Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Framgång på nätet del 3 – Undervisa online!

Är du PT, friskvårdskonsult, yogalärare, massör, coach eller liknande? Gör som många andra friskvårdsproffs – upptäck fördelarna med att dela din kunskap online!

 

Träningsvideos och liknande på nätet är redan mycket populärt. Som företagare behöver du bara framställa kursmaterialet en gång, för att sedan kunna hittas av nyfikna ett obegränsat antal gånger!

 

För kunderna finns det många fördelar med att kunna träna hemma. Man kan träna var som helst, när som helst, man slipper resor till gymmet och får träningsvägledning till en billig peng. Målgrupperna är många – de som reser i jobbet, småbarnsföräldrar, de som bor ute på landet, studenter och andra med begränsad ekonomi – och många fler!

 

Det finns idag ett flertal sajter som erbjuder olika möjligheter till träning över nätet. Här presenterar vi tre av dem. Dessutom har vi pratat med tre olika lärare som undervisar på de olika sajterna, som ger dig tips omkring att skapa onlinekurser och hur du kan lägga upp en strategi för att erbjuda dina friskvårdstjänster online.

 

 

Sport Without Limits

Sport Without Limits är en nyskapad hälsoportal som gör det möjligt för instruktörer inom sport och hälsa att erbjuda träningspass eller kortkurser till en bred målgrupp. Det är tränarnas kompetenser som avgör vad som erbjuds på sajten, och vem som helst med utbildning och erfarenhet inom sitt specifika område är välkommen att erbjuda kurser på sidan. Just nu finns ett 60-tal kurser inom olika sporter så som boxning och skidåkning, träning, hälsa, kost, yoga, stresshantering, självförsvar och dans.
Som kund köper man den eller de kurser man vill ha. Man betalar alltså en engångsavgift och får tillgång till kursen och kan se den så många gånger man själv önskar.

 

På Sport Without Limits kan du som instruktör få hjälp med att filma instruktionsfilmer och det finns utförlig information om hur du bygger upp en kurs på bästa sätt. Kursen kan man sedan länka till sin egen hemsida. Som instruktör får du betalt per såld kurs, mer om de säljs via din egen hemsida, lite mindre om kursdeltagaren köper kursen direkt via Sport Without Limits sida.

 

elisabeth-rolsdorph

 

Elisabeth Rolsdorph är personlig tränare, kostvägledare, livsstilscoach och idrottsmassör från Norge.

 

Hej Elisabeth! Hur upplever du samarbetet med SWL?

– Maria och fotografen Nikolaj är väldigt serviceminded och professionella. De har hjälpt till med att filma alla mina kurser och de tar sig verkligen tid till att allt ska bli bra, både vid filmning och redigering. Det känns väldigt kul och spännande att samarbeta!

 

Vad är ditt bästa tips till friskvårdsinstruktörer som vill vara aktiva online?

– Det är viktigt att du ha en klar strategi och struktur på det man online. Du behöver själv vara klar över vem du är, vad du gör och vem du vill nå. Genom att ha en klar bild av vem din målgrupp är, är det t.ex. lättare att rikta dina aktiviteter eller inlägg på olika sociala medier. Om du regelbundet skriver inlägg som din målgrupp tycker känns relevanta och intressanta skapar du en stabil krets av läsare, vilket i sin tur är värdefullt när du skapar kurser på nätet.

 

Yogobe

Yogobe är en online-destination som idag erbjuder över 800 träningsfilmer inom yoga, mindfulness, pilates, meditation, träning och rörelse. Passen leds av ledande lärare, instruktörer och experter i Norden. Yogobe har även en aktiv blogg och populär facebook-sida och grupper där medlemmarna ställer frågor och lärarna har möjlighet att fördjupa och förmedla sina kunskaper samt hålla kontakt med eleverna. Därmed blir Yogobe lite som en community.

Som aktiv medlem betalar man en månadsavgift och får obegränsad tillgång till alla pass. Det är alltid gratis att prova på tjänsten och man kan söka efter olika typer av klasser beroende på vad man önskar få ut av passet. Man kan bl.a. söka på längd av pass, behov, yogastil eller den del av kroppen som man vill träna.

Viktor Frih, en av lärarna på Yogobe som varit med från start, har en gedigen bakgrund inom personlig träning och yoga och är med i lärarteamet på Axelsons Yogautbildning.

 

Viktor Frih Yoga

 

Hej Viktor, hur funkar det att vara lärare på Yogobe?

– Vi som är lärare spelar löpande in material med Yogobe med utgångspunkt i medlemmars behov och önskemål och mellan inspelningstillfällena är vi så närvarande som möjligt via bloggen och Yogobes forum. Att vi svarar på medlemmarnas frågor och funderingar är viktigt, så att de känner att man är med dem. Tjänsten är fantastisk marknadsplats för våra event, resor, kurser och utbildningar och det finns också en bonus kopplad till hur många medlemmar som är aktiva prenumeranter.

 

Vad har du för tips till friskvårdskunniga som vill synas på nätet?


– Skaffa en bra hemsida. Det kommer du ha nytta av oavsett om du undervisar på nätet eller ej. På hemsidan är det bra att du presenterar dig själv genom videofilmer, så att folk får en känsla av vem du är och vad du sysslar med. Oavsett om du tjänar pengar eller inte direkt, så är det ett sätt att synas och på sikt generera kunder.

 

Shapy

Shapy erbjuder ett 80-tal olika träningspass med musik och koreografier. Passen har olika fokus och uppbyggnad; ett där du funktionellt tränar igenom hela kroppen med din egen kroppsvikt, ett rytmiskt med influenser från olika dansstilar, ett mjukare med inspiration från yoga och tai chi, ett med fokus på att forma ben och rumpa och ett för att stärka upp kärnan i kroppen, magen. Det finns helt enkelt något för alla smaker!

 

Shapys instruktörer har en bakgrund inom allt från hälsopedagogik, ledarskap, modern dans och idrottspedagogik. Shapy spelar in filmer med instruktörerna, som får ersättning per pass de filmar in samt sponsring av kläder och skor, utöver det mediala värde det har att som personlig tränare synas på hemsidan.

 

Som kund kan man välja att ha ett abonnemang utan bindningstid som ger en tillgång till alla träningspass, eller lägga till extra på abonnemanget och även få kostråd och träningsinstruktioner.

 

Cecilia Östman är både delägare i och instruktör på Shapy. Hon har en bakgrund inom hälsopedagogik och är även utbildad träningsinstruktör och grupptränare.

 

Cecilia, hur är det att undervisa online?

– Eftersom jag är delägare i Shapy ger det mig ett brett spektra av utmaningar, men just som instruktör utmanar det mig att presentera en klass framför kamera istället för fysiska personer. Det utmanar mig även som koreograf att sätta en koreografi som passar i ett vardagsrum eller på ett hotellrum. Jag tycker att detta sätt att undervisa är FANTASTISKT kul!

 

Vad är ditt råd till friskvårdskunniga som vill börja undervisa online?


– Personligen så skulle jag nog kontakta någon av de aktörer som redan skapat en plattform och en kundkrets. Det är väldigt mycket tekniskt att fixa om man ska bygga sin egen portal. Det finns flera aktörer som rekryterar in nya instruktörer löpande.

 

Läs de tidigare artiklarna i serien Framgång på nätet:

Framgång på nätet 1 – Skapa en säljande hemsida

Framgång på nätet 2 – Framgångsrikt företag med Facebook