BINDVÄVSMASSAGE

Har du några frågor?
Starta Chatt

Bindvävsmassage är en rehabiliterande massagemetod som används vid många olika tillstånd/sjukdomar.

Bindvävsmassagen är en vetenskapligt beprövad massageform som utvecklades vid Universitetssjukhuset i Freiburg på 1930-talet av läkare och sjukgymnaster. Axelsons erbjuder en utbildning i den klassiska traditionella tekniken inom bindvävsmassage såsom den ursprungligen utarbetades. Utbildningen delas upp i 3 steg där du efter första steget kan börja använda metoden. Många massörer vidareutbildar sig till bindvävsmassörer för att kunna ge mer omfattande behandlingar.

Bindvävsmassage kan användas som:

 • Idrottsmassage
 • Cirkulationsmassage
 • Nervmassage
 • Ledmassage

Vid idrottsskador och efter operationer bildas ärrvävnad. Ärrvävnaden ger ofta upphov till smärta, cirkulationsnedsättning och rörelsehinder. Detta kan upplevas som att “kostymen är för trång”. Det spänner och “drar” i vävnaden när man rör sig.

Även långvarig fysisk ansträngning, psykiska eller fysiska smärttillstånd samt cirkulationsrubbningar skapar förändringar i bindväven. Vid dessa och andra liknande symptom är bindvävsmassage en beprövad metod som påverkar både nervsystemet och blodcirkulationen på ett kraftfullt sätt.

Exempel på tillstånd där man framgångsrikt behandlar med bindvävsmassage:

 • Senfästesinflammationer
 • Ledproblem
 • Fibromyalgi
 • Idrottsskador
 • Ärrbildningar efter operationer eller skador/brännskador
 • Kramptillstånd
 • Cirkulationsproblem

Kroppsläsning är ett viktigt instrument vid bindvävsmassage likväl som patientens sjukdomshistoria – varje behandlingsupplägg är unikt och personligt. Bindvävsmassage får aldrig upplevas smärtsamt, då är den fel utförd.

Inom bindvävsmassagen börjar man arbeta centralt – nära nervernas utträde från ryggraden, för att påverka det arteriella blodflödet och därefter arbeta utåt/ nedåt/ uppåt.

Bindvävsförtätningar leder ALLTID till försämrad cirkulation sämre rörelseförmåga och därmed energibrist (trötthet). Bindvävsmassage är en nervterapi och får aldrig upplevas smärtsam.

Kursinnehåll grundkurs

Grundkursen är en fördjupande kurs för alla terapeuter – att läsa kroppen och förstå anatomiska sammanhang på ett annat sätt. Du får lära dig de flesta grepp vi har på bålen och buken vilket är en grundförutsättning för vidare behandling. Vidare ingår höftbehandling och skulderbladsbehandling samt utjämningsdrag på bröstkorgen. Även en del specialdrag ingår.

Grundkursen är 36 timmar varav ca 6 timmar teori om bindvävens funktioner, hur bindvävsförtätningar uppkommer, handens teknik, behandlingsreaktioner och hur vi ska förstå de olika reaktionerna som kan uppstå. En dags praktik under sakkunnig handledning ingår.

Efter grundkursen kan du börja arbeta direkt och ge behandlingar, enbart bindvävsbehandlingar eller i kombination med svensk klassisk massage.

Intyg ges efter godkänd kurs.

Kursinnehåll fortsättningskurs (Planeras till våren 2020)

I fortsättningskursen lär du dig att behandla lederna specifikt, det är runt lederna det finns mycket bindväv i form av ledband, ledkapslar och senor. Dessa förtätas vid muskelspänningar liksom all annan bindväv. Nack- axel- axelleds- armbågs- lår/knäbehandling går vi igenom samt därmed tillhörande sjukdomstillstånd.

Du kommer att ge lärarledda patientbehandlingar under kursens gång. Kroppsläsning ingår alltid och vi samtalar mycket om de reaktioner som kan uppstå och hur vi ska tolka dem för att kunna göra bästa tänkbara behandlingsupplägg för patienten. Varje behandling är skräddarsydd och alla kroppar reagerar olika. Vi påverkar det autonoma nervsystemet vilket gör att alla patienter reagerar olika.

Fortsättningskursen är på 40 timmar – teori varvat med praktik.

Intyg ges efter godkänd kurs.

Förkunskaper för fortsättningskursen:

Bindvävsmassage grundkurs

Kursinnehåll avancerad kurs

Här pratar vi om sjukdomar och behandlingsupplägg vid olika sjukdomar. Specialdrag för olika tillstånd såsom ansikts- hand- fotbehandling samt astmabehandlingar går vi noggrant igenom. Fotens och handens olika sjukdomar går vi igenom teoretiskt och greppen övas praktiskt.

I den avancerade bindvävsmassagekursen utför vi mer kroppsläsning – att läsa var det finns förtätningar och förstå hur muskler arbetar under huden och vad huden kan tala om för oss är av stor vikt för vara behandlingsupplägg. Kroppsläsning är ett fantastiskt verktyg att ha med sig i all manuell terapi då all fysisk och psykisk aktivitet förändrar bindväven.

Den avancerade kursen är på 30 timmar.

Förkunskaper för avancerad kursen:

Bindvävsmassage grund- och fortsättningskurs

Efter de 3 godkända kurserna får du diplom.

Från142 kronor i månaden
Pris 7 900 ,- inkl moms
Nästa start

Förkunskapskrav:

Massageterapeut, Personlig tränare, kroppsterapeut eller motsvarande kunskaper inom anatomi och fysiologi

Hej! Vi hjälper dig gärna om du har några frågor kring våra utbildningar. Starta chatten genom att trycka på “skicka fråga" eller ring oss på 08-54 54 59 00.

Starta Chatt

UTBILDNINGSORTER

 • Stockholm

Betalning

Betalningen ska inte vara ett hinder när du investerar i dig själv! Därför kan du välja att betala hela summan på en gång eller ta allt på avbetalning upp till 24 månader räntefritt. Tack vare vårt samarbete med Human Finans kan du betala allt på en gång eller ta det på avbetalning. Kontakta oss för mer information om olika betalningsalternativ, så hjälper vi dig att hitta den lösning som passar dig bäst just nu.