobbvisum, så då vill företagen träffa en och säkerställa att man inte bara kommer för att jobba i två månader och sen åka hem.

Utöver jobbet som PT på gymmet i Aonang kommer Charles även att vara med och jobba med marknadsföringen.

– Jag tycker marknadsföring är roligt, speciellt för ett gym som är nytt. När man går runt i stan här finns knappt någon reklam för dem, där ser jag mycket potential. Jag vill sätta en trend i stan, och få de lokala invånarna att börja träna. Kanske bli en känd tränare och få igång folk. Jag är sjukt exalterad över det här.

– Sen vill jag få igång gruppträningen mycket, det finns bland annat en spinningstudio som nu bara står helt orörd. Eftersom gymmet ligger i anslutning till ett hotell vill jag också få dem på hotellet att träna. Typ morgonklasser innan frukostbuffén ute i solen vid poolen i 45 minuter.

 

Som PT kan du vara med och starta något nytt i Thailand

PT-kulturen skiljer sig åt något mellan Sverige och Thailand. Till skillnad från Sverige där du går till ett gym och möts av flera aktiva personliga tränare, är det än så länge inte lika vanligt i Thailand, åtminstone inte på platser som Aonang, menar Charles. Däremot är träning och hälsa är en trend som håller på att växa just nu i landet, och det finns större utbud i storstäder som Bangkok.

Charles tror att det faktum att han har en PT-utbildning från Sverige har öppnat upp många dörrar för honom, och är något som ägarna på gymmet där han fått jobb också direkt blev intresserade av.

– Jag kommer från Sverige där det är stort med hälsa och träning och sådant. Min chef ställer många frågor till mig och lyssnar på mina idéer.

Charles berättar att det även finns ett intresse bland turister i landet som vill testa på bl.a. thailändska kampsporter som Muay Thai, eller göra CrossFit eller gruppträning utomhus i värmen och på gym.

– Jag kan rekommendera för tränare att åka till Thailand. Det är en växande trend här, och det går verkligen att vara med och starta upp och bygga något om man är en person som tycker om att göra det.

 

Att våga ta steget att flytta utomlands

På frågan hur han hittade modet att flytta från Sverige svarar Charles att det egentligen inte krävdes så mycket mod.

– Det handlar bara om att vara förberedd. Om du inte vågar kommer du inte komma någonstans i livet. Annars hade jag suttit där vid pensionen och undrat, varför åkte jag inte till Thailand?

– Sverige är ett så otroligt säkert land. Det värsta som kan hända är att jag måste sätta mig på ett plan och åka hem igen. Därför var det egentligen bara att ta chansen och testa.

Charles och Sofie har nu bott i Thailand i 3,5 månader. Från det att Charles får sitt arbetsvisum och börjar jobba som PT på gymmet planerar de att bli kvar åtminstone ett år. Men sen väntar andra utlandsplaner.

– Vi tänker lite på Kalifornien, Hawaii, Australien. Som sagt – som PT kan man jobba var som helst i världen!

För inspiration går det att följa Charles i hans vardag som PT i Aonang i Thailand på Instagram: instagram.com/charlesberg

Läs mer om Axelsons utbildning till Personlig tränare här.