Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Ett jobb som laddar mina egna batterier

”Jag heter Pernilla Sjöswärd, är utbildad på Axelsons Spa School, och har jobbat självständigt som spaterapeut sedan 2006. Jag brinner för mitt arbete och älskar det jag gör.

Vi lever i dag i en mycket stressad tillvaro, mycket måsten och många krav. För att orka hålla tempot måste vi ibland få fylla på med kraft och energi. Spabehandlingar är ett mycket bra sätt, egen tid där du tar hand om både din hud, kropp och själ. Jag hjälper dig gärna med att sätta lite guldkant på din tillvaro. Lycka och inre harmoni ger styrka”

 

 

Med denna korta text presenterar Pernilla sitt lilla företag SPAterapeuten, som hon är helhjärtat engagerad i på ett sätt som är helt tydligt när jag pratar med henne. Jag blev nyfiken på att intervjua Pernilla eftersom jag förstod att hon driver sin SPA-verksamhet på egen hand i stället för att vara anställd eller hyra in sig.

– Det stämmer, säger Pernilla, jag har aldrig varit anställd sedan jag avslutade utbildningen på Axelsons för 11 år sedan. De första 5 åren hyrde jag in mig på olika ställen men nu har jag en egen lokal. Det är inte fancy och det är ett mycket litet rum, men kunderna kommer trots alla stora flådiga SPAn som finns att välja på. Jag är fullbokad. Jag har aldrig haft ett jobb jag trivs så bra med och har aldrig haft ångest inför arbetsveckan, tvärtom, jag ser alltid fram emot att gå till jobbet!

SPAterapeuten finns i Nacka, i ett center som heter Ormingehus.

– Jag visste inte hur det skulle fungera med en lokal som ligger så pass avsides, men det går jättebra, berättar Pernilla. Här finns tandläkare, vårdcentral, frisör, apotek och liknande, så människor kommer hit för olika typer av ärenden. Jag har mina skyltar ute i gångarna och tillsammans med min fasta kundkrets väcker det all uppmärksamhet jag behöver. Jag har dusch, så jag kan utföra alla typer av behandlingar.

Jag kan inte tänka mig att jobba med något annat än människor! Jag får såklart inte samma utbyte som kunden, men jag blir själv lugn av att skapa lugn för andra. Att förmedla lugn och ro genom hela kundens upplevelse, det är det allra viktigaste.

Pernilla har lagt stor omsorg på att lokalen ska kännas rofylld med vacker konst på väggarna, mattor och harmoni i färgerna.

– Jag tycker inte att det ska vara allt för sterilt, absolut inte plottrigt men ombonat och varmt, och såklart alltid oklanderligt rent, säger hon. Jag skapar stämning med musik och ljus, och det är underbart att själv vistas hela dagarna i en miljö som är designad för att ge ro. Jag bjuder alltid på en kopp te eller ett glas juice när kunden kommer eller medan de får sitt fotbad. Det spelar ingen roll vilken typ av behandling jag ger, även en enkel vaxning ska vara ett tillfälle till avkoppling. Blir jag själv någon gång tidspressad eller försenad ska det inte smitta av sig på kunden.

 

Jobbet gör mig lugn och får mig att må bra

– Innan jag utbildade mig till SPAterapeut hade jag varit utbränd i flera år och haft det jättetufft. När jag skulle gå tillbaka till mitt jobb som tandsköterska gick det bara inte alls. Först utbildade jag mig till nagelterapeut, men det var inte min grej. Det var då jag hittade Axelsons utbildning till SPA terapeut och tänkte ”Gud vad härligt att få ta hand om folk!”. Och det är det! Jag har aldrig varit sjukskriven sedan dess. Det här jobbet är helt rätt för mig och det gör mig inte utbränd, tvärtom laddar det mina batterier, konstaterar Pernilla.

Ibland blir det lite för många sena kvällar, men då kan jag alltid styra upp min kalender genom att ta lite extra ledigt dagtid. Jag har som utgångspunkt öppet tisdag till fredag 10-18 och alla lördagar 10-15, och så kan jag pussla in någon kväll eller morgon vid behov. Jag hade kunnat vara fullbokad 9-9 alla dagar, men jag kan inte jobba så. Det är en stor fördel som egenföretagare, att kunna lägga sitt eget schema. Att jag själv är lugn är mycket viktigt även för vad jag har att ge kunden.

Mitt bemötande är det allra viktigaste, jag ska vara närvarande och fokuserad, de ska känna sig trygga och omhändertagna. Kunden i fokus är det viktigaste för mig. Jag vill behandla varje kund som en liten diamant. Det är de som ger mig min lön och gör det möjligt för mig att leva av något jag älskar. Många kunder har gått hos mig igenom alla de 10 åren jag varit aktiv, de har följt med genom flyttar och annat.

 

Djupgående antistressbehandlingar

– Mina antistressbehandlingar är väldigt populära. Folk är generellt väldigt stressade, inte minst i Stockholm, säger Pernilla. Antistressbehandlingarna är mitt eget koncept och det jag brinner allra mest för. Inte minst där är det otroligt viktigt att jag själv är mycket lugn och fin. Det är en utmaning att få människor helt avslappnade men efter en stund går det. Antistressbehandlingen inleds med heta heta handdukar, jag har lugn musik i bakgrunden, och ger en stillsam men djup massage av axlar, nacke, skalp, händer och fötter, där jag också jobbar på olika triggerpunkter. Ansiktsmassage är också en del av behandlingen, där jag framför allt fokuserar på att lösa upp käkspänningar, som många människor besväras av både på dagen och i sömnen.

Det händer mycket när man blir omhändertagen! När man har varit spänd och stressad länge eller när där ligger någon sorg i systemet, då kan det vara mycket som släpper när man äntligen får slappna av. Många kunder gråter efter en behandling, en del till och med kräks efteråt. Då duger det inte att jag snabbt ska ha ut en kund och in med nästa, där måste finnas plats för det som händer. Det här är inget konstigt för mig, jag har jobbat med människor i hela mitt liv, i olika typer av vård och omsorg. Jag tar inte på mig någon psykologroll, men många öppnar sig i förbindelse med behandlingen omkring saker som är jobbiga för dem. En hand på axeln, att ha en stund att sitta utan stress och bara lyssna räcker långt.

 

 

Den bästa utbildningen jag kunde ha hittat

– Många av behandlingarna som jag lärde mig på Axelsons är också otroligt avstressande, till exempel aroma- och spirulinainpackningar där kunden ligger inbäddad i värmetäcken. Det är också väldigt lugnande, berättar Pernilla Sjöswärd. SPA-behandlingar tar hand om kroppen, själen och huden, och utfört med omsorg är det så mycket mer än bara lyx och yta.

Jag tyckte verkligen enormt mycket om utbildningen på Axelsons, vi hade enormt duktiga och proffsiga lärare. Jag kände att jag fick med mig allting jag behövde kunna. Till och med handduksteknik fick vi med oss, det är inte alla som tycker om att bli sedda nakna. Sådana saker gav en uppmärksamhet på bemötandet av olika människor. Jag tänker att jag valde den bästa utbildningen jag kunde ha hittat, avslutar hon.

 

Se mer av Pernillas arbete på www.spaterapeuten.se.

 

Vill du också ha ett yrke att trivas med? Utbilda dig till SPAterapeut hos Axelsons! Läs mer här.

Du som redan är utbildad massör kan gå en kortare utbildning till SPAterapeut.

Gillade du den här artikeln kommer du säkert uppskatta följande artiklar: