Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ekologisk hårfärgning

Rödbetor, te och rödvin är inte bara matvaror utan kan också användas för att sätta färg på håret. Resultatet ser ofta naturligt ut, och intresset för ekologisk hårfärgning börjar sakta öka.

 

Kubilay Leylani arbetar som frisörlärare på olika skolor, bl a undervisar han på Axelsons. Där kan man utbilda sig till ekologisk frisör eller bara lära sig om ekologisk hårfärgning. Nu sitter han i sin salong och förevisar en del av de örter som han blandar ihop själv, och ibland också kokar innan han använder dem på sina nyfikna kunder.

– Rödbetspulver ger en skrikande röd färg, ler Kubilay och de bruna ögonen lyser.

Han berättar glatt att han själv har använt indigo i sitt gråsprängda svarta hår vilket gav en blåaktig ton. Indigo tar fram lite kallare toner och blandas det med henna blir det en mild röd färg. Cassia däremot framhäver varma färger och tillsammans med gurkmeja får man en guldig ton. Kamomill ger något ljusare skiftningar på en blond person. Sedan kan man också använda te och blanda det med rödvin vilket ger en röd nyans.

Det här är några av de 20-tal örter som används på Axelsons utbildning. Dessutom används tre olika örtbaserade färger som är färdiga att använda. Färgerna kan också blandas med varann och med örter.

 

mms_20150915_154531

Kubilay Leylani

 

Inga kemikalier här!

Produkterna är fria från bl a kemikalier, sulfat och parabener. Detta gör att de är snällare mot miljön och hälsan. Däremot kan de ge allergiska reaktioner.

Innan håret färgas görs en förbehandling med rasullera som avlägsnar kemikalier från håret.

– Om du nyligen har genomgått en kemisk behandling så bör du vänta i sex månader för det är inte säkert att resultatet blir bra annars, säger Kubilay.

Efterbehandlingen är till för att ge håret lyster och där är björkblad bra. En del olika växter och örter lämpar sig för olika hårproblem, som brännässleblad för håravfall. Rosmarin hjälper mot mjäll och fet hårbotten, men kan göra att färgen försvagas så den används före färgningen.

Är du intresserad av hudvård eller SPA behandlingar? Då kan du läsa mer om vår populära hudterapeut utbildning och spaterapeut utbildning. Den gemensamma nämnaren för alla våra utbildningar och kurser är vårt stora intresse för helheten och att hälsa och välmående kommer inifrån och ut!

Naturliga medel tar längre tid att verka

När man använder färg som baseras på växter och örter kan det ta upp till tre timmar innan det är klart. Kubilay berättar att de kunder som föredrar att gå hem får göra det med en handduk virad om håret.

Färgen lägger sig utanpå hårstråna och skyddar dem och blir som en inpackning.  Det gör att håret förblir glansigt. Efteråt bör helst ekologiska hårvårdsprodukter användas eftersom vanliga schampon gör att färgen försvinner fortare. Färgen bleks bort men blir inte matt och tråkig, och man slipper fula utväxter och skarpa kanter i håret.

 

Fungerar bäst på ”nordiskt” hår

Ekologisk hårfärg fungerar bäst på de som har tunt och fint hår. Det är också bra att vara ljushårig. Grått hår täcks inte till 100 procent. Om hälften eller mer av håret är grått får man vara beredd att färga det upp till tre gånger för att få ett bra resultat. Det går inte att färga ett hår ljusare utan bara mörkare. Det gör att svarthåriga kan få lite röda skiftningar men annars måste de först bleka och sedan färga håret.

Traditionell blekning är tufft för håret men här görs det så skonsamt som möjligt. Ett av de blekmedel som används innehåller bland annat pepparmint, citron, jordgubbe och kamomill, och även bikarbonat kan fungera. Veteprotein som används som aktivator är vårdande för håret.

– För att skydda håret så mycket som möjligt blandar jag dessutom alltid med ricin-, oliv- eller rapsolja, säger Kubilay.

 

Ekologiska produkter ökar med ökad kunskap

I många andra länder är det vanligare att färga håret med växter och örter, menar Kubilay. Men han tror och hoppas att det kommer öka mer och mer också i Sverige, till exempel genom ökad kunskap. Ibland föreslår han sina kunder att prova ekologisk hårfärg istället vilket en del gärna gör. De flesta vill slippa kemikalier, men tycker också att det känns intressant och spännande.