Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


En bra start i livet med Zonterapi

Kamilla Siquir, utbildad och verksam i Köpenhamn, hjälper spädbarn till en mer harmonisk start i livet med hjälp av Zonterapi.

Jag uppsökte Zonterapeut Kamilla Siquir i min hemstad Köpenhamn för några veckor sedan för att få hjälp med diverse spänningar, speciellt i käken.
Zonterapi är en behandlingsform jag ville prova eftersom jag hört mycket gott om metoden när jag intervjuat människor; att det kan fungera brett både på rörelseapparaten, organen, energin i kroppen och emotionella tillstånd.
Första behandlingen kändes elektrisk! Vissa punkter och områden på fötterna kändes galet smärtsamma, samtidigt som det på något underligt vis var en skön smärta, som samtidigt sände kittlande vågor genom kroppen på mig. Jag gick därifrån med en abstrakt men god känsla av att något hade satts i rörelse, och ser fram emot att märka vilken effekt behandlingarna kommer att få på längre sikt.
Kamilla ger även zonterapi till bebisar och håller endagskurser för föräldrar som vill behandla sina barn hemma. Kan det finnas något mysigare än att arbeta med bebisfötter!?
I Sverige finns en kvacksalverilag som förbjuder all alternativbehandling av barn under 8 år. I Danmark får man inte heller massera barn, men Zonterapi går bra. Jag blev nyfiken och ställde lite frågor till Kamilla.

Hej Kamilla, använder du dig av samma kunskapsbas när du behandlar vuxna och spädbarn?

– Min generella utbildning till zonterapeut, som jag avslutade 2004, har ju gett mig förståelse för zonerna och att jobba med dem. Sedan har jag tagit påbyggnadsutbildningar i baby-zonterapi, det är trots allt väldigt olika att behandla vuxna och spädbarn! Till att börja med behandlar vi naturligtvis inte alls med samma intensiva tryck…
För att kunna arbeta med spädbarn på ett bra sätt fick vi mycket teori kring vad som kan ske när barnet blir fött. Att lämna livmodern och pressas ut i världen är en häftig upplevelse, både själva förlossningen och den nya miljön utanför moderna kropp. Samtidigt ska barnet börja använda sin matsmältningsapparat på ett nytt sätt.
Att avläsa babyn är helt centralt, så det lärde vi oss också mycket om. En vuxen kan berätta om den har ont i magen eller i nacken, men med babyer måste jag utgå från att det som stör kan sitta var som helst, och arbeta på hela babyn.

– På bebisar liksom på vuxna kan jag känna spända punkter och områden i fötterna som korresponderar med olika problemområden, vilket bidrar till att kunna tolka helhetsbilden av babyns tillstånd.
Jag frågar också omkring moderns matvanor, kroppsliga och emotionella tillstånd och liknande. Babyn och modern är så otroligt symbiotiska både före och länge efter födseln, att deras kroppar och nervsystem nästan inte kan skiljas åt i diagnos och behandling.
Förr, när zonterapi skulle riktas mot en baby, behandlade zonterapeuten modern medan bebisen låg på hennes mage. Så gör vissa zonterapeuter fortfarande, och jag gör det ibland. En del av mina behandlingar ger jag ute på sjukhusens avdelningar för prematurförlossningar, då använder jag båda sätten. Olika zonterapeuter gör det som de tycker passar bäst.

Vad består bebisars problem oftast i?

– Många spädbarn har problem med tarmsystemet, det kan vara omoget i förhållande till sin nya uppgift, kanske är bakteriefloran inte tillräcklig. Även om uttrycket ”kolik” fortfarande används börjar allt fler läkare att undvika den betecknelsen. Man vet ju faktiskt inte alltid med säkerhet varför barnet skriker, om eller var det har ont, vad obalansen består i.
Många spädbarn får också låsningar på olika ställen i rörelseapparaten, nacken, ryggraden, bäckenet. Att bli född är en häftig process och mycket kan hända.
Jag ger behandlingar i en större klinik där vi har flera kiropraktorer och jag samarbetar också mycket med dem omkring babyer. De kollar bäcken, rygg och nacke, medan jag då fokuserar på tarmsystemet och nervsystemet, vi har goda erfarenheter med att kombinera de behandlingsformerna. Vi rekommenderar också ofta mjölksyrebakterier till babyn.
Det är väldigt spännande och jag älskar att arbeta med bebisar. Jag känner mig mycket ödmjuk inför det, samtidigt märker ju föräldrarna, och även jag, att zonterapin har en effekt. Generellt upplever jag att bebisar tycker om att få zonterapi. De skrattar, de slappnar av, ofta somnar de, även om de varit väldigt oroliga eller skrikit mycket precis innan.
Ibland blir behandlingen obehaglig för dem, kanske när det sker en kraftig utrensning eller liknande, men oftast tittar modern förundrat på hur bebisens nervsystem synligt slappnar av och säger wow, vad hände där?
Det skulle behövas mer forskning omkring zonterapi för bebisar tycker jag. Subjektivt är det väldigt tydligt att det ger stor effekt men vetenskapligt finns inte mycket att peka på. När en bebis som är ett så kallat ”kolikbarn” och skriker många timmar om dagen har varit hos mig 3-6 gånger, blir deras tillstånd bättre.

Hur fungerar det med kurserna du håller för spädbarnsföräldrar?

– Några av de här sakerna kan föräldrar enkelt lära sig göra själva hemma. Jag lär ut de viktigaste punkterna för tarmsystemet och nervsystemet, och hur det kan lugna barnet att arbeta på fötterna generellt.
Det är viktigt att välja en bra timing. Som förälder kan det vara frestande att försöka fixa situationen när barnet är allt som mest spänt och oroligt, men det är inte det bästa tillfället att använda metoden. Avläsning av barnet är otroligt viktigt.
De flesta föräldrar som kommer på kurserna är naturligt mycket empatiska och respektfulla gentemot sitt barn, men de uppskattar ändå att få lite perspektiv på timing och avläsning och liknande. Det är det som gör att de tycker om att lära sig av en zonterapeut på en kurs istället för att bara lära sig zonterapipunkter online. Det ger föräldrarna glädje att kunna hjälpa och lugna barnet.
Jag blir också anlitad som undervisare i mödragrupper. Jag lär dem olika metoder för att kunna hjälpa sina barn i olika åldrar, med zonterapi men också med till exempel råd om kosttillvänjning, tandväxt och liknande. Olika zonpunkter blir relevanta på olika tidpunkter i barnets utveckling.
Min dotter är 12 år nu, hon har fått zonterapi sedan hon var späd och vill fortfarande ha lite behandling nästan varje dag. Zonterapi är otrolugt effektivt för att få nervsystemet att falla till ro, generellt för att motverka stress och spänningar men också innan sovdags, för både barn och vuxna.
Jag älskar att arbeta med bebisar, och tycker också om att arbeta med vuxna. Jag trivs och är mycket glad för att jobba med zonterapi – det är tacksamt. Det känns fint få att vara med och ge babyer en god start på livet, och att kunna hjälpa vuxna att komma i bättre balans, med saker som man kan ha gått med i många år.
Jag är under utbildning till psykoterapeut nu, jag tycker om att vidareutbilda mig och få olika redskap och perspektiv. Men jag är säker på att jag alltid kommer att fortsätta med zonterapin – det är en fantastisk gåva!
Än så länge får man inte behandla barn under 8 år med zonterapi i Sverige. 

Här hittar du Kamilla: www.klinikken-gammeltorv.dk

 

Läs mer om vår utbildning till Zonterapi/Reflexolog och anmäl dig här!