UTBILDA DIG TILL AKUPRESSÖR

Har du några frågor?
Starta Chatt

Akupressur är en behandlingsmetod som i huvudsak baserar sig på traditionell kinesisk medicin (TKM). I Sverige lanserade Axelsons akupressur för mer än 35 år sedan. Du lär dig praktiska behandlingsprogram för fysiska och emotionella symtom med inriktning mot stress, kort sagt stressterapi.

Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) beror ohälsa i kroppen på störningar i energiflödet (Qi-flödet) och /eller obalanser mellan Yin och Yang. Under akupressurbehandlingen utför akupressören ett lugnt tryck med fingertopparna på kroppens akupunkter. Klienten ligger påklädd på bänken. Akupressur kallas därför ofta för ”akupunktur utan nålar”. Trycket på punkterna balanserar Qi och självläkning sker. Akupressur kan med fördel användas som behandlingsmetod för stress och stressrelaterade problem.

Akupressur vilar på en österländsk kunskap om att vi har ett energisystem i kroppen. I detta system flödar Qi (energi) längs energibanorna, meridianerna.  Inom Traditionell Kinesisk Medicin (TKM) skiljer man inte specifikt fysiska symtom från emotionella symtom utan allt är energirörelse. Utbildningens syfte är att lära behandlingsmodeller där energiobalanser härstammande från fysiska och emotionella besvär kan avhjälpas.

Akupressur är även en metod som passar bra att kombinera med andra terapiformer som massage, naprapati, kiropraktik och zonterapi.

Yrkesutbildning i 2 delar

Utbildningen till Akupressör med inriktning stressterapi består av två delar. För att bli diplomerad akupressör krävs att du gått bägge delarna. Du kan välja om du vill läsa båda delarna i en följd eller dela upp och ta dem var för sig.

Del 1

Detta lär du dig:

 • Grundläggande begrepp inom TKM
 • Behandla energisystemets allra första flöden; de 8 extra ordinära meridianerna.
 • Segmentsbehandlingar.
 • Kunna ge en korrekt och relevant behandling till dina klient utifrån givna behandlingsupplägg.
 • Organmeridianerna och dess punktkategorier.
 • Teorin om de inre organen och organfunktioner.
 • Identifiera obalanser med hjälp av frågor, avläsning av tunga samt palpering av pulsar.
 • Föreslå egenvårdsprogram till din klient.
 • Yin/Yangs energiflöde och energiomvandling
 • Hälsa enligt TKM

När du har lärt vilka meridianer som är i obalans kan du sätta ihop behandlingar för dessa obalanser. Du kommer också ha praktik på skolans elevklinik under sakkunnig handledning. Under praktikperioder betonas rätt behandlingsteknik såsom ergonomi, korrekt bemötande av klienterna samt sekretess och journalskrivning.

Du får även tillgång till Akupressurens grunder – ONLINE som du bör ha tittat igenom innan första kurstillfället.

Efter del 1 kan du börja behandla allmänt förekommande besvär såsom matspjälkningsproblem, menstruationsbesvär samt problem som kan uppstå i samband med astma och allergi. Du kan även behandla olika smärttillstånd i rörelseapparaten.

Upplägg:

9 perioder á 2-3 dagar samt egenstudier online. Egenstudier och hembehandlingar ska genomföras mellan perioderna. Utbildningen är intensiv och går i högt tempo. Därför behöver du avsätta gott om tid för egenstudier. Vi rekommenderar att man avsätter ca 1 dag/vecka för egenstudier.

Utbildningen ges samtidigt i både Göteborg och Stockholm. Vår lärare undervisar i Göteborg och som elev i Stockholm följer du med i klassrummet via fjärrundervisning och med sakkunnig handledare/lärare på plats. På fredagarna period 3, 5, 7 och 9 är det praktik på skolans elevklinik under sakkunnig handledning både i Stockholm och Göteborg. Period 4, 6 och 8 är enbart online med så kallad fjärrundervisning.

 

Del 2

Detta lär du dig:

 • Sambanden mellan de inre organen (från del 1) och deras placering i fem elementcykeln.
 • Se hur obalanserna från olika organ påverkar klientens energitillstånd.
 • Hur stress påverkas på olika nivåer och dess diverse emotionella och fysiska symptom.
 • De vanligaste stressymptomen enligt västerländsk tradition
 • Att översätta stresssymtom till energisymtom enligt TKM.
 • Hur du behandlar stress med akupressur.
 • Teorin om de fem elementen inom TKM erbjuder en förklaringsmodell för stress.
 • Fästa behandlingsfrön på NADA-avgiftningspunkter på örat.

Under del 2 utvecklar vi konceptet ”det professionella förhållningssättet” ytterligare där fokus ligger på ett korrekt klientbemötande d.v.s. med respekt och integritet. Det ingår även elevpraktik på skolan.

Efter del 2 är du diplomerad Akupressör med inriktning mot stressterapi och kan behandla stressrelaterade besvär och obalanser. Du får även ytterligare redskap och fördjupade kunskaper för att behandla allmänt förekommande besvär såsom matspjälkningsproblem, menstruationsbesvär samt problem som kan uppstå i samband med astma och allergi och smärttillstånd i rörelseapparaten.

Upplägg:

6 perioder á 2-3 dagar. Hemstudier och hembehandlingar ska göras mellan perioderna. Vi rekommenderar att man avsätter ca 1 dag/vecka för egenstudier.

Utbildningen erbjuds både i klassrummet i Göteborg och via fjärrundervisning. Dock tillkommer det obligatorisk kundpraktik samt praktiskt prov i att fästa öronfrön, som måste göras på plats i skolan. Du som väljer att följa utbildningen på distans behöver förbereda så att du kan öva behandlingar hemma i direkt anslutning till undervisningen. Lektionerna består av både teori och praktik. I klassrummet behandlar kursdeltagarna på varandra.

Modernt digitalt studiematerial

Som stöd för dina studier har du teoretiskt och praktiskt studiematerial via vår kursportal online.

För att bli diplomerad Akupressör med inriktning stressterapi krävs:

 • Närvaro med minst 85 % på all undervisning under del 1 och 2. På praktikdagarna gäller 100 % närvaro.
 • Godkända skriftliga och praktiska prov samt redovisade hemuppgifter och hembehandlingar.

För dig som vill prova på – Akupressur introduktionskurs (på plats) och Akupressurens grunder (online)

Kursen, som ges både på plats och online, passar dig som vill lära dig egenvård och ge kortare behandlingar för vanligt förekommande besvär, såsom illamående och förkylning. Du lär dig en hel akupressurbehandling för nacke och axlar, för att stärka immunförsvaret samt balansering. Om du redan är kroppsterapeut kan du lätt kombinera denna behandling i din nuvarande metod. Du som inte är terapeut sedan tidigare kommer efter introduktionskursen kunna ge dig själv och dina nära enkla och effektiva behandlingar.

Under de praktiska passen övar du in behandlingstekniken. Praktiska övningar varvas med kortare teoretiska inlägg om kinesisk medicin. Du bekantar dig med begreppen i TKM (Traditionell Kinesisk Medicin) såsom Yin och Yang, Qi, meridianer och de fem elementen.

Du lär dig även egenvårdsmassage, ögonbehandling samt andningsövningar under kursen. Om du går introduktionskursen på någon av våra kursorter styrs innehållet delvis av vad du som elev är intresserad av att behandla och lära dig mer om.

Kursen på plats är upplagd på 2 dagar och tillgänglig på olika orter i Sverige.

Onlinekursen startas när du registrerat dig och ska slutföras inom 6 månader.

Snabbhetspremie!

Om du påbörjar yrkesutbildningen inom ett år från att du har gått introduktionskursen får du tillgodogöra dig halva kostnaden som du betalt för introduktionskursen, eller hela kostnaden som du betalt för onlinekursen.

För dig som läst akupressur före hösten 2021

Kontakta oss så berättar vi hur du kan tillgodoräkna dig de kurser du har gått.

Lärare

Huvudlärare för utbildningen är Catharina Andersson.

Från968 kronor i månaden
Pris 51000 ,- inkl moms

Nästa utbildning startar våren 2024. Hör gärna av dig till info@axelsons.se om du vill att vi mejlar dig när den ska publiceras.

Nästa start

Förkunskapskrav

Introduktionskurs: 18 år fyllda.

Yrkesutbildning: Minst 18 år fyllda och godkänt betyg i svenska.

Hej! Vi hjälper dig gärna om du har några frågor kring våra utbildningar. Starta chatten genom att trycka på "skicka fråga" eller ring oss på 08-54 54 59 00.

Starta Chatt

UTBILDNINGSORTER

 • Stockholm
 • Göteborg

Betalning

Betalningen ska inte vara ett hinder när du investerar i dig själv! Därför kan du välja att betala hela summan på en gång eller ta allt på avbetalning upp till 24 månader räntefritt. Tack vare vårt samarbete med Human Finans kan du betala allt på en gång eller ta det på avbetalning. Kontakta oss för mer information om olika betalningsalternativ, så hjälper vi dig att hitta den lösning som passar dig bäst just nu.