UTBILDA DIG TILL AKUPRESSÖR

Akupressur är en behandlingsmetod som i huvudsak baserar sig på traditionell kinesisk medicin (TKM). I Sverige lanserade Axelsons akupressur för mer än 35 år sedan. Du lär dig praktiska behandlingsprogram för fysiska och emotionella symtom med inriktning mot stress, kort sagt stressterapi.

Har du några frågor?
Starta Chatt

Early bird

Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) beror ohälsa i kroppen på störningar i energiflödet (Qi-flödet) och /eller obalanser mellan Yin och Yang. Under akupressurbehandlingen utför akupressören ett lugnt tryck med fingertopparna på kroppens akupunkter. Klienten ligger påklädd på bänken. Akupressur kallas därför ofta för ”akupunktur utan nålar”. Trycket på punkterna balanserar Qi och självläkning sker. Akupressur kan med fördel användas som behandlingsmetod för stress och stressrelaterade problem.

NYHET! När du anmäler dig till utbildningens alla steg ingår grundmedicin samt vår onlinekurs i Starta eget.

Akupressur vilar på en österländsk kunskap om att vi har ett energisystem i kroppen och i detta system flödar Qi längs energibanorna, meridianerna.  Inom TKM skiljer man inte specifikt fysiska symtom från emotionella symtom utan allt är energirörelse. Utbildningens syfte är att lära behandlingsmodeller där energiobalanser från fysiska och emotionella besvär kan avhjälpas. Akupressur/stressterapi är även utbildning i självhjälp genom Qigongträning, andningsövningar samt användandet av egenvårdspunkter på kroppen. Vi har även en introduktionskurs för dig som vill prova på.

Akupressur är även en metod som passar bra att kombinera med andra terapiformer som massage, naprapati, kiropraktik och zonterapi.

Akupressör med inriktning mot stressterapi – yrkesutbildning i 3 steg

Utbildningen till Akupressör med inriktning stressterapi består av tre steg. Du kan välja om du vill läsa alla stegen i en följd eller dela upp och ta dem var för sig.

Steg 1

Under steg 1 lär du dig grundläggande begrepp inom TKM. Du lär behandla på energisystemets allra första flöden; de 8 extra ordinära meridianerna. Du lär dig segmentsbehandlingar. Du lär dig även läsa av behandlingsrecepten och välja bra behandlingar till dina klienter bland behandlingsförslagen. Under steg 1 får du tillgång till Akupressurens grunder – ONLINE som ska gås igenom innan första tillfället.

Steg 1 är upplagd på 2 perioder á 2 dagar samt egenstudier online alternativt som intensivkurs med 4 dagar i streck.

Steg 2

Under Steg 2 lär du dig organmeridianerna och dess punktkategorier. Du lär dig teorin om de inre organen och organfunktioner. Du lär dig identifiera obalanser med hjälp av frågor, avläsning av tunga samt palpering av pulsar. När du har lärt vilka meridianer som är i obalans kan du sätta ihop behandlingar för dessa obalanser. Du kommer också ha praktik på skolans elevklinik under sakkunnig handledning. Under praktikperioder betonas rätt behandlingsteknik såsom ergonomi, korrekt bemötande av klienterna samt sekretess och journalskrivning.

Steg 2 är upplagd på 6 perioder á 2,5 dagar. Hemstudier och hembehandlingar mellan perioderna. Utbildningen ges samtidigt i både Göteborg och Stockholm. Vår lärare undervisar i Göteborg och som elev i Stockholm följer du med via fjärrundervisning på vår skola på Medborgarplatsen. På plats i Stockholm finns handledare som kan svara på frågor samt hjälper till när du som elev ska träna på det praktiska som lärs ut. På fredagarna period 2-6 är det praktik på skolans elevklinik under sakkunnig handledning både i Stockholm och Göteborg.

Steg 3

Under steg 3 lär du dig sambanden mellan de inre organen (från steg 2) och deras placering i fem elementcykeln. Du lär dig se hur obalanserna från olika organ påverkar klientens energitillstånd. Stress är ett vanligt exempel hur klienten påverkas på olika nivåer och har diverse emotionella och fysiska symptom. Du lär först de vanligaste stressymptomen enligt västerländsk tradition och sedan översätter du symtomen till energisymtom enligt TKM. Du lär dig hur man behandlar stress med akupressur. Teorin om de fem elementen inom TKM erbjuder en förklaringsmodell för stress. Under steg 3 utvecklar vi ytterligare konceptet ”det professionella förhållningssättet” där fokus ligger på ett korrekt klientbemötande d.v.s. med respekt och integritet. I steg 3 ingår elevpraktik i skolan. Under detta steg ingår även öronfrön, då vi lär oss fästa frön på NADA-avgiftningspunkter i örat.

Steg 3 är upplagd på 3 perioder á 2,5 dagar och 3 perioder á 3 dagar. Hemstudier och hembehandlingar ska göras mellan perioderna.

Utbildningen erbjuds både i klassrummet i Göteborg och via fjärrundervisning. Dock tillkommer det obligatorisk kundpraktik samt praktiskt prov i att fästa öronfrön, som måste göras på plats i skolan. Du som väljer att följa utbildningen på distans behöver förbereda så att du kan öva behandlingar hemma i direkt anslutning till undervisningen. Lektionerna består av både teori och praktik. I klassrummet behandlar kursdeltagarna varandra.

För att bli diplomerad Akupressör med inriktning stressterapi krävs:

  • Närvaro med minst 85 % på all undervisning under steg 1, 2 och 3. På praktikdagarna gäller 100 % närvaro.
  • Godkända skriftliga och praktiska prov samt redovisade hemuppgifter och hembehandlingar.

Akupressur introduktionskurs och Akupressurens grunder (online) – för dig som vill prova på

Kursen passar dig som vill lära dig egenvård och ge kortare behandlingar för vanligt förekommande besvär, såsom illamående och förkylning. Du lär dig en hel akupressurbehandling för nacke och axlar, för att stärka immunförsvaret samt balansering. Om du redan är kroppsterapeut kan du lätt kombinera denna behandling i din nuvarande metod. Du som inte är terapeut sedan tidigare kommer efter introduktionskursen kunna ge dig själv och dina nära enkla och effektiva behandlingar.

Under de praktiska passen övar du in behandlingstekniken. Praktiska övningar varvas med kortare teoretiska inlägg om kinesisk medicin. Du bekantar dig med begreppen i TKM (Traditionell Kinesisk Medicin) såsom Yin och Yang, Qi, meridianer och de fem elementen.

Du lär dig även egenvårdsmassage, ögonbehandling samt andningsövningar under kursen. Om du går introduktionskursen på någon av våra kursorter styrs innehållet delvis av vad du som elev är intresserad av att behandla och lära dig mer om.

Kursen är upplagd på 2 dagar och tillgänglig på olika orter i Sverige samt online. Onlinekursen startas när du registrerat dig och ska slutföras inom 6 månader.

Snabbhetspremie!

Om du påbörjar yrkesutbildningen inom ett år från att du har gått introduktionskursen får du tillgodogöra dig hela kostnaden för onlinekursen eller halva kostnaden för introduktionskursen som har hållits på någon av våra orter i Sverige.

Förkunskaper

Introduktionskurs: 18 år fyllda.

Steg 1-3: Slutförd gymnasieutbildning eller minst 20 år fyllda med 2 års livserfarenhet och minst Godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Nästa start
Nästa steg 1-3 startar hösten 2021. Datum presenteras inom kort.

Hej! Vi hjälper dig gärna om du har några frågor kring våra utbildningar. Starta chatten genom att trycka på “skicka fråga" eller ring oss på 08-54 54 59 00.

Starta Chatt

UTBILDNINGSORTER

  • Stockholm

Betalning

Betalningen ska inte vara ett hinder när du investerar i dig själv! Därför kan du välja att betala hela summan på en gång eller ta allt på avbetalning upp till 24 månader räntefritt. Tack vare vårt samarbete med Klarna och Human Finans kan du betala allt på en gång eller ta det på avbetalning. Kontakta oss för mer information om olika betalningsalternativ, så hjälper vi dig att hitta den lösning som passar dig bäst just nu.