Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Eko – hett i SPA branschen

Maria Åkerberg skulle öppna egen hudvårdssalong men hann aldrig – hennes eget ekologiska hudvårdsmärke blev helt enkelt för populärt!

Allt fler blir medvetna om innehållet i hudvårdsprodukter och hur de påverkar miljön. Någon som märkt ett tydligt uppsving av ekologiskt är hudterapeuten Maria Åkerberg. Hon är ett strålande exempel på framgång i en bransch som ibland varit ganska motspänstig – hittills.

Det började med små kemiexperiment och har växt till det mest efterfrågade ekologiska hudvårdsmärket på marknaden. Maria Åkerbergs produkter säljs inte bara i Skandinavien, utan även till ca 100 hudvårdssalonger och spa utanför Sverige. En lansering har nyligen gjorts i USA. Oftast är det kvinnor och barnfamiljer som är nyfikna, men förra året märktes även ett stort intresse hos ungdomar och män.

Efterfrågan är alltså enorm, och Maria Åkerberg har fullt upp. Men varför valde hon just ekologiskt?
– Jag var byggnadsingenjör, och under krisen på nittiotalet blev jag arbetslös. Jag läste då kemi och sedan till hudterapeut. Jag tänkte starta egen salong men hittade inga produkter som var tillräckligt bra. Då tog jag fram en egen serie, och de bästa råvarorna råkade vara ekologiska, förklarar Maria.

 

maria 2

Maria Åkerberg

 

1995 kom den första produkten ut på marknaden, och då hade Maria redan laborerat i tio år.
– Jag har ett medfött intresse, berättar hon. Det var en självklarhet i min omgivning, man skulle ha kvalitet och äkta vara. Mamma och pappa var naturligt enkla i sitt sätt och sina tankar. De var inga miljökämpar, men före sin tid. De var bönder och för dem var det självklart med närproducerat. Mat lagad från grunden helt enkelt.

 

Resan mot framgång har inte alltid varit enkel

– Det vi står för, och har stått för i tjugo år, har äntligen fått ett erkännande. Nu behövs inte den långa förklaringen, men det finns ändå en del som känner sig hotade. Man kan inte ta för givet att det mottas positivt. Det är svårt att lära ut det jag fick med mig naturligt till andra som inte tänker likadant, konstaterar Maria krasst. Genom hela mitt företagande har jag jobbat med att öka kunskapen hos folk. När jag föreläser säger jag att de inte behöver välja mina produkter, men att de ska göra ett medvetet val. För att kunna göra det behövs kunskap.

Maria Åkerberg håller i kursen Kosmetisk Kemi på Axelsons SPA-utbildning, där man får just sådan kunskap. Det är en neutral utbildning där man lär sig vad som ingår i olika produkter. Där får man också veta att ekologisk hudvård ger mer för huden att ta upp, Maria benämner det näringstät hudvård.
– Syntetiska ingredienser kan få huden att svälla så du blir slät direkt. Ekologisk hudvård ger en utveckling, den förbättrar på sikt. Jag började inte med eko för dess egen skull, utan för att det är bäst för huden och ger mest långvarig effekt.

 

Stor fördel att vara ekologisk hudterapeut idag

Hon vill också påstå att forskningen inom ekologiskt nu ligger i framkant vad gäller resultat och betonar att det är en stor fördel att vara ekologisk hudterapeut idag.
– Många konsumenter är pålästa, och då är det viktigt att terapeuterna också är det. Eko är ingen trend, det är en utveckling som bara kommer att fortsätta. I framtiden kommer det bara att utbildas eko hudterapeuter, det är det enda kunderna kommer att fråga efter.

Och den egna hudvårdssalongen? Nja, det gick väl inte så bra med den.
Maria Åkerberg hann aldrig öppna någon salong.
Hennes hudvårdsmärke blev helt enkelt för populärt.

Maria Åkerbergs eko-tips

Vill du börja med eko, men vet inte hur?

Köp en ögonkräm! Där får du svar på vad produkterna kan göra.

Boka också gärna en behandling och hudanalys hos ekologisk hudvårdsterapeut. Då får du veta massor om din hud och vad den behöver.

 

Anne Morenius på Åre Relax & Spa är en av dem som har valt Maria Åkerbergs produkter. Hon har med sina tjugotvå år i branschen också tydligt märkt av ekotrenden. För över sex år sedan valde hon att nischa sig helt inom ekologiskt.

– Jag gick all-in!, säger hon glatt, men medger samtidigt att det var med viss oro. Hur skulle det gå? Var eko tillräckligt hett?

I Åre finns många köpstarka, trendmedvetna kunder. Anne hade inte behövt oroa sig.
– Redan då märkte vi att det var trendigt att veta vad man lägger på huden. Jag och mina kollegor konstaterade häromdagen att det är galet vad vi säljer! Folk är verkligen medvetna idag, konstaterar hon.

 

Anne Morenius – Foto: Tina Stafrén

 

Alla har inte ett ekologiskt helhetsperspektiv från början

Nej, i första hand handlar det om den egna huden, tycker Anne. Man vill ha fina resultat, och är intresserad av vad som är bra för just mig. När man jobbar med den här typen av hudvård måste man informera och utbilda kunderna mer. Berätta att det inte handlar om någon quick-fix, utan mer om hur kroppen fungerar. En stamgäst berättade en gång: ”Det var så roligt, jag gick och fikade efter behandlingen och tre personer kom fram och sa ’vad fräsch du ser ut, vad har du gjort?’!”

Och precis så är det, hävdar Anne.
– Man känner sig väldigt ren och fräsch efter en ekobehandling. Man kan ju lägga på en mask till exempel med silikoner som har ett syfte i sig kanske inför ett bröllop eller en fotografering. Det ser fint ut just då, men tillför inte huden något. Dessutom spolas det ner i avloppet. När man pratar om det, kommer man också in på hur det påverkar sjöar och hav. Ekologisk hudvård ger resultat som består, och är dessutom oskadligt för miljön.

 

Med ekologiskt kan Anne stå för det hon gör

Anne Morenius driver två spa och använder Maria Åkerbergs ekologiska produkter i alla behandlingar. Totalt jobbar tio personer i företaget.
– Alla är inte eko-utbildade hud- och spaterapeuter, men vi handplockar dem i första hand. Om vi måste välja mellan en terapeut som förstår tänket och en som inte gör det, är valet enkelt!

Annes egen resa mot ekologiskt började med att hon inte riktigt kunde stå för det hon gjorde. Hon tycker att branschen borde handla om att se det bästa för kunden och huden, men det kändes inte som hon kunde leva upp till det.
– Det som är så skönt nu är att jag kan stå för det jag gör – hela vägen. Jag kan rak i ryggen möta mina gäster, och vi får nya kunder för varje dag.

 

Axelsons Spaterapeut-utbildning uppgraderad!

Marknadens mest välrenommerade spautbildning har nu tagit ytterligare ett steg mot omtanke om människan och miljön. Vi har helt gått över till Maria Åkerbergs ekologiska, svensktillverkade produkter.

Axelsons vill på så sätt vara en del i resan mot ett hållbart samhälle. Nytt med spa-utbildningen är också att man nu även får lära sig svensk klassisk massage motsvarande Friskvårdsmassör (Steg 1 på massageterapeut-utbildningen).