Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


"En smart arbetsgivare jobbar proaktivt med stresshantering"

Te Hedlund Jonsson, Friskvårdskonsult, tror att det i framtiden kommer krävas av arbetsgivare genom arbetsmiljölagen att se till att medarbetarna har förutsättningar för att må bra psykiskt.

 

Te har själv jobbat i många olika roller på Handelsbanken sedan 35 år tillbaka. Förra året valde hon att parallellt med arbetet börja utbilda sig till Friskvårdskonsult på Axelsons. Hon hade under en längre tid sett hur det generella arbetsklimatet i samhället blivit allt mer stressat, och tagit del av flera rapporter som visade på hur psykisk ohälsa och antalet sjukskrivningar ökade.

– Jag har sett hur arbetslivet har hårdnat och idag ställer många företag helt andra krav på de anställda. Arbetsmarknaden står inför en jätteförändring till följd av digitaliseringen och ett ökat tempo. Vi är inte beredda på det, folk blir sjuka. Det är för mycket att ta in.

Te har hela sitt liv intresserat sig för människor och att hjälpa dem att må bättre. När hon började läsa på om Friskvårdskonsultyrket såg hon framför sig hur hon i den rollen skulle kunna ta tillvara på sin långa erfarenhet som projektledare på ett nytt sätt för att hjälpa andra. Nu har jon just tagit examen från Axelsons och är idag diplomerad Friskvårdskonsult.

– Att vara Friskvårdskonsult handlar om att få individen att tro på sig själv. Att inspirera och informera människor om hur de kan ta ansvar för sina egna liv och hjälpa dem till god hälsa. Det är därför jag vill jobba med det här.

Te valde Axelsons på grund av skolans goda renommé och för att utbildningen innehöll så många olika moment inom friskvård. Hon är nöjd med lärarna och allt hon har lärt sig, och känner att hon idag har en gedigen grund att stå på. Första delen av utbildningen var inom massage, och klassen tog ut diplom i ämnet redan i december förra året.

– Det är ett bra upplägg för man har kunnat gå ut och börja testa redan under utbildningens gång. Jag startade upp mitt eget företag redan under studierna, och har redan fått möjlighet att jobba ute på en del företag med vissa delar.

 

Te Hedlund Jonsson är nydiplomerad Friskvårdskonsult. Hon har alltid haft ett intresse för människors välmående, och leder sedan tidigare bland annat klasser i Jallabina.

 

En friskvårdskonsult på varje företag

 

Te tror på att varje företag skulle tjäna på att ta in en friskvårdskonsult, och tror att det i framtiden kommer vila på arbetsgivare genom arbetsmiljölagen att se till att medarbetarna har förutsättningar för att må bra psykiskt.

– Jag tror på att en smart arbetsgivare jobbar proaktivt med stresshantering och medarbetarnas fysiska och psykiska välmående, säger hon. Företag kommer att bli tvungna att jobba mer proaktivt med stresshantering, att ha någon på plats som tar hand om medarbetarnas mående. Om 10 år tror jag också att det kommer vara obligatoriskt med stresshantering och meditation i skolan. Vi har skapat ett samhälle som vi inte är skapta för, så nu måste vi lära oss att leva med det.

Te jämför kostnaden att anlita en friskvårdskonsult på sitt företag, som jobbar proaktivt med stresshantering, med vad det kostar företag med sjukskrivningar idag.

– Varje individ har en del av ansvaret för sin egen hälsa så klart. Men som individ är man bara en person, och det kan tippa över. Särskilt under stressiga arbetsförhållanden. Då är det bra med stöd från arbetsgivaren. Dessutom sprider sig ohälsa på grund av stress i arbetsgrupper, och bör därför hanteras tidigt.

Te tror att arbetsgivare har mycket att vinna på att även anställa en friskvårdskonsult, som alltid finns på plats och kan hoppa in i individuella samtal och skapa balans och ordning. Någon som kan hjälpa medarbetarna att ta tag i kost och träning, men främst hjälpa dem att hantera stressen.

– Det finns trender i allt. Idag tänker inte unga människor bara på lön när de söker nytt jobb, utan de vill ha en arbetsgivare som jobbar för att ta ansvar för medarbetarnas hälsa. Tidigare var det inne att ’bo på jobbet’ och skryta om att man jobbat en 80-timmars vecka, men den bilden har raserat i takt med att man ser hur många som mår dåligt idag.

På Tes avdelning på Handelsbanken har man valt att anlägga ett friskvårdsår, som Te själv också är inblandad i. Bland annat har hon hållit i föreläsningar om stresshantering och haft enskilda coachsamtal med medarbetarna.

– Jag ger även avspänningsmassage fyra timmar i veckan på kontoret, något som varit väldigt uppskattat, särskilt bland administrationspersonalen som sitter vid deras datorer och blir trötta i rygg och nacke. Det är enkelt med avspänningsmassage på ett kontor eftersom behandlingen kan utföras på en stol med kläder på.

 

Att kunna jobba brett med friskvård som friskvårdskonsult

 

Te är projektledare i grunden och känner att det är en fördel i rollen som friskvårdskonsult där man ofta har många strängar på sin lyra. Man kan vara coach, göra träningsprogram eller kostplaner, föreläsa, samtala och massera, för att nämna några delar.

– Det är många bitar, det tycker jag är jättespännande. Det betyder att man kan hjälpa ännu fler och med fler delar. Det är incitamentet till varför jag valde att utbilda mig till just Friskvårdskonsult. Man känner att man kan göra skillnad och hjälpa människor på vägen till att må bra.

Te har valt att lägga en del av sitt fokus på att föreläsa om hälsa. Föreläsningarna handlar om hur man får till en hållbar förändring i livet och hur man kan hantera stress i vardagen.

– Min fördel är att jag har gått igenom alla faser i livet. Från att vara ung och hungrig, till att skaffa barn och göra karriär samtidigt. Nu kan jag reflektera över mitt liv, och det faktum att jag själv aldrig har gått in i väggen. Min lärdom är att ’lat är smart’. Jag delar med mig av mina erfarenheter och mina misslyckanden, och människor uppskattar den ärligheten.

Som nydiplomerad Friskvårdskonsult jobbar Te just nu med att nå ut och jobba med ännu fler företag för att kunna hjälpa medarbetare på olika platser att må bättre genom föreläsningar, massage och individuella coachsamtal. Te har även startat den egna hemsidan ’Hållbar hela livet’ där hon delar med sig av sin filosofi om friskvård och hälsa.

– Vi ska ju hålla i alla faser av livet, det är budskapet jag vill förmedla och det mål jag vill jobba med. Det är väl egentligen det jag brinner mest för.

 

Utbilda dig till Friskvårdskonsult på Axelsons

Som Friskvårdskonsult förebygger du ohälsa och informerar och inspirerar människor genom skräddarsydda friskvårdsprogram för enskilda individer och grupper. Läs mer om Axelsons utbildning till Friskvårdskonsult här.