Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”Det som intresserar mig är co-creation”

Vill du hellre arbeta ihop med vänner än att driva företag ensam? Låt dig inspireras av yogalärarna Alva, Lotta och Charlotta som gick ihop efter sin yogalärarutbildning omkring studion reTreats, en oas i Svedmyra!

Det är hur spännande som helst att undervisa blivande Yogalärare på Axelsons! Varje grupp är unik, och vissa grupper är extra unika. Yogalärarutbildningen har högt i tak och bäddar för god kontakt och fin stämning mellan deltagarna – varje gång.
Ändå minns jag yogalärareleverna 2016-17 som en grupp präglad av extra stor öppenhet, gemenskap och djup, och det var tydligt att många viktiga vänskaper tog form under utbildningen. Därför känns det extra roligt för mig att besöka Alva Vinterhed och Lotta Alfredsson i deras nyöppnade studio i Svedmyra, en studio som de också delar med kurskamraten Charlotta Tingshammar.
När jag träder in i lokalen möts jag av en lugn och smakfull inredning med ljusa gröna färger, trä, fårskinn och andra naturmaterial, väggmålningar och en härlig fototapet som ger intryck av att jag plötsligt står i en björkskog om våren.

Alva Vinterhed och Lotta Alfredsson

Vill du fördjupa dina kunskaper inom yoga och ayurveda? Läs mer om alla vår yoga utbildning, ayurveda utbildningar , yin yoga utbildning eller yogamassör utbildning. Du kan även läsa om alla våra utbildningar och kurser här. Må bättre själv och få andra att må bättre tillsammans med oss på Axelsons och med våra duktiga yogalärare! 

Vi gör det tillsammans

– Kärnan i vår verksamhet är yoga, massage och konst, berättar Alva Vinterhed. Det ska vara skönt att vara här och arbeta, man ska kunna känna sig hemma. Jag har inrett tillsammans med Jessica Eldenstjärna, som står på kontraktet tillsammans med mig, och vi kände inte varandra så väl förut! Ändå har det varit lätt att vara kreativa tillsammans, vi har varit väldigt eniga om stil, färger och material och har inte behövt kompromissa.
Det har funnits en liten yogaverksamhet här förut och under min utbildning gav jag gratis klasser här och har även använt lokalerna för mina behandlingar, liksom Jessica. Jag ger Yogamassage, klassisk massage, indisk huvudmassage och behandlingar med läkeväxter. Jessica ger olika former av holistiska kroppsbehandlingar, ofta med aromaterapeutiska oljor, samt självutveckling genom uttryckande konstterapi.
När ägaren skulle säga upp sig, erbjöd hon oss kontraktet och vi hoppade på tillsammans. Jag och Jessica håller i trådarna för att det inte ska vara så att alla bestämmer allt och måste tycka lika. Men därutöver är tanken att vi alla som är här gör det tillsammans, säger Alva. Det som intresserar mig är co-creation!
Så snart vi fått kontraktet slängde jag direkt ut i fb-gruppen för yogalärarutbildningen på Axelsons: ”Jag har en lokal nu – är det någon som vill starta verksamhet med mig?” Charlotta och Lotta hoppade på, och fler var peppade så jag hoppas att någon mer från utbildningen dyker upp och vill vara med. Jag tyckte så mycket om min klass, och skulle helst vilja ha dem här allihop!

Helgerna reserverade för workshops

– I nuläget är det jag, Jessica, Lotta, Charlotta och Johanna-Mari Spjuth som är teamet här på reTreats, berättar Alva. Jag och Jessica ger behandlingar, och Lotta, Charlotta och Johanna-Mari håller yogaklasser, vi har några klasser varje kväll måndag till fredag.
Yogalärarna betalar hyra men är självständiga, de har snackat ihop sig och alla veckans yogaklasser kostar lika mycket. De håller på att utveckla ett gemensamt system för betalning och klipp, så att våra kunder kan gå på vilka klasser de vill, samtidigt stärker det känslan av att vi gör det här tillsammans.
Helgerna håller vi reserverade för workshops, både i vår egen regi och med lärare utifrån som vill hyra in sig. Jag vill inte konkurrera med mina hyresgäster så jag håller inte några yogaklasser på veckobasis just nu. Men jag längtar efter det, så det vill jag ändra på längre fram! Under tiden tänker jag hålla workshops, säger Alva.
När jag besöker reTreats är Lotta Alfredsson just igång med att förbereda en workshop, det är fullt bokat och hon pusslar med mattorna för att alla ska få plats.
– Det blir en kombination av Yin Yoga och Trumresa, berättar Lotta, Yin Yoga först och trumresa efteråt, när vi kommit ordentligt ner i avslappning. Jag har faktiskt inte själv provat trumresa med den här kvinnan, men när jag träffade henne tänkte jag att det hon gör passar bra med Yin Yogan och ville testa att göra något tillsammans. Det finns många fördelar, dels kan vi erbjuda något unikt och dels kan vi dra till oss deltagare från bådas nätverk.
– Många av de som dyker upp har nog aldrig föreställt sig att börja på yoga, men så när det öppnar en studio i porten bredvid blir de nyfikna, konstaterar Alva. Många kommer för massage, och när de sen får smyga igenom en pågående yogaklass på vägen ut, ringer de tillbaka sen och bokar in sig. Det känns mer spännande att öppna en studio här i Svedmyra än inne i Stockholm där de redan har allt.
– På invigningsfesten vi hade i September trillade 60-70 personer in genom dörren, i det här lilla området! säger Lotta. Det var såklart en del vänner och bekanta, men också riktigt många från lokalområdet. Vi höll miniyogaklasser och gav minibehandlingar att prova på, bjöd på lite att äta och dricka och gav specialerbjudanden. Det var en fin start, med fler besökare än vi hade väntat oss.
Lottas workshopdeltagare börjar strömma in och medan hon flyttar över sin uppmärksamhet till dem, sätter Alva och jag oss i det behagliga behandlingsrummet och pratar vidare över ännu en kopp té.

En glänta i livets snårskog

– Att starta upp detta är som en flerstegsraket, säger Alva, först skulle vi få i ordning lokalerna, sedan höll vi vår fantastiska invigningsfest. Steg tre är nu att mer och mer bli ett genuint intressant ställe där vi verkligen hjälper folk. Vår tanke med reTreats är att lokalen ska vara en plats för harmoni och läkning, där människor blir hjälpta bara av att komma hit och vara här. Vi vill vara en glänta i livets snårskog.

Gläntan i snårskogen – här är behandlingsrummet.

– Det som är kärnan i hela idén med reTreats är att visa människor att de kan skapa en egen rutin i vardagen som ger ro och förutsättningar att må bättre. Vi vill erbjuda människor i det här grannskapet olika sätt att skapa sig ett bättre liv. Ibland är det ganska små ändringar som ska till, man måste själv genomföra dem men vi vill visa på möjligheter, så ett frö till något nytt.
En plan framöver är att starta upp en blogg på reTreats hemsida, för att dra intresse till verksamheten genom informativa och praktiska inlägg man kan lära av och använda i sitt liv. Jag håller på och nördar kring marknadsföring nu, och det verkar som att den typ av marknadsföring som funkar bäst ligger helt i linje med det vi har lust att göra – att ge människor något av värde.

Skönt att vara flera om marknadsföringen

– Jag känner mig tvungen att sätta mig in i marknadsföring och sociala media, jag vill hjälpa hela gruppen så att alla kan fortsätta hyra här, jag har inte lust att bara stå här ensam och massera, säger Alva. Jag har börjat sätta mig in i hur Google och FB fungerar och hur en hemsida ska fungera för att folk ska hitta den i mängden – och jag har börjat tycka att det faktiskt är väldigt spännande!
Det är så många som marknadsför sig på facebook, att det har utvecklats ett urvalssystem där inläggen måste få reaktioner, likes och kommentarer, för att nå ut till fler. Det är ett komplext system och jag tror inte att fb längre fungerar optimalt som enda marknadsföring. Jag har bland annat dragit slutsatsen att fb bör användas till att locka människor till sin hemsida, där man inte bara gör reklam men bjuder på sin kunskap på olika sätt –  i utbyte mot mailadresser. När man väl har emailadresser kan man börja tala om ett faktiskt potentiellt kundnätverk!
Marknadsföringen är absolut det jag upplever som den tunga biten i att vara självständig inom friskvård, och det är väldigt skönt att vara flera om det. Vi bidrar alla genom det vi är bra på och jobbar gemensamt för att dra in kunder till studions alla aktiviteter.
Nu har jag bjudit in till en återträff med yogalärarna från utbildningen på Axelsons för att ses och för att prata om det här med marknadsföring, det svåraste för de flesta. Många i klassen har startat eget, vi som är små aktörer kan hjälpa varandra och lära av varandra. Och så blir det härligt att ses! **

Vill så ett frö av inspiration

Påsken 2019 ska Alva och Charlotta ordna retreat i Spanien. Charlotta vidareutbildar sig i Ayurveda medan Alva har utbildat sig till hälsocoach med fokus på stresshantering, som blir temat för retreaten.
– Vi kommer att ha yoga morgon och kväll, gå på vandringar och alla får ett personligt stresshanteringsprogram. Stresshantering är helt klart min grej, säger Alva. Man måste vara otroligt välanpassad för att kunna fungera så som samhället och vardagen ser ut för de flesta, många går sönder inuti och jag har stor sympati för deras situation.
– Grundsyftet med reTreats är att hjälpa så många som möjligt, människor behöver olika saker. Många är utbrända eller håller på att bli utbrända, och det känns viktigt att människor går härifrån med ett helt annat uttryck i ansiktet. Jag har aldrig träffat någon som är spänd och vänlig – eller avspänd och aggressiv.
Min drive är definitivt att jag vill göra skillnad. Jag får en kick av att hjälpa människor. Jag vet själv hur det känns att varken veta ut eller in, och då har de människor som kunnat så frön i mig till nya sätt att tänka varit otroligt värdefulla. Jag vill så ett frö i människor där det behövs, till hur de kan hjälpa sig själva, avslutar Alva.

** Du som hoppar på yogalärarutbildningen från 2018 och framåt kan se fram emot att få undervisning kring just den här typen av marknadsföringsfrågor, sociala media och liknande – läs mer här!

 

Läs mer om reTreats HÄR på deras website

 

Utbilda dig till Yogalärare du också! Läs mer om utbildningen här – nästa utbildningsstart 4. april 2019.