Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Everything is a remix

Att kombinera redan existerande kunskap och tankar till en blandning med helt nytt utseende är själva essensen av kreativitet enligt Kirby Ferguson. ”Steal this”, säger han, med insikten att allt nytt spirar ur något gammalt. 

 

Många av dem som jag träffar, intervjuar och läser om som har mycket glädje, drivkraft och framgång i sitt friskvårdsutövande (och även på andra områden för den delen) har ofta många kunskapsområden eller många redskap som de arbetar med.

Det är inte heller ovanligt att vara synnerligen passionerad omkring någon annan form av kombi eller mix av intresseområden, ett möte mellan olika aspekter av ens liv och personlighet.

En läkare som själv är förlamad och sitter i rullstol driver ett mångfacetterat rehabcenter för ryggmärgsskadade. En kvinnlig yogalärare som haft egna genombrott med sin självbild utvecklar en ny yogastil för kvinnors sexualitet. En mamma vars son kämpat med hälsoproblem blir kostrådgivare med speciell inriktning mot barn och familjer.

Ett par kompisar som älskar friluftsliv startar en äventyrsfirma med hälsoresor i naturen. En massageterapeut som även är PT ger sina klienter hemövningar efter behandlingen och alla får ett mervärde. En annan massör kombinerar klassisk och yogamassage där klienten kan välja mellan golv- eller bänkbehandling, och efter en tid har behandlingarna fått en så specifik form att de får ett nytt namn, och en ny massagestil har sett dagens ljus.

Ingen av ovanstående har uppfunnit hjulet, men de har kombinerat redan existerande kunskap och tankar till en blandning med helt nytt utseende, unik för dem eftersom var och en av oss är unika. Det är själva essensen av kreativitet enligt bland annat Kirby Ferguson.

Han har gjort en dokumentärserie under namnet ”Everything is a remix” där han presenterar en tanke som inte heller är ny men som är både en förklaring och en slags bruksanvisning för hur kreativitet fungerar och hur vi aktivt kan sätta igång en process med få goda idéer.

Kirby Fergusons steg-för-steg beskrivning av idéprocessen ser ut ser ut som följer.

1. Skapa ramar! Välj ut begränsningar för din ide. När vi inte får idéer är ramarna det första vi ska se över – det är viktigt att vi inte ger oss själva för breda och heller inte för snäva valmöjligheter. Det ska gärna vara något du har en intensiv passion för.

2. Konsumera allt du kan! Läs, se videos, prata med folk, gå kurser, kolla in andra som gjort något liknande. Lär dig så mycket du kan och sök inspiration, inom de ramar du satt.

3. Integrera det du konsumerat. Strukturera den kunskap och den inspiration du samlat, skriv, berätta för andra med egna ord, använd kunskaperna, processa och smält allt du tagit till dig.

4. Släpp det. Japp. Rör dig vidare, glöm det hela, gör något helt annat ett tag. Åk på semester, läs en roman. Här låter du det undermedvetna jobba, och det är här idéer uppstår, till synes ”från ingenstans”, men i verkligheten är de ett resultat av den föregående processen, antingen vi gjort den medvetet eller ej.

Ferguson beskriver det som att det medvetna sinnet köper in råvarorna och att det undermedvetna sedan tillagar måltiden. Kommer det ändå inga idéer alls efter en tid, se över steg 1.

Förra året kom jag själv ut i det offentliga rummet med en 20 år gammal dröm om att DJ:a. Jag ville till en början närmast vifta bort den uppskattning jag fick – jag gjorde ju inte musiken, jag mixade bara ihop låtarna. Efter ett tag kunde jag dock börja värdesätta att mitt sätt att samla och processa inspiration – min kreativa process – blev sedd och uppskattad.

På köpet fick mitt yogaundervisande ny uppmärksamhet vilket satte ett frö till ett par samarbetsprojekt med yoga, dans och dj:ande – roligare jobbprojekten någonsin!

Kreativitet är tillfredsställande, det är kanske ett av de mest essentiella uttrycken för liv. Var inte för självkritisk kring att idéer som liknar något redan sett eller gjort – så ser största delen av all kreativitet och allt nyskapande ut! Alla nya sånger är en kombination av redan existerande ackord, och utifrån det redan existerande kan nya idéer och kombinationer spira fram, ibland mer lågmält, ibland visar det sig bli mer banbrytande.

Oavsett vilket är det viktigt för oss som individer att ge oss själv plats till att blanda och remixa. Att använda så mycket som möjligt av oss själva, vår passion, våra livslärdomar och vårt engagemang och våra talanger, i ett helt unikt möte mellan kända element.

 

Sandra är chefredaktör för FriskvårdsMagasinet och huvudlärare på Axelsons Yogalärarutbildning.
Se mer av Sandra Grundstoff på www.naturewise.dk