Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Christina behandlar hela kroppen via fötterna

Zonterapi är en gammal behandlingsform som går ut på att tyda och behandla obalanser i kroppen med hjälp av reflexzoner i foten. Dessa motsvarar alla kroppens delar och man kan behandla hela kroppen genom tryck på foten.

 

Christina Henrixon letade efter ett yrke där hon kunde jobba med händerna och hjälpa människor med deras problem. I zonterapin, där obalanser i kroppen behandlas genom reflexzoner i fötterna, hittade hon rätt.

Christina är idag utbildad zonterapeut och arbetar idag som egenföretagare på en klinik i Växjö.

– Min vision med mitt eget företagande är att få zonterapin till dit där massage och akupunktur är idag. Det ska vara en behandling som gemene man går på för att bli friskare, må bättre av, och att helt enkelt förebygga sjukdom. Zonterapin har levt lite i skymundan, men min upplevelse är att den är på väg upp, då fler och fler upptäcker den i Sverige, berättar Christina.

Zonterapi är en gammal behandlingsform som handlar om att tyda och behandla obalanser i kroppen med hjälp av så kallade reflexzoner i foten. Dessa motsvarar alla kroppens delar och man kan således behandla hela kroppen genom foten, allt från huvudvärk och magkrämpor till smärtproblematik i muskler och leder. I Norden kallas behandlingsformen Zonterapi men i större delen av världen Reflexologi och är en av världens äldsta läkekonster.

– ”Zonterapi är startkablar!” Det var det första jag lärde mig, och enligt mig så sant! Startkablar till din kropps egen självläkning, utrensning, cirkulation och balansering på många plan. Den är ”igångsättande”! Rätt energi kommer tillbaka, menar Christina.

– Men Zonterapi och är också lugnande på de områden i kroppen som behöver det, (balansering), och otroligt avstressande, fortsätter Christina.

 

Zonterapins ursprung

 

Zonterapis ursprung har man kunnat härleda så långt tillbaka som mer än 2000 år före kristus i Egypten. Former av zonterapi har utövats av bland annat Nordamerikas ursprungsbefolkning. Det är en gammal behandlingsmetod, som senare har utvecklats i början av 1900-talet av den amerikanske läkaren William Fitzgerald och den samtida fysiologen Henry Head som bland annat utformade noggranna kartor över reflexpunkter och -zoner. Det går även att behandla zoner i ansiktet (ansiktszontetapi) och på händerna (Su jok).

– Det är svårt att säga exakt hur zonterapi fungerar, men man anar att det har med kroppens alla system att göra. Nervsystem, blodbana, hormonsystem, celler, o.s.v. Kroppen är en helhet där allt står i förbindelse med varandra, och samarbetar till självläkning, och som zonterapeut jobbar jag med att hitta orsak till symtom där jag då ”letar” i alla zoner som finns, säger Christina.

Christina upplever att intresset för zonterapi växer i Sverige. Enligt henne är dock behandlingsformen idag mer välkänd utomlands, och då särskilt i Tyskland där det är en vanlig behandlingsform.

 

iStock_000007726024_Small

 

– Zonterapi är ett fantastiskt redskap att använda som inte kan skada, då det är din egen kropp som sätter gränser för vad den kan ta emot, och klara av att läka eller rensa ut. En behandling går till så att jag masserar, trycker och ”känner in” de flesta zoner på en klients båda fötter. Alla kroppens organ, leder och system har sin egen zon, eller reflexområde som det också kallas, i foten. Vid obalans kan bland annat ömhet uppstå i zonen, och jag behandlar då med massage och tryck tills de i de flesta fall släpper eller tonas ned. Det fungerar lite olika i de olika zonerna, förklarar Christina.

– Reaktion som svettning, tung trötthet o.s.v. kan uppstå under behandlingen, och även efteråt, så det är viktigt att dricka mycket och vila efter zonterapi, -om det är det som behövs. Alla reagerar olika, men detta är det vanligaste enligt min uppfattning, säger Christina.

Christina menar att zonterapi passar alla. Hon påminner dock om att man i Sverige inte får behandla barn under 8 år, och att man även ska undvika behandling om man har feber; då har kroppen nog med att ta hand om den infektionen.

 

Att utbilda sig till och jobba som zonterapeut

 

Christina bestämde sig för att bli zonterapeut när hon gick på föräldraledighet med sitt första barn. Hon jobbade inom PostNord på dagtid, och instruerade även i kick-box vissa kvällar.

– Att det blev just zonterapeut var inte självklart men jag ville jobba med händerna, inom hälsa och välmående, och med att kunna hjälpa andra människor.

– Första dagen på utbildningen visste jag att så var fallet, och att jag hamnat helt rätt. Vår huvudlärare, Arne Hamberg, är en otrolig inspiratör och rätt man på rätt plats. Han är otroligt skicklig i sitt yrke och har en oerhörd förmåga att lära ut, så det var svårt att inte fångas av zonterapin!

Christina berättar att hon idag delar mottagning med en annan egenföretagare som jobbar med massage och Reiki. Att ha en kollega på samma mottagning är både roligt och givande då det går att samarbete, menar Christina. Det går att tipsa sina kunder om att gå på både massage och zonterapi.

– Jag har inte gjort någon reklam för företaget, utan de klienter som upplever att de blivit hjälpta har spridit Växjö Zonterapi vidare, så att det hela tiden dyker upp nya personer som vill ha behandling. I Växjö finns det andra zonterapeuter som är verksamma, så det är inte en helt okänd terapi. Men det ligger ändå långt efter massagen, vilket jag vill ändra på!

Christina menar att Zonterapi är ett otroligt givande yrke som ger mycket tillbaka. Att få hjälpa människor med ett problem de har sökt för är det bästa.

– Har någon sökt för stora problem med t.ex. klimakteriet, eller mag- och tarmproblem, så är lättnaden och tacksamheten från klienten stor, då de kanske inte fått hjälp inom den vanliga vården. För att inte tala om barnlöshet, där zonterapin ändå varit känd för att kunna hjälpa till. Du får så mycket tacksamhet tillbaka!

– Min upplevelse är att Zonterapi även sätter igång saker på det mentala planet. Vissa klienter berättar att de ändrat om mycket i sina liv efter att de började med zonterapi. Den har helt enkelt öppnat upp saker som gör att man kan ta nya beslut i sitt liv, som man kanske har gått och längtat efter. Fråga mig inte hur det går till, men att den gör det, är min fulla övertygelse, avslutar Christina.