UTBILDA DIG TILL
WELLNESS COACH

Wellness Coach passar dig som har ett genuint intresse för hälsa och vill ha ett självständigt yrke. Beroende på dina val kan du läsa på plats i Stockholm eller via fjärrundervisning

Har du några frågor?
Starta Chatt
Som Wellness Coach jobbar du med att förebygga ohälsa genom att informera och inspirera människor till att välja en sund livsstil. Axelsons utbildning till Wellness Coach ger dig redskap för att kunna skräddarsy friskvårdsprogram för människors varierande behov. Efter avslutad och godkänd utbildning blir du inte bara diplomerad Wellness Coach och Licensierad Kostrådgivare utan, beroende på vilka val du gör, även diplomerad Friskvårdsmassör, Andningscoach, Stressterapeut och Mindfulnessinstruktör, Träningsinstruktör, Testledare, FaR-ledare, HLR-instruktör och/eller Yogainstruktör.

Utbildningens upplägg

Utbildningen består av 1 fast grundblock (grundutbildning) och 2 valbara block. Grundutbildningen läses av alla och utöver detta väljer du själv 2 block som passar just dig. Vill du läsa fler block kan du bygga på med flera till ett förmånligare pris. Undervisningen sker i form av föreläsningar, praktik, seminarium, litteraturstudier, projektarbeten samt externa behandlingar. Beroende på vilka delar du väljer så sker utbildningen antingen på plats på skolan, genom fjärrundervisning eller egenstudier online.

Stressterapeut och Yogainstruktör (och grundblock) går att läsa helt via fjärrundervisning/online.

Grundutbildning – läses gemensamt av alla

(5 helger på skolan eller som fjärrundervisning, tisdagar som fjärrundervisning samt egenstudier online. Se kursschema för tider.)

Business, entreprenörskap och projektledning

 • Projektledning inom hälsa på individ och gruppnivå
 • Hur du föreläser, håller rådgivning och träningspass online
 • Entreprenörskap, starta eget
 • Utföra hälsoanalyser på individ- och gruppnivå
 • Projektleda förändringsarbete inom hälsa och friskvård på arbetsplatser
 • Ergonomi på arbetsplatser och rekommendera lämpliga förbättringsåtgärder

Coachning

 • Wellness Coachning av individ och grupper
 • Bemöta, validera och motivera till beteendeförändring

Folkhälsa, Wellness och hälsa

 • Anatomi, fysiologi, grundmedicin
 • Rörelseapparatens anatomi och fysiologi samt vanliga belastningsskador
 • Folkhälsa
 • Wellness och hälsa
 • Kostrådgivarutbildning

Kostrådgivarutbildning – du blir Licensierad Kostrådgivare!

 • Kost och näringslära
 • Kunna planera och genomföra föreläsningar inom kost anpassade till grupper på arbetsplatser
 • Kunna rådge enskilda individer inom kost
 • Kunskap om dieter och myter som florerar för att kunna möta individen och rådge korrekt

Ergonomi och Hälsoanalyser

Kommunikation och Presentationsteknik online eller IRL (In real life)

 

Välj din specialkompetens

 • Diplomerad Friskvårdsmassör

  Massagen är många gånger ingången till andra uppdrag. I utbildningen till Wellness coach kan du därför välja att läsa blocket diplomerad Friskvårdsmassör. Du kommer få djupa kunskaper i den svenska klassiska massagen och kommer kunna ge både förebyggande och friskvårdande massage, en behaglig hel- och delkroppsmassage, ansiktsmassage, taktil behandling, och kan med ett mjukt och inkännande sätt även behandla triggerpunkter. Vill du bygga på dina kunskaper ytterligare kan du sedan läsa vidare till Massageterapeut eller Medicinsk massageterapeut.

  Läses på plats i Stockholm eller Göteborg.

  Läs mer om Friskvårdsmassör

 • Andningscoach

  Många anrika visdomsläror har länge pekat på vikten av andningen för ett flertal områden, såsom ökad koncentration, minskad inflammation, bättre sömn, minskad oro, ökad syresättning, ökat välmående och matsmältning, för att nämna några. Flera medicinska institutioner utbildar nu inom andning då det visat sig, att lära människor att dagligen medvetet träna sina andetag har stora vinster för folkhälsan. Utbildningen ger dig spetskompetens inom andning genom att väva samman vetenskap och medicin med komplementärmedicin och andningskunskap från olika traditioner. Du lär du dig att designa andningsprogram för individer och grupper för olika syften och ändamål.

  Läses på plats i Stockholm.

  Läs mer om Andningscoach

 • Yogainstruktör

  Allt fler inser yogans välgörande potential både fysiskt och mentalt, och yoga som personalvård på arbetsplatser blir alltmer utbrett. Du kommer att få lära dig två yogapass med variationsmöjligheter. Passen är tänkta till människor med kontors- eller annat stillasittande arbete, och få god förståelse i hur du kan guida andra i dessa pass. Kursen tar utgångspunkt i att även du som inte tränat yoga förut ska kunna bli trygg i att leda dessa sekvenser. Du lär dig även en enkel och jordnära meditation och hur du kan guida andra i denna metod.

  Läses på plats i Stockholm eller via fjärrundervisning.

  Läs mer om Yogainstruktör

 • Stressterapeut & Mindfulnessinstruktör

  De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar och stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall. I vårt upplägg till stressterapeut får du en relevant och lättillgänglig översikt över stressforskningen idag. Du får bland annat lära dig vad psykisk ohälsa är, stress/utmattning (fysiologi och psykologi), att identifiera individer i riskzonen för stressproblematik, om vikten av att hålla sig själv i balans för att sen kunna hjälpa andra, vad forskningen säger om risk- och friskfaktorer och att lyssna, validera och motivera. Du får även jobba med egna stressbeteenden då det är minst lika viktigt att du som deltagare lämnar Stressterapeututbildningen med egna hanteringsstrategier för vardagsstressen såväl som med en trygg pedagogisk grund att stå på när du träffar andra med stressproblematik. Du kommer även få lära dig mer om mindfulness.

  Läses på plats i Stockholm eller via fjärrundervisning.

  Läs mer om Stressterapeut

 • Träningsinstruktör, Testledare, FaR-ledare och HLR-instruktör

  Som träningsinstruktör kommer du kunna planera och genomföra träningspass anpassade till grupper utifrån deras behov på tex arbetsplatser, så kallad kontors-och friskträning. Du kommer lära dig Testledning för att mäta individens kondition och hälsostatus. Du blir FaR-ledare (Rådgivning för fysik aktivitet på recept) och får lära dig instruera i Första hjälpen och Hjärt- och lungräddning. Utöver detta läser du även träningslära, kondition, rörlighet och styrka, enkel gyminstruktion samt träning online.

  Läses på plats i Stockholm.

  Läs mer om Träningsinstruktör

 

Möjliga yrken för Wellness coachen

Möjliga arbetsgivare, kunder och samarbetspartners är till exempel friskvårds- och badanläggningar, gym, skolor, företag, föreningar och privatpersoner. I takt med att allt fler företag och organisationer inser betydelsen av att förebygga ohälsa, ökar också efterfrågan på välutbildade friskvårdskonsulter. Wellness coach passar helt enkelt dig som vill hjälpa människor till ett friskare liv.

Att starta sin egen verksamhet

Utbildningen har fokus på coachning, folkhälsa och projektledning inom hälsa. Andra ämnen som ingår är bland annat business och kreativitet och affärsmannaskap. och verktyg för personlig och professionell utveckling. Du ska även göra två projektarbeten, som utformas av dig själv i samråd med din lärare.

Efter avslutad utbildning kommer du ha en bred kunskapsbas och riklig möjlighet att utforma ditt eget arbete. Bara din fantasi sätter gränser för hur du kan arbeta med friskvård och vilka typer av projekt du kan sätta i verket. Bland föreläsarna möter du några av Sveriges mest kända hälsoprofiler.

Omfattning

Utbildningen omfattar ca 200-250 studietimmar i skolan (beroende på dina tillval) samt ca 450 distanstimmar och hemstudier inräknade.

Förkunskaper

Slutförd gymnasieutbildning eller minst 20 år fyllda med 2 års arbetslivserfarenhet och minst Godkänt betyg i Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Elevmedlemskap i branschens största förbund

Som elev på Axelsons yrkesutbildning till Wellness Coach får du ett elevmedlemskap utan kostnad i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Där ingår en elevförsäkring/behandlings­skadeförsäkring. Du får även tillgång till medlemssidorna på Kroppsterapeuternas hemsida. Där hittar du tips, inspiration och stöd kring marknadsföring, starta eget och mycket mer.

Axelsons licens– en kvalitetsgaranti

En yrkesutbildning är en stor investering, tidsmässigt och ekonomiskt. Vi utbildar människor i yrken med stort ansvar och vi lägger stor vikt vid att våra elever ska känna sig trygga i att de kan sin sak när de är färdigutbildade. En licens från Axelsons är en kvalitetsgaranti som representerar kunskap, yrkesmässig självtillit och trovärdighet både hos arbetsgivare och kunder.

Från1260 kronor i månaden
Pris 69 900 ,- inkl moms
Nästa start

Se vår lärare Ulrica Norberg tala om andning i Nyhetsmorgon på TV4.

Hej! Vi hjälper dig gärna om du har några frågor kring våra utbildningar. Starta chatten genom att trycka på “skicka fråga" eller ring oss på 08-54 54 59 00.

Starta Chatt

UTBILDNINGSORTER

 • Stockholm
 • Fjärrundervisning
 • Online

Betalning

Betalningen ska inte vara ett hinder när du investerar i dig själv! Tack vare vårt samarbete med Svea Ekonomi och Human Finans kan du välja att betala hela summan på en gång eller dela upp din betalning i upp till 24 månader räntefritt (upp till 72 månader med ränta). Kontakta oss för mer information om olika betalningsalternativ eller läs mer om delbetalning och räkna på din månadskostnad här.