Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


”En förmån som jag vårdar ödmjukt!”I Gunilla Fångs bidrag till Axelsons skrivtävling i somras berättar hon om privilegiet att som massör, PT och mental tränare få följa sina klienters utveckling.

För Ändring. Vilket underbart ord. Vem är inte liksom för en ändring. Jag tänker hela tiden att förändring är det normala. Inget är konstant och flexibiliteten är min moder. Att förändras är att utvecklas.
Allt detta har jag i mitt sinne då jag låser upp dörren till min klinik. Jag möts av en lugn och avslappnad atmosfär och när jag tänder ljuslyktorna tänker jag ”vilken lycklig lottad person jag är”.
Jag jobbar med världens bästa yrke i en underbar miljö. Arbetstider bestämmer jag själv och man får de kunder man förtjänar, vilket innebär att jag under årens lopp har byggt upp en härlig brokig samling människor som är stommen i min kundkrets.

Att få ha privilegiet att följa, stötta och se sina kunder utvecklas i livet. Det är en fantastisk förmån som jag vårdar ödmjukt. Att se hela människan bakom fasaden. Vi är muskler och skelett, men vi har något vidare där inne. Vårt sinne – vår själ. Att spegla mig själv och se i djupet av det inre i en annan människas kropp och själ. Det är stort och absolut inget jag tar för givet.
Förtroendet när någon lägger sin kropp på behandlingsbänken har jag förtjänat under en lång tid. Att bygga upp en ömsesidig kommunikation som får kunden att känna sig trygg i mina händer. Att respektera en annan individ fullt ut trots rädslor, ångest och problemfyllda liv.
Det är lätt att välja se det självklara. Men för mig betyder det så mycket mer om man ser till hela människan. Att uppfatta subtila signaler i samtalet eller kroppsberöringen. Att känna skillnaden när en kund vill ha hjälp eller när de vill bli lämnade ifred. Livet består av så många beståndsdelar att vi ibland inte är redo eller mogna att ta itu med besvärligheter.

Men sakta, sakta får jag smyga mig in i deras inre. Jag planterar ett frö, sår en tanke om att hälsan är det grundläggande i hela existensen och den bör vi ta hand om. Att sen vattna och gödsla tanken är en självklar del i min behandling vid återbesök. Många bäckar små av idéer och små punkter att lägga lite extra tryck på. Allt är individanpassat och jag har filat på det in i minsta detalj. Då händer det plötsligt efter månader av jobb. Kanske är det just idag polletten trillar ner och jag hör ett:
– Du jag har tänkt på det här med vikten………
Petter susade in på kliniken med fart och energi. Det är nu elva månader sen han fick upp ögonen på att trivselkilona blev en belastning. Helt plötsligt blev det svårt att knyta skorna och hämta något på golvet. Han hade en kraftig övervikt och hade bestämt sig nu fick det vara nog. Han ville vara en förebild för sina barn men även för sin personal. Det fick vara slut på skräpmat, sena kvällar och ingen motion.
– Jag måste göra en förändring i mitt liv och den ska vara långsiktig, sa han!

iStock_000015284253_Medium

Här börjar mitt jobb och jag älskar det. Att lägga upp hållbara strategier när det gäller mat, sömn och motion. För en hårt arbetande småbarnsförälder gäller det att ta hänsyn till många olika faktorer. Det måste vara enkelt och strukturerat. Att få in regelbundna vanor med tid för motion och återhämtning, men även att vara chef, make och far.
Det här pusslet som ska läggas är det roligaste jobb jag vet. Varje bit är lika viktig för att det ska bli ett hållbart koncept som passar den enskilda individen. Dokumentationen är viktig. Man måste se och mäta framsteg. Det ska vara utmanande och flexibelt, den mentala biten är avgörande.
Att få Petter att hitta sin egen motivation är det som jag anser vara avgörande för om en sådan här satsning ska lyckas eller inte. Det går inte att ge någon annan människa motivation. Alla måste hitta den inom sig själv, men min uppgift blir att väcka den kraft och beslutsamhet som finns där inne. Här gäller det att vara lyhörd för personens egna idéer och förstärka, stötta upp och vidareutveckla.

Om två veckor springer Petter sin första halvmara. Hans resa är en av många som jag har fått åka snålskjuts på genom åren. Imponerande att på knappt ett år ha genomgått en totalförändring. Nu är Petter i sitt livs form. Han mår bra både fysiskt och psykiskt. Han har hittat en stabil hälsa där han kan fungera bra socialt och Jag kan se att löpning har för honom blivit något nästan andligt.
Jag är säker på att om man fungerar på dessa fyra plan, så har man en säker grund till en livslång hälsa. Att komma till insikt om att förändring är det normala och att det aldrig är för sent att ändra saker i sitt liv, är nog den största gåvan i livet.

 

Läs mer om alla våra massageutbildningar.