DIPLOMERAD
FRISKVÅRDSMASSÖR

Första steget i Axelsons massageutbildning

Har du några frågor?
Starta Chatt

Lär dig svensk klassisk massage på The Home of Swedish massage!

Hälften av Sveriges alla massörer är utbildade på Axelsons Institute som sedan 1962 har byggt upp ett internationellt rykte som – “The Home of Swedish massage”. Den massage vi undervisar i är den mest kända i Skandinavien och har fått stor spridning i världen.

Axelsons massageutbildning är uppdelad i 3 steg där du bygger på din kunskap för varje steg. Du kan läsa 1, 2 eller alla 3 steg var för sig eller i en följd. Priset blir förmånligare ju fler steg du bokar.

 • Steg 1 – Friskvårdsmassör 
  Du får djupa kunskaper i den svenska klassiska massagen. Efter avslutad utbildning kan du ge både förebyggande och friskvårdande massage, en behaglig hel- och delkroppsmassage, ansiktsmassage och har ett mjukt inkännande sätt att behandla triggerpunkter.
 • Steg 2 – Massageterapeut
  Du bygger på med kunskaper för att ge professionella behandlingar som går djupare och uppnår större resultat än den friskvårdande och avslappnande massagen. Om du vill lära dig behandla personer med skador och smärta i rörelseapparaten rekommenderar vi dig att läsa även steg 2.
 • Steg 3 – Medicinsk Massageterapeut
  Här får du kunskaperna och verktygen för att kunna behandla personer med mer komplicerade tillstånd. Du har flera olika behandlingstekniker för att kunna behandla såväl akuta som "svårare" besvär och kroniska skador, ovärderliga kunskaper för dig som vill arbeta med idrottare. Vill du bli riktig muskelspecialist rekommenderar vi dig att läsa alla 3 steg.

Friskvårdsmassör – första steget 

I steg 1 lär du dig den svenska klassiska massagen för att kunna ge behandlingar i syfte att öka din kunds välmående, avslappning, återhämtning, stresshantering, och i förebyggande, friskvårdande syfte. Kort sagt, för ökat välbefinnande i kropp och själ. Du lär dig ge en riktigt proffsig och behaglig hel-/delkroppsmassage, ansiktsmassage och ett mjukt och inkännande sätt att behandla triggerpunkter på. Du får även lära dig hur du kan ge så kallad tryckmassage utanpå kläderna. Välmående, avslappning och stresshantering handlar om hela individen. För att ha en god förståelse för kroppens fysiologi ingår grundmedicin som du läser på egen hand. Du får en grundläggande anatomisk förståelse för det du gör, men steg 1 är primärt inriktad på att utveckla din fingertoppskänsla.

Upplägg – välj om du vill läsa under vardagar eller helger

 • Vardagar (heltid) – 3 dagar/vecka under 8 veckor i Stockholm och Göteborg. Räkna med 1 dag/vecka i egenstudier.
 • Helg (deltid) – 9 helger på skolan i Stockholm. Första helgen startar vi på fredagen kl.16.00-20.00. Resterande helger är endast lördag och söndag. Räkna med 4-6 timmar/vecka i egenstudier mellan varje period.
 • Intensiv (sommar) 2 + 1 vecka på skolan i Stockholm under sommaren. Räkna med att ha fullt upp med egenstudier mellan veckorna.

Omfattning, praktik och studietakt

Omfattar 320 studietimmar, fjärrundervisning och egenstudier inräknade.

Utbildningen går i högt tempo så det är viktigt att avsätta lika mycket tid för egenstudier varje vecka om du går på vardag eller mellan varje period om du vill gå helgutbildningen.

Totalt 50 praktiktimmar på skolan.

Innehåll

 • Anatomi och fysiologi.
 • Klassisk massage.
 • Ansiktsmassage.
 • Avspänningsmassage.
 • Triggerpunktsbehandling.
 • Grundmedicin inklusive hjärt- och lungräddning.
 • Kundpraktik.
 • Etik och kundbemötande.

Modernt digitalt studiematerial

Egenstudierna består av både teoretiska och praktiska moment. Som stöd för dina studier har du massor av teoretiskt och praktiskt studiematerial online.

Elevpraktik

Under utbildningen sker praktik på skolans elevklinik där du under lärarnas uppsikt genomför behandlingar på klienter. Syftet är att integrera innehållet i de teoretiska ämnena med praktiskt utövande.

Litteratur

E-boken Medicin 1 och 2 av Elise Setterberg (ingår). Boken finns även att köpa eller låna på bibliotek om du föredrar en tryckt bok.

Övrig kurslitteratur är vald, skriven och specialdesignad för utbildningen (ingår).

Yrkesarbete efter utbildning

Utbildningen är kvalitetssäkrad av branschens största förbund, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Vill du yrkesarbeta som Friskvårdsmassör finns det möjlighet att bli praktikårsmedlem hos Kroppsterapeuternas yrkesförbund i upp till två år. Det är inte ett fullvärdigt yrkesmedlemskap men du är försäkrad och får en bra start innan du känner dig redo att gå vidare. Vill du bli fullvärdig medlem blir du det genom att läsa vidare till Diplomerad Massageterapeut – steg 2 i Axelsons massageutbildning. Alternativt genom att läsa muskelanatomi online för att bli diplomerad Massör. 

Vidareutbildning

Efter avslutad utbildning till Friskvårdsmassör (steg 1) kan du läsa vidare och gå steg 2 för att bli Diplomerad Massageterapeut och därefter steg 3 för att bli Diplomerad Medicinsk massageterapeut.

Vill du bredda dina kunskaper ytterligare kan du även gå utbildningen Spaterapeut för massörer.

Utbildningen går även att kombinera med Axelsons utbildning till Licensierad Personlig Tränare.

Axelsons diplom – en kvalitetsgaranti

En yrkesutbildning är en stor investering, tidsmässigt och ekonomiskt. När du gått en utbildning hos Axelsons vet de som verkar inom branschen att du fått den kunskap du behöver. Vi utbildar människor i yrken med stort ansvar och lägger stor vikt vid att våra elever ska känna sig trygga i att de kan sin sak när de är färdigutbildade och examinerade. Det gör att våra elever är eftertraktade och att ett diplom från Axelsons Institute är en kvalitetsgaranti för både arbetsgivare och kunder.

Från504 kronor i månaden
Pris 28000 ,- inkl moms

Mycket lärarledd undervisning!

Friskvårdsmassör är ett hantverksyrke som kräver mycket träning under handledning för bästa feedback och snabbaste inlärning. Vår utbildning har många lärarledda lektioner samt skolklinik under sakkunnig handledning. Du kommer vara redo när du är klar!

Observera att starterna inte visas i datumordning. Tidigare starter kan finnas längre ner i listan.

Nästa start

Förkunskapskrav

18 år fyllda och minst Godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Hej! Vi hjälper dig gärna om du har några frågor kring våra utbildningar. Starta chatten genom att trycka på "skicka fråga" eller ring oss på 08-54 54 59 00.

Starta Chatt

UTBILDNINGSORTER

 • Stockholm
 • Göteborg