Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Friskvårdskonsult i skolor och idrottsföreningar

– Det är jättebra att man idag satsar mer på friskvård tidigt, både i skolan och föreningslivet, säger David Carlsson, friskvårdskonsult och fritidspedagog.

David Carlsson har en bakgrund som fritidspedagog på en skärgårdsskola i Söderköpings kommun. Nu i slutet på sommaren tog han även examen som Friskvårdskonsult från Axelsons. Planen är att förena de två yrkena för att kunna jobba ännu tydligare med hälsa framåt.
Idag jobbar David genom det egna företaget Blå Kusten Friskvård och redan innan examen fick han ett friskvårdsuppdrag på en skola i sin hemkommun, samt började jobba med idrott på ytterligare en skola.
– Jag har börjat jobba med en skola som velat satsa mer på friskvård men inte riktigt nått hela vägen. Jag blev tillfrågad att hjälpa till med satsningen och är nu på plats som konsult tre dagar i veckan för att hjälpa till med friskvårdstänket för eleverna. Sen jobbar jag även som idrottslärare under tiden de håller på att anställa en ny person på min gamla skola.
David är övertygad om att friskvård är viktigt att få in i livet från en ung ålder, och därför passar det bra att satsa på det redan i grundskolan.
– Man präglas så mycket i den åldern och börjar sätta rutiner som sedan följer en. Det är bra att börja där så att man får med friskvård som en naturlig del av livet tidigt.
På den skola där David nu jobbar tre dagar i veckan finns det elever från förskoleklass till årskurs 6. Skolan inriktar sig på musik och utemiljö med ett tydligt hälsotänk. David tycker att friskvårdskonsultuppdraget fungerar bra i kombination med idrottslärarrollen. Det betyder att kunna finnas till hands för eleverna både som lärare och som stöd i form av kurator.
– Det är intressant att de vill ha en sådan tydlig hälsoprofil på skolan också. De är ute mycket i naturen och rör på sig, och vi har även börjat med massage för eleverna. Nyligen fick jag också en förfrågan om att ha friskvård med personalen och massera dem någon gång i månaden.

Från fritidspedagog till egenföretagare inom friskvård

David har alltid trivts med jobbet som fritids- och idrottslärare men efter den nya läroplanen trädde i kraft blev det mycket mer administrationsarbete och mindre tid med barngrupperna. Det var en förändring som David inte gillade, och han började därför att se sig om efter andra alternativ där han skulle kunna lägga mer tid på människor och mindre på pappersarbete.
– Jag kände att jag nu är mitt i arbetslivet och vill göra något annat innan pensionen.  Jag ville försöka hitta ett sätt att styra mer över min egen vardag och bestämma själv hur jag jobbar.
David tittade från början på en utbildning till KBT-terapeut, men kände att det området var lite för smalt för vad han ville göra. När han hittade Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult gillade han att utbildningen innebar möjligheten att jobba på många olika sätt. Inom utbildningsplanen täcks allt från massage och samtalsterapi till kost- och näringsrådgivning och träning.
– Tiden på Axelsons var fantastisk. Vi har haft så proffsiga lärare och föreläsare, och varje gång har jag gått därifrån med nya värdefulla kunskaper. Det är först nu i efterhand som det börjar sjunka in hur mycket jag faktiskt har lärt mig. Innan tänkte jag att jag hade jobbat inom skola så länge och redan hade så mycket erfarenhet. Men sen inser man att det finns så mycket mer att lära sig.
För att kunna ta tillvara på alla de nya färdigheterna, och för att följa drömmen om att kunna bestämma mer över sitt eget arbete, valde David därför att starta eget redan under studietiden.
– För mig handlar det om att kunna hitta sitt eget koncept, och därför startade jag eget. Nu testar jag mig fram och vi får se var det leder.

Sensommaren 2018 mottog David Carlsson sitt diplom som Friskvårdskonsult från Axelsons.

 

Friskvård inom föreningslivet

– Häromveckan hade jag ett möte med en fotbollsklubb som ville anlita mig för mental träning, inom idrottspsykologi, både för dam- och herrlaget men även för U-17 killarna.
David tror att efterfrågan på friskvårdskonsulter även inom fotbollen kommer att öka. Det har länge varit vanligt med coacher på elitnivå men nu börjar det komma ner i lägre divisioner.
– Jag har själv varit intresserad av friskvård hela livet, och spelat fotboll sedan ung ålder. Det är roligt att komma in i det sammanhanget igen och att få en förfrågan att vara friskvårdskonsult av en förening. Jag har också en dröm om att så småningom få jobba med det här i en större förening.
Davids plan är att fortsätta jobba som konsult för skolor, företag och idrottsföreningar, men även för privatpersoner. Han vill även på sikt börja föreläsa mer och göra det på flera platser runtom i landet.
– Jag vill hjälpa personer som behöver en knuff inom kost och näring, inom fysisk och psykisk hälsa och inom idrott. Att hjälpa människor att bli starkare både fysiskt och mentalt.
– Att vara Friskvårdskonsult är en roll som passar den som vill hjälpa människor till ett friskare liv. Det här året har varit fantastiskt och givit mig mycket. Jag har lärt mig mer om mig själv och om andra. Jag har fått en annan syn på saker och ting. Och även om jag har varit en positiv person innan så inser jag nu att man kan hjälpa människor på många olika sätt som jag kanske inte tänkte på innan.

David har själv spelat fotboll under hela sitt liv, och får nu förfrågningar om att jobba som mental coach av lag och idrottsföreningar i Norrköping.

 

Utbilda dig till Hälsocoach (tidigare kallad Friskvårdskonsult) på Axelsons

Som Hälsocoach förebygger du ohälsa och informerar och inspirerar människor genom skräddarsydda friskvårdsprogram för enskilda individer och grupper. Läs mer om Axelsons utbildning till Hälsocoach här.