Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Det känns skönt att ha bidragit till en positiv utveckling!”

In memoriam till vår grundare Hans Axelson

Vi vill verkligen tacka dig för allt du gjort Hans! Genom ditt arbete har du inte bara berört och påverkat en stor mängd människor, utan skapat något unikt som även i framtiden kommer fortsätta sträva åt ett friskare samhälle i din anda, och det är verkligen något helt fantastiskt. 

I Juni 2020 möttes vi av beskedet att Hans Axelson, skolans grundare, hade lämnat oss efter en tids sjukdom. Hans var verkligen en stark person, en sann entreprenör och på så många sätt före sin tid. Han var bland de första i Sverige att starta yogastudio, gym och den första rena massageutbildningen. Han introducerade många behandlingsmetoder i Sverige och vågade prova nytt, ofta efter att själv ha blivit hjälpt av metoden. Det är av just denna anledning som vi idag utbildar många av landets zonterapeuter.  Axelsons startade även det som numera är Kiropraktorhögskolan och Naprapathögskolan, och vi var först med massage på jobbet och Massage i förskola/skola som över 10 000 pedagoger gått. Listan kan göras lång, och för dig som är intresserad av skolans historia finns här en jättefin intervju med Hans att läsa i vilken han blickar tillbaka på allt som skolan åstadkommit.

– Axelsons Gymnastiska Institut har varit mitt liv. Det är det jag har levt för, kroppen och hälsan. Så säger Hans Axelson, som vid 86 års ålder blickar tillbaka på sitt livsverk – en imponerande historia, på gränsen till otrolig! Kan det finnas någon som personligen har bidragit i lika hög grad till utvecklingen av den manuella behandlingskulturen i Sverige? Här delar han också sina egna starkaste minnen.

Text: Sandra Grundstoff

Blev vegetarian och nyfiken på dolda krafter

Pojken Hans föddes 1934. Som nioåring fick han scharlakansfeber som blev till en njursjukdom, och fick ligga sju veckor på sjukhus.

”Jag blev bra igen, men jag hade fått en medvetenhet om att man kan bli sjuk, vilket gjorde mig intresserad redan så tidigt i livet av min egen och andra människors hälsa. Som 13-åring blev jag vegetarian, inspirerad av Saxon och Waerland, och började engagera mig i Hälsofrämjandet. Den vegetariska kosten har jag fortsatt med hela mitt liv.”

Hans Axelson 2013


”I tonåren började jag också träna yoga, efter en bok jag hade hittat; Yoga utvecklar dolda krafter av Degerman. Jag ville resa till Indien för att lära mig mer, och liftade söderut. I stället blev jag kvar i Marocko i 6 månader, och när jag kom tillbaka hem började jag studera med en av de få lärarna som fanns i Sverige, Goswami.

Jag ville skaffa ett yrke som skulle passa mig, och studerade till sjukgymnast på en privatskola i Göteborg. Det var 1957-58. De hade mycket massage på schemat, vilket de statliga skolorna inte längre hade. Fokus hade flyttats till aktivitet och träning, och massage blev i stället en del av den alternativa hälsorörelsen.”

Hans arbetade sedan med sjukgymnastiken som anställd i några år. 1961 startade han Yogaskolan, en av Sveriges första yogaskolor, först i Malmö och därefter i Halmstad och Göteborg, en verksamhet som han dock bara höll fast vid i några år. ”Människor var inte redo för yoga ännu”, säger han.

 

Sveriges första massörutbildning – och fotvårdsskola

1962 startade han upp Axelsons Gymnastiska Institut i Malmö, med Sveriges första renodlade massageutbildning. 1963 startade han även upp en fotvårdsutbildning på skolan även detta en av landets första i sitt slag, efter att ha utbildat sig till fotvårdsspecialist i Tyskland.

 

”Jag startade skolan med hjälp av ett lån på 5000 kronor från min faster. Den första massagekursen hade 5 elever. Jag utvecklade allt undervisningsmaterialet. På massageutbildningen använde vi Ture Petréns böcker i början, men de var väldigt teoretiska. Jag ville anpassa litteraturen till massöryrket, det var ju ett helt nytt yrke så det krävde även ny studielitteratur.

Jag spenderade en hel del tid i New York i mitten av sextiotalet. Där satte jag mig i lugn och ro och skrev kompendierna för hand, rakt ur hjärtat. Jag skrev på samma sätt som jag undervisade, med utgångspunkt helt och hållet i praktisk kunskap.

Jag undervisade i massage under 54 år totalt, i början gjorde jag allt men man kan ju inte jobba dygnet runt. Sen fick jag ju vara chef och då blev det mindre praktiskt, det var mest ett slags nödtvång när skolan växte, det jag var intresserad av var ju kropp och hälsa och att utveckla metoder, inte att driva företag. Men så blev det. Jag har varit helt orädd och kastat mig rakt in i allt. Kanske har det varit en reaktion mot min far, han vågade ingenting. Det har gett mig ett rikt liv.”

 

Styrketräning, Naprapati, Zonterapi med mera…

1964 startade Hans Wiking Träningsstudio i Malmö, ett av Sveriges allra första gym, och året efter även i Stockholm. Ännu fanns inte mycket kunskap som talade för styrketräningens fördelar, och 1970 stängde Hans ner gymverksamheten.

”Bengt Bedrup stod i tv och sa att man bara skulle springa i skogen och gjorde sig närmast löjlig över träningsstudios som det hette då. Kulturen var inte mogen för styrketräning ännu. Jag tränade själv, jag hade blivit inspirerad av amerikansk litteratur. Men människor generellt kände inte till det.”

 

1970 startade Axelsons en kurs för massörer i manipulationsbehandling – Sveriges första fortbildning för massörer. Detta utvecklades till en yrkesutbildning i naprapati, där Axelsons samarbetade med Naprapatic School – numera Naprapathögskolan. 1972 höll Axelsons Sveriges första kurser i Zonterapi och Shiatsu, först med Hans som lärare och efterhand tog andra lärare över. 1974 lanserade Axelsons landets första kurser i Bindvävsmassage, och samtliga lärare var läkare.

1976-79
drev Axelsons hälsohemmet Brevik på Lidingö, där skolans elever praktiserade sina behandlingsmetoder på gästerna. 1978 startar Axelsons upp träningsstudio i Malmö igen och drev det under 10 års tid, nu fanns det mer mottaglighet. 1988 tog Hans son Olav över gymverksamheten. 1978 utvecklade Hans även metoden muskulering och integrerade denna i massageutbildningen, som fokuserades alltmer kring rörelseapparaten och kunskap om muskelbehandling.

 

Vidareutvecklade den svenska massagen

”Den massage som lärdes ut när jag läste till sjukgymnast var inte samma form av massage som praktiseras idag. Den byggde på Lings gamla metod från 1813, med fokus på att öka cirkulationen, förbättra immunförsvaret och ge snabbare läkning. Det var jag som förändrade den svenska massagen mot ett fokus på muskelbehandling. Det var en process som byggde både på intuition och böcker jag läste. Jag märkte snabbt att det gav en djupt avslappnande effekt och kunde minska smärtor.

Jag rensade ut en del av Lings metodik, blandade in mer tryckande och töjande och jobbade direkt på huden med olja i motsats till Ling som primärt jobbade utanpå kläderna. Jag var inspirerad av olika massörer internationellt, av yoga och av mina elever. Jag utvecklade inte metoden ensam utan framför allt i samarbete med eleverna, på hälsohemmet på Brevik fanns gott om möjligheter att utforska nya idéer.”

 

Spred massage via företagen

”Jag har observerat hur samhället förändrats, redan på 60-talet började en utveckling mot mer stillasittande, med tv, telefon, radio, bilar och kontorsjobb – även om inte datorerna fanns ännu. Jag växte upp i en helt annan värld, där man fick gå dit man skulle i stället för att köra bil och söka upp människor i stället för att ringa till dem. Man rörde sig. Jag tog fasta på övertygelsen att massage behövdes för att dämpa stress och spänningar.

Statliga institutioner hade en syn på massage som passiviserande, att det bara var något skönt utan effekt. Det var ganska trögt att ändra den synen, den stora boomen kom genom massage i företagen. Jag förstod att det behövdes eftersom kontorsarbete medförde många muskulära problem.

Jag bjöd in chefer till elevbehandlingar men fick ingen direkt respons. Då fick jag idén att låta elever massera gratis i företag för att praktisera sina kunskaper, samtidigt som de spred fenomenet Massage på jobbet. Elevernas arbete fick företagen intresserade, och idag har väldigt många företag massage som ett givet inslag i sin personalhälsovård. Det har förändrat Sverige.”

 

Rosenmetoden ändrade hela livet

”I början av 80-talet fick jag många nya kontakter, framför allt från USA. Många människor kom till mig med nya saker de ville prova eller sprida, jag var öppen för det mesta, social och nyfiken. Under 80-talet introducerade vi många nya metoder i Sverige, till exempel Body Harmony, Rosenmetoden, Akupressur och Energimassage.”

1983 startade Axelsons upp en kiropraktorutbildning, som senare blev en egen skola – Skandinaviska Kiropraktorskolan. 1984 flyttade Axelsons in i lokalerna på Gästrikegatan i Stockholm, där skolan sedan huserade i 35 år – fram till december 2019.

”När vi tog in Rosenmetoden på Axelsons, var det första gången metoden presenterades utanför USA. Det var starten på en livslång vänskap och samarbete mellan mig och Marion Rosen. Vi reste mycket tillsammans i Europa och USA och höll rosenkurser, fram till hennes död 2012 när hon var 97 år. Hon var väldigt speciell, en sann idealist.

Det starkaste som hänt mig personligen under alla år med Axelsons, var utan tvekan mötet med Marion Rosen. Det ändrade hela mitt liv, hela min livsinställning. Genom Rosenmetoden kan man återuppleva händelser från tidigare i sitt liv, och det första och största som hände mig var att jag under en behandling plötsligt fick upp ett tydligt kroppsminne av hur min pappa tryckte ner mig under vattnet, en gång när jag var liten.

Jag skrek och kämpade på behandlingsbänken, fick panik och kände det som om jag inte kunde andas. Efteråt blev jag helt avslappnad. Alla mina sinnen skärptes, jag såg klarare, kände smaker och lukter mycket.

Efter detta började Axelsons verkligen växa, skolans verksamhet fördubblas varje år. Jag tänkte inte på något samband, men Marion pekade ut det för mig. ”Ser du inte vad som hänt, Hans?” sa hon. ”Du har haft en mur runtomkring dig, och därför kunde människor inte söka upp dig. Nu har du börjat släppa in människor, och då kan allt du gör växa!”

Jag hade genom Rosenmetoden flera andra sådana konkreta återupplevelser av händelser från barndomen. En av dem var ett minne från Lucia i skolan, de andra började sjunga och Marion frågade mig ”Varför sjunger inte du, Hans?” Jag svarade att jag inte fick vara med. Efter behandlingen blev jag sjuk och låg till sängs i ett par dagar, sådant händer ibland med rosenmetoden.

Efter några dagar fann jag plötsligt mig själv i trappan till nedervåningen därhemma och kände att jag måste sjunga. Jag började sjunga ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran” av Lill-Babs, för full hals, jag sjöng och grät och sjöng och grät. Sedan blev jag frisk och gick tillbaka till jobbet. Jag började ta sånglektioner, och vi köpte en karaokemaskin i familjen Sedan dess har vi sjungit mycket hemma, alla tillsammans, och jag älskar att sjunga.

Det som låg i minnet av att inte få vara med och sjunga var upplevelsen av att vara utanför, den hade legat kvar och påverkat mig genom alla år. Jag hade många sådana upplevelser genom Rosenmetoden och det ändrade verkligen hela mitt liv i grunden.”

1993-94 startade Hans Axelsons dotter Marina upp utbildningar i hästmassage och hundmassage, under namnet Axelsons Animal Massage School, efter att ha studerat i USA.

Fredlig beröring – massage som samhällsprojekt

1995 inleder Axelsons sitt stora projektarbete utifrån visionen ”Fredlig Beröring” – ett rikstäckande initiativ för att sprida massage i skolor och förskolor. Denna vision följs bland annat upp genom projekten ”Massage mot dyslexi” och ”Massage mot våld”. Visionen är att ”Fredlig Beröring” ska finnas tillgängligt för alla i samhället år 2002. Konceptet ”Peaceful Touch” introducerades sedan bland annat på världskongressen i massage i Montreal 2004.


”Axelsons olika projekt har gjort massage väldigt utbrett i Sverige, både genom massage i företag, och genom att efterhand ha utbildat omkring 10 000 lärare och pedagoger som i sin tur spritt det vidare till tiotusentals barn. Föräldrarna blir i sin tur ofta inspirerade och nyfikna via barnen.

Kerstin Mobergs forskning blev känd i precis rätt tajming, nu fanns vetenskapliga bevis på hur massage verkligen kan öka lugnet i skolorna och minska våld och stress. Det är allmänt accepterade fakta numera.

Varken massage på jobbet eller i skolan är något som Axelsons har patent på, men det var vi som satte fart på det. Massage är idag en stor yrkesverksamhet i Sverige och har en helt annan position än för några årtionden sedan.”

 

Nya initiativ för att sprida massagen

1999 startade Hans SPA-skolan med utbildning till SPA-terapeut. 2004 köpte sonen Richard SPA-skolan som då bytte namn till Axelsons SPA School. 2005 öppnade Richard Axelsons SPA i Gallerian i centrala Stockholm tillsammans med Patrick Wahlberg och Anders Magnusson, ett city-SPA med färdigutbildade terapeuter.

Sedan mitten av 90-talet har Axelsons startat upp och deltagit i en rad olika initiativ, bland annat Sveriges första beröringskonferens med forskare och föreläsare från stora delar av världen, grundandet av Branschrådet Svensk Massage, en insamlingsstiftelse för forskning om manuella terapier och projektet ”Motvärk” där läkare, sjukgymnaster, naprapater massörer, akupressörer, zonterapeuter och gyminstruktörer arbetade tillsammans med smärtpatienter som den allmänna vården inte kunnat hjälpa.

Hans Axelson 2012


2002
fyllde Axelsons 40 år och boken ”En man som berör”, av Eva Sanner, gavs ut. 2006 fick Hans ta emot ”The Ashley Montegu Award”, massagevärldens motsvarighet till Nobelpriset, och 2007 utsågs han till årets företagare. 2012 fyllde Axelsons 50 och Hans Axelson satt fortfarande själv som VD i företaget, 78 år ung och fräsch som en nyponros!

Skolans kurskatalog blev till tidningen FriskvårdsMagasinet, med Sandra Grundstoff som chefredaktör. Upplagan var på 165.000, ett av landets största utskick inom sitt område. Efter tre år blev tidningen i stället ett digitalt nyhetsbrev.

 

50 utbildningar och kurser på programmet

2014 plockade Axelson upp tråden från 1961 och startade en yrkesutbildning till Yogalärare. De följande åren startade skolan upp ett flertal kortare och längre utbildningar och kurser inom yoga och Ayurveda. Andra yrkesutbildningar som tillkommit på programmet under 2000-talet är till exempel Yogamassör, PT, Kost- och näringsrådgivare, Lymfmassör och Hudterapeut, och i dag finns närmare 50 olika utbildningar och kurser på Axelsons program.

Se programmet här!

Den stora, nya satsningen sedan 2020 är Hud- och SPAterapeut – Sveriges enda hudvårdsutbildning som ger ekologisk spetskompetens, där eleven även kommer att kunna bli medlem i SHR.

2016 slutade Hans som VD och sonen Richard tog över VD-posten. Året efter, 2017, köpte Richard med sin kompanjon Kjell Grubin skolan.

 

Skönt att ha bidragit till en positiv utveckling

”Jag kände att det blev för stort till sist, jag var över 80 år och behövde dra mig tillbaka”, säger Hans. ”Men visst saknar jag det! Det var mitt liv. Men varje sak har sin tid. Idag tar jag det lugnt, läser lite, går lite kurser, bland annat spanska och bibelstudier just nu. Jag hjälper min yngsta dotter Victoria med hennes studier, hon läser till sjuksköterska.”

Richard Axelson.


”Det känns såklart roligt att mina barn också har blivit intresserade av kropp och hälsa, Morgan är kiropraktor, Marina håller på med djurmassage, Olav har länge arbetat inom friskvårdssektorn och Richard har alltså tagit över som VD för Axelsons nu.

Det känns skönt att ha bidragit till en utveckling kring metoder som behövs i vår tid. Någon måste göra det och det blev jag. Det har inte varit pengar som drivit mig, jag har haft ekonomiska problem under långa perioder men har klarat mig genom andra ekonomiska uppgångar. Det ska sägas att det inte är enkelt att driva en skola utan statligt stöd. Men jag känner inte att jag haft något val, det var det jag skulle göra. Det är det jag har brunnit för hela mitt liv”, avslutar Hans.