Fika dig friskare!

Allt fler studier visar att kaffe, te och kakao är drycker som på olika sätt stärker kropp och sinne. Vissa forskningsresultat tyder även på att te och  kakao kan förbättra immunförsvaret och förebygga sjukdomar som högt blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. De positiva effekterna tillskrivs bioaktiva ämnen med antioxidativa egenskaper.

 

KAFFE

Idag finns även grönt kaffe på marknaden, orostade kaffebönor som innehåller fler antioxidanter. Smaken skiljer sig dock drastiskt från svart kaffe. Kaffe ökar koncentration och inlärningsförmåga,  ökar fettförbränningen och förbättrar prestationsförmågan i uthållighets- och styrkesporter. Kom dock ihåg att kaffe har en syrabildande och uttorkande effekt, och drick gärna ett stort glas vatten till.

Svart, grönt och vitt te är blad från samma buske. Svart te jäses och torkas, grönt bara torkas och har mer antioxidanter men kortare hållbarhet. Vitt te har mest antioxidanter och består av  färska, ojästa och torkade skott. Te sägs rena kroppen, underlätta viktminskning och stimulera matsmältningen.

KAKAO

De nyttiga flavonoiderna ger kakao en bitter smak, därför tar tillverkarna av choklad ofta bort dem. När de blandas med mjölk försämras deras  medicinska egenskaper. Därför är det bäst att använda kakao i ren form, helst rå kakao som har fyra gånger mer antioxidanter än den mer vanligt  förekommande, rostade. Kakao verkar antiinflammatoriskt, höjer humöret, motverkar trötta muskler och ökar syresättningen.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *