DIPLOMERAD
MEDICINSK MASSAGETERAPEUT

För dig som vill bli en riktig "muskelspecialist" och idrottsmassör!

Har du några frågor?
Starta Chatt

Är du intresserad av människor och vill ha en gedigen utbildning som leder till jobb, antingen som anställd eller som egenföretagare? Då har du kommit rätt! Efterfrågan på massagebehandlingar är mycket stora och med vår utbildning kommer du kunna jobba på kliniker, företag och spa-anläggningar såväl i Sverige som utomlands. 

Massage är idag eftertraktat och för många självklart att gå på när de får ont någonstans i kroppen, känner sig trötta och slitna eller bara vill få njuta och koppla av för en stund. I utbildningen kommer du få de tekniker som du behöver för att kunna behandla förebyggande, friskvårdande, vid akuta och kroniska skador/smärta och rehabiliterande. Därmed kan du rikta in dig mot en mängd olika klientgrupper.

Att jobba som medicinsk Massageterapeut innebär ett fritt yrke med stort inflytande på arbetsvillkor och tider. Du får mycket uppskattning i retur så vi kan lova att det är en riktig ”ego-boost”, du kommer verkligen känna att du gör något gott för din klient.

Efter din utbildning kan du till exempel söka dig till ett friskvårdsföretag, en massageklinik eller ett lyxigt spa. Yrket innebär även mycket goda förutsättningar för den som väljer att öppna egen mottagning eller vill jobba utomlands.

Jobb direkt!  

Tack vare att utbildningen är mycket välkänd inom branschen är våra elever mycket eftertraktade av arbetsgivarna, såväl spa-anläggningar, massagekliniker samt tjänsteföretag som ger massage ute på företag. Under utbildningen får du träffa flera arbetsgivare och många av våra elever har redan fått sitt första jobb innan de hunnit avsluta utbildningen.

Gedigen utbildning sedan 1962

Axelsons startade sin massageutbildning 1962 och har sedan dess varit en av Sveriges mest populära och omtyckta utbildning. Mer än hälften av alla massörer har utbildat sig hos oss. Yrket är ett hantverk och utbildningen gedigen. Samtliga lärare är yrkesverksamma i den behandlingsform de undervisar i och har handplockats för sin djupa kunskap, sin personlighet och sitt engagemang.

I utbildningen ingår:

 • Anatomi
 • Grundmedicin
 • Svensk klassisk massage
 • Helkropps-/delkroppsmassage
 • Avspänningsmassage
 • Sittande massage
 • Mjukdelsbehandling för olika problem i rörelseapparaten
 • Fasciabehandling
 • Ortopediska tester
 • Kunskap om när du kan behandla och när du ska skicka vidare till medicinskt utbildad personal
 • Ledbehandling
 • Triggerpunktsbehandling
 • Rehabilitering och hemrekommendationer
 • Stretching
 • Idrottsmedicin och idrottsmassage
 • Starta eget & marknadsföring
 • Kundbemötande, journalhantering
 • Jobb-dagen där du får träffa arbetsgivare
 • Försäkringar m m som krävs vid starta eget

Mer utförlig information om vad du lär dig under utbildningen hittar du i studieplanen.

Vardag eller helg? Välj det upplägg som passar dig bäst!

Du kan välja att läsa på vardag eller helg. Båda uppläggen går att kombinera med arbete även om helgutbildningen är bäst lämpad. Detta då vardagsutbildningen är varje vecka medan helgutbildningen är var 3-4 helg.

Utbildningens totala längd är sammantaget på ca 24 veckor och uppdelad i tre delar. Totalt ingår 135 timmars kundpraktik, cirka 500 timmars undervisning samt omfattande självstudier.

Utbildningens två första delar bedrivs på skolan antingen veckovis måndag–onsdag eller var tredje helg. Utbildningens sista del bedrivs torsdag- söndag vid 7 tillfällen under en termin.

Båda uppläggen går att kombinera med arbete men då utbildningen är omfattande och går i högt tempo behöver du avsätta tid för egenstudier mellan varje tillfälle. Räkna med minst 10 timmar/vecka i egenstudier. Redan efter första delen kan du börja arbeta med massagen.

Viss teoriundervisning sker som distansstudier med hjälp av vår kursplattform. På kursplattformen finns inspelade föreläsningar, videos, text och bilder. Du har möjlighet att mejla till lärare och får svar inom fem dagar.

Tillfällena på skolan består främst av praktisk undervisning och elevpraktik där du får ta emot kunder under sakkunnig handledning för att på så vis bli trygg i din nya yrkesroll.  

Elevpraktiken gör dig redo!

Elevpraktiken är den viktigaste delen av utbildningen. Syftet är att integrera innehållet i de teoretiska ämnena med praktiskt utövande. Praktiken sker på skolans elevklinik tillsammans med våra kunniga handledare. Med all handledd elevpraktik kommer du vara trygg och säker i din nya yrkesroll. Vid eventuell sjukdom behöver du ta igen praktiken vid lämpligt tillfälle.

Här kan du läsa mer om vad varje steg i vår massageutbildning innebär. 

 • Steg 1 – Friskvårdsmassör 
  Du får djupa kunskaper i den svenska klassiska massagen. Efter avslutad utbildning kan du ge både förebyggande och friskvårdande massage, en behaglig hel- och delkroppsmassage, ansiktsmassage, taktil behandling, och har ett mjukt inkännande sätt att behandla triggerpunkter.
 • Steg 2 – Massageterapeut
  Du bygger på med kunskaper för att ge professionella behandlingar som går djupare och uppnår större resultat än den friskvårdande och avslappnande massagen. Om du vill lära dig behandla personer med skador och smärta i rörelseapparaten rekommenderar vi dig att läsa även steg 2.
 • Steg 3 – Medicinsk Massageterapeut
  Här får du kunskaperna och verktygen för att kunna behandla personer med mer komplicerade tillstånd. Du har flera olika behandlingstekniker för att kunna behandla såväl akuta som "svårare" besvär och kroniska skador, ovärderliga kunskaper för dig som vill arbeta med idrottare. Vill du bli riktig muskelspecialist rekommenderar vi dig att läsa alla 3 steg.

Med alla tre steg får du ovärderliga kunskaper!

Vissa skulle säga att du med alla tre stegen i Axelsons massageutbildning blir en riktig idrottsmassör. Vi håller med, men då även de som inte idrottar kan drabbas av samma eller liknande skador ser vi titeln Medicinsk massageterapeut som mer passande.

För med alla tre stegen blir du verkligen en ”specialist”. Du har kunskaperna och verktygen för att kunna behandla personer med både akuta och kroniska tillstånd, de med mer komplicerade tillstånd, för rehabilitering och vid akuta skador som exempelvis nackspärr och ryggskott.

Du får flera redskap och grundlig kunskap i undersökning, tester för kundens ortopediska och neurologiska status, hjärt- lungaskultation samt puls- och blodtrycksmätning. Detta för att du ska kunna göra en bedömning av kundens tillstånd och på så vis kunna känna dig trygg och veta om du kan behandla din kund eller bör rekommendera att söka vidare hjälp av medicinskt utbildad personal. Du lär dig myofasciell behandling och får en förståelse av kroppens muskelslingor, ledbehandling, rehabilitering och självbehandling, idrottsmedicin och skadelära.

Dina manuella behandlingar blir ett kraftfullt redskap du kan använda framgångsrikt även på kunder med mer komplicerade tillstånd. Du lär dig flera olika behandlingstekniker för att kunna behandla såväl akuta som kroniska idrottsskador – ovärderliga kunskaper för dig som vill arbeta med idrottare.

Kursmomenten i steg 3

Det tredje steget består av fyra block för att du ska kunna arbeta samtidigt som du läser.

 • Idrottsmedicin och skadelära, 4 + 2 dagar + distansstudier som ska redovisas senast 1 månad efter sista kursdag.
 • Rehabilitering och självbehandling, 4 + 2 dagar
 • Revolving- myofasciell behandling, 2 perioder á 3,5 dagar
 • Ledbehandling med “Positional Release Therapy”, 2 perioder á 3,5 dagar
 

Vår utbildning till Medicinsk Massageterapeut ger även behörighet att bli medlem i Norges massasjeforbund som Massageterapeut MNMF efter att du har kompletterat med VEKS-fag samt läst grunnmedisin 30 sp. Se NMF:s hemsida för förslag på skolor där du kan läsa dessa kurser.

 Axelsons diplom – en kvalitetsgaranti

En yrkesutbildning är en stor investering, tidsmässigt och ekonomiskt. När du gått en utbildning hos Axelsons vet de som verkar inom branschen att du fått den kunskap du behöver. Vi utbildar människor i yrken med stort ansvar och lägger stor vikt vid att våra elever ska känna sig trygga i att de kan sin sak när de är färdigutbildade och examinerade. Det gör att våra elever är eftertraktade och att ett diplom från Axelsons Institute är en kvalitetsgaranti för både arbetsgivare och kunder.

Arbetslivet uttalar sig

Från1368 kronor i månaden
Pris 59 900 ,- inkl moms

Utbildningspaketen under ”Nästa start” är de steg som startar närmast i följd. Fler startdatum kan finnas på respektive sida för de olika stegen. Du är fri att själv kombinera de som passar just dig bäst.

Nästa start

Förkunskaper

För steg 1-3, 18 år fyllda och minst Godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

För enbart steg 3 krävs att du tidigare gått steg 1 och 2 i Axelsons massageutbildning eller motsvarande.

Hej! Vi hjälper dig gärna om du har några frågor kring våra utbildningar. Starta chatten genom att trycka på "skicka fråga" eller ring oss på 08-54 54 59 00.

Starta Chatt

UTBILDNINGSORTER

 • Stockholm
 • Göteborg

Betalning

Betalningen ska inte vara ett hinder när du investerar i dig själv! Därför kan du välja att betala hela summan på en gång eller ta allt på avbetalning upp till 24 månader räntefritt. Tack vare vårt samarbete med Human Finans kan du betala allt på en gång eller ta det på avbetalning. Kontakta oss för mer information om olika betalningsalternativ, så hjälper vi dig att hitta den lösning som passar dig bäst just nu.