Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Det stora bananskalet

Jag tror att ”tur” är en blandning av val, initiativ och bananskal. Och jag tror att det är något vi själva ökar våra möjligheter att skaffa oss, genom att navigera efter det vi drömmer om, igen och igen.

 

När jag var helt ung och tänkte på att välja utbildning fick jag svåra kval. Jag hade en föreställning om att när jag valt en riktning, skulle alla andra vägar slutgiltigt stängas. Jag skulle vara fast på något slags förutbestämt spår, som skulle leda till stagnation.

Efter ett antal år av tillfälliga ströjobb, resor och fristående universitetskurser som inte lockade till mer, utbildade jag mig till massageterapeut, och senare även yogalärare. Detta skulle snart visa mig att verkligheten var raka motsatsen till det jag tidigare trott. Att göra ett vägval var inte att knyta handen kring en färdigpaketerad framtid, utan att öppna handen och upptäcka fem friska fingrar som pekade i nya och oanade riktningar.

Att välja inriktning mot friskvård var för mig baserat på vissa grundläggande önskemål. Jag ville göra något praktiskt och kroppsligt. Jag ville kunna arbeta var som helst. Jag ville bestämma mina egna arbetstider. Jag ville bara jobba med saker som jag brinner för. Och jag ville inspirera människor att må så bra som möjligt.

I början tog jag de undervisnings- och behandlingsuppdrag jag kunde få. I linje med min intention samlade jag med tiden alla mina undervisningstimmar och uppdrag mellan tisdag morgon och fredag lunch, fick lång helg och klarade mig fint ekonomiskt på det.

När jag fick en tanke om något jag skulle vilja, till exempel en ny typ av jobb eller bättre schema, såg jag till att söka kontakter eller andra möjligheter som skulle stötta min önskan. Oräkneliga gånger upplevde jag att det jag tänkt att jag ville, var precis det som manifesterades lite längre fram längs vägen.

Mitt val att utbilda mig till massageterapeut och yogalärare har genom de senaste 13 åren öppnat för att jag drivit eget företag under hela tiden, att jag fått jobb på Spa, i kliniker, på fitnesscenter, i yogastudios och som företagsmassör.

Det har öppnat för att jag fått jobb som skribent och senare även redaktör på två olika friskvårdstidningar, att jag fått undervisa i massage i Thailand under två vintersäsonger. Att jag fått utforma och leda en yogalärarutbildning, att jag jobbat på festivaler och retreats – och inte minst att alla de önskemål jag hade från början har blivit både uppfyllda och vida överträffade.

En del människor säger till mig att jag har tur. Och visst, jag har tur! Tack, livet!! Jag är född på en plats på jorden där alla mina basala behov är tillgodosedda och jag kan investera min energi i mer och annat än bara överlevnad. Detta privilegium delar jag med de flesta av er som läser detta.

Man kan kanske också kalla det tur att jag fått erbjudanden och öppningar till nya vägar, som helt legat i linje med sådant jag drömt om och uttalat högt att jag gärna vill. Kanske skulle man också kunna kalla det för det stora bananskalet, som ligger där med insidan neråt, klart att halka iväg på i en oanad riktning – men det kräver fortfarande att jag själv tar ett steg.

Utöver turen har jag dessutom gjort val. Jag valde att ge mig själv något jag hoppades och trodde kunde uppfylla de drömmar jag hade om ett gott liv och arbetsliv. Jag väljer också aktivt och konsekvent att känna efter hur mitt liv skulle kunna bli så behagligt som möjligt, och att ta initiativ som kan leda till att det blir som jag drömmer om. Jag har valt att tacka ja till de möjligheter jag får, även om jag inte anat hur jag ska räcka till eller hur det ska bli. Jag har valt att göra saker jag varit rädd för, och att investera tid och engagemang i min egen tillväxt.

Jag tror att ”tur” är en blandning av val, initiativ, mod och bananskal. Och jag tror att det är något vi själva ökar våra möjligheter att skaffa oss, genom att navigera efter det vi drömmer om, igen och igen.

 

Krönikör Sandra Grundstoff, chefredaktör för FriskvårdsMagasinet och huvudlärare på Axelsons Yogalärarutbildning. Mer av Sandra – www.naturewise.dk

_MG_3130 - Copy