Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Emma Bergqvist visar vägen för ekologisk hudvård

Som stark förespråkare för ekologisk hudvård belönades Emma Bergqvist i slutet av 2018 med utmärkelsen ’Who’s who in Green Beauty Scandinavia’. Under 17 års tid har Emma jobbat med ekologisk hudvård och anses idag vara en av branschens mest inflytelserika talespersoner.

 

– Huden är ett levande organ och precis som att man inte skulle äta syntetiska ämnen tycker jag inte heller att man ska smörja in sig med dem. Jag har tre döttrar hemma och mitt engagemang för ekologisk hudvård handlar mycket om att skapa bättre förutsättningar för alla nordiska kvinnor att välja bättre produkter, menar Emma Bergqvist.

Emma är idag ordförande för branschorganisationen NOC Sweden, en ideell förening med syfte att lyfta fram och synliggöra ekologiska produkter. Hon är även ekologisk hudvårdsterapeut, grundare av distributören och agenturen Tree of Brands som representerar nya ekologiska hudvårdsmärken och lärare vid Axelsons sedan tre år tillbaka. Emma var tidigare nordisk marknadschef och talesperson för Weleda.

– Jag har varit intresserad av ekologisk hudvård sedan tonåren. För mig handlar det om att välja ingredienser som är det bästa valet för kroppen, och att se till människors hälsa och naturliga skönhet på ett annat sätt. Sen ger det också ett fantastiskt resultat för huden!

Är du intresserad av hudvård och andra behandlingar? Glöm inte att läsa mer om vår populära moderna hudterapeut utbildning och unika spaterapeut utbildning där du får alla verktygen du behöver för att arbeta med hudvård och andra behandlingar.

Naturlig hudvård för resultatet, hälsan och miljön

För Emma handlar ekologisk och naturlig hudvård om tre grundpelare: resultatet, hälsan och miljön. Som ekologisk hudvårdsterapeut har Emma själv haft möjlighet att jobba med ekologisk hudvård både med sig själv och andra under flera år. Emma har också under flera år föreläst om ekologisk hudvård, både på event och för företag, och är van att diskutera dess fördelar.

– Resultatet på huden är en av anledningarna till att jag förespråkar ekologisk hudvård. Som terapeut har jag sett skillnaden på alla jag har behandlat och förstått att huden mår bättre av fettsyror, vitaminer och mineraler som är naturligt skapade.

Hälsa är också en stor anledning till varför Emma väljer ekologiska alternativ. Hon ser samtidigt hur hälsoperspektivet blir allt mer utbrett i samhället idag och att fler människor blir mer medvetna om den typ av produkter de väljer att smörja in huden med.

– Den konventionella industrin har mer pengar att röra sig med och har kunnat finansiera fler studier och marknadsföring bakåt i tiden. Men nu kommer det fler studier som pekar på att det finns risker med konventionella produkter; att vi lagrar syntetiska hudvårdsprodukter i kroppen, och att ämnena kan vara hormonstörande. Även om produkterna ligger under rekommenderade gränsvärden förstår jag fortfarande inte varför man ska behöva ha dem i kroppen alls.

Miljö och hållbarhet är enligt Emma den tredje anledningen att välja ekologisk hudvård framför konventionell.

– Ett tydligt exempel är solskyddsfilter som idag är förbjudna att använda på vissa öar för att de ödelägger korallrev. Jag tycker att det är viktigt att agera för miljön. Även om kosmetika bara är en liten del av klimatfrågan bidrar det ändå till att öka mängden mikroplaster i haven.

 

Who’s who in Green Beauty

Vid Natural Products Scandinavia, den största nordisk fackmässan för grön skönhet och hälsa, utsågs Emma i november till ’Who’s Who in Green Beauty Scandinavia’, eller ’Vem är vem inom grön skönhet’, när priset för första gången delades ut på den nordiska marknaden. Utmärkelsen har funnits i England under flera år och har stor internationell betydelse när det kommer till att hylla personer som jobbar inom grön skönhet och som driver branschen framåt.

 

– Jag blev så överraskad att jag började gråta när jag fick reda på att jag hamnade på första plats, jag var inte beredd på det. Jag har missionerat för ekologisk, naturlig hudvård i många år så det är klart att jag blev jätteglad!

Priset delades ut av en jury bestående av branschkunniga representanter från alla de skandinaviska länderna. Bland de nominerade fanns representanter för olika hudvårdsmärken, journalister, influencers och terapeuter.

På andra plats hamnade Maria Åkerberg, grundare av hudvårdsmärket med samma namn, på tredje plats bloggaren och författaren Katja Kokko och på fjärde plats Hannah Sjöström, grundare av den populära bloggen Naturligt Snygg som handlar om naturlig skönhet. Mer om alla som fick ta emot utmärkelsen finns skrivet på Naturligt Snygg: Vem är vem inom grön skönhet i Skandinavien?

– Det finns många inflytelserika personer som har eller har haft stor påverkan på branschen. Det är roligt att man med det här priset för första gången uppmärksammar personer som kämpar för ekologisk skönhet och inte bara varumärken och produkter. Det är verkligen en utmärkelse för personer som ger sitt allt för det här.

 

Ekologisk hudvård – det hållbara valet

– Jag tror att ekologisk, naturlig hudvård är det enda hållbara konsumtionsalternativet. Det kommer komma en tid när fler människor förstår att vi ska undvika syntetiska peelingmasker och botox och istället satsa mer på att äta grönsaker, få lymfmassage eller addera örter till huden för att balansera upp den.

Studier visar också att marknaden för ekologisk hudvård växer stadigt i Sverige. Emma är övertygad om att efterfrågan på ekologisk hudvård kommer att fortsätta öka framåt, och att allt fler kunder även kommer välja att gå till hudvårdsterapeuter som har kunskap om hur man jobbar ekologiskt.

 

– Jag jobbar fortfarande emellanåt som ekologisk hudvårdsterapeut eftersom jag tycker att det är så roligt. Det är många jag träffar som har eksem på vaderna eller klåda i hårbotten som jag kan hjälpa genom att rekommendera ekologiska hudvårdsprodukter. Jag älskar att kunna hjälpa människor på det sättet!

Emma rekommenderar även den som är utbildad inom konventionell hudvård att komplettera med kunskap inom ekologiska, naturliga produkter, både av ideologiska skäl och för att marknaden rör sig åt det hållet.

– Vi har bara ett liv, en kropp och en planet. Våra konsumtionsvanor måste också anpassas efter det. En ekologisk hudvårdsterapeut jobbar ur ett holistiskt perspektiv och ser huden som ett levande organ. Den synen och det arbetssättet kommer att överleva i längden.

 

Är du intresserad av Axelsons utbildning till ekologisk hudvårdsterapeut? Läs vår om vår hudterapeut utbildning här.