”Det är som att lära sig på nytt hur man samtalar”

Som en nyhet hos Axelsons finns nu möjligheten att lära dig MI-coaching – även kallat Motiverande Samtal – online! Anita Westermark har gått Axelsons onlineutbildning till kostrådgivare, där grunderna i MI ingår som ett element. Här delar hon sin upplevelse av metoden och att lära sig via webben.

 

– MI som metod verkar vara helt rätt att använda sig av, då man sätter klienten i fokus, säger Anita. Man kommer väldigt långt om man kan upprätta ett gott samarbete med klienten, lyssna och försöka förstå personen. Tidigare har jag arbetat med finans i över 30 år, detta är helt nytt för mig. Jag håller på att utbilda mig online till kostrådgivare och vill gärna hitta vägar till att arbeta med det framöver.

 

Samtalsredskap behövs i mötet med människor

– Det finns ganska många kostrådgivare där ute, så jag tänker mig att rikta in mig specifikt mot äldre. Det behövs ett nytänkande kring kosten på äldreboenden och liknande, det säger min erfarenhet med min egen mamma och svärmor. Jag ser att det finns ett behov. Att ha ett redskap för samtal och motivation känns som en fördel både i mötet med representanter för olika institutioner och med individer som vill ändra sin kost.

Läs mer om onlineutbildningen till MI-coach och kom igång redan idag!

 

Verktygen som vi fick lära oss i kursen var väldigt bra, det handlade mycket om hur man lägger upp ett samtal via bekräftelser, öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar. Jag tror verkligen på detta, att helt hålla klienten i fokus!

Anita Westermark

Alla vill ta beslut åt sig själva

– Professionellt  är det viktigt i en kostrådgivningssituation att man lyssnar och ser vad klienten har för behov och vilja. Det är klienten som skall vara i centrum. Klienten är experten på sina problem och ska bestämma själv. Det är viktigt att rådgivaren väcker intresse till en förändring. Att ge information ska vara ett erbjudande, till exempel genom att jag frågar ”Är det ok för dig om jag berättar lite mer om hur man kan göra för att ändra sina kostvanor?” Alla människor vill känna att de tar sina egna beslut.

För den som har mycket kunskap kan det vara lätt att gå lite väl fort fram och komma med pekpinnar, såhär bör du äta, det här behöver du ändra. Jag tycker det mjuka sättet i MI är jättebra, man lämnar över makten till personen själv. Jag tror verkligen att man når så mycket längre på det här viset.

Den samling metoder vi jobbar med kallas för ”Börsen” och består av bekräftelse, öppna frågor, reflektioner och så sammanfattning i slutet av samtalet. Personen ska känna att man har lyssnat, och ska känna sig bekräftad i sina positiva egenskaper. Det är lite som att lära sig på nytt hur man samtalar.

 

Lyssnar in och anpassar samtalet

– Vi arbetar också med några andra tekniker, som bland annat går ut på att anpassa sig till vilken fas av motivation klienten befinner sig i. När beredskapen till förändring är låg, gäller det att ställa undersökande frågor, och att inte pusha på.

När beredskapen är medelhög och personen har börjat tänka att förändring kanske vore en bra ide, kan man ställa frågor om konsekvenser, för- och nackdelar och liknande. När beredskapen är hög och personen kommit långt i sin egen motivationsprocess, kan man sätta in mer med handlingsplaner och handfasta idéer. Sådana saker är jättebra att tänka på, och träna sig i att lyssna in!

 

Lätt att studera online

– Jag tyckte det fungerade bra att göra MI-kursen online. Det hela var tydligt, klart och välformulerat. Upplägget och materialet var bra och det var lätt att förstå metodiken. Man kan lyssna flera gånger, repetera och reflektera. Här fanns både föreläsningar att lyssna till, sammanfattningar i text samt övningsuppgifter att skicka in.

Jag fick lätt kontakt och bra respons via mail från läraren Staffan Hultgren om jag undrade över något. Staffan var väldigt snabb med att ge återkoppling på uppgifter.

Det jag fått ut av metoden privat, är att jag lärt mig att lyssna bättre och försöka förstå vad personen vill framföra, utan att avbryta. Det jag har fastnat för med MI är framför allt att det är så prestigelöst, det är en väldigt humanistisk metod.

 

Läs mer om onlineutbildningen till MI-coach och kom igång redan idag!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *