Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Förändra livet med Personlig Tränare

Många går år efter år med en gnagande känsla av att inte ta hand om sig själv. Många vet att de väger för mycket. Andra känner att deras arbete sliter på kroppen. De vet att de borde röra på sig, äta bättre, gå ner i vikt… men var ska de börja, och hur?

 

Det finns otaliga kostråd och träningsprogram på nätet och i tidningar, men mångfalden blir en djungel att gå vilse i. Ett enda enkelt steg – att kontakta en Personlig Tränare (PT) – kan bli det som rätar ut alla frågetecken och äntligen får saker att hända. Många PT brinner för sitt jobb och drivs av en stark önskan att hjälpa andra att växa och utvecklas, och kan verkligen göra skillnad. En av dem är Johan Arvidsson i Värnamo.
– Det allra viktigaste är att personen är redo och verkligen vill göra en förändring, säger Johan. Det kan vara att bryta en ohälsosam och inaktiv livsstil, att få stöd och tips för att kunna springa en mil fem minuter snabbare, eller helt enkelt orka mer i vardagen. De som kommer till mej har mer eller mindre konkreta önskemål. Om det inte står helt klart från början hjälps vi åt att ta reda på vad klienten behöver.

 

Om målet är att springa ett visst lopp under en viss tid är det enkelt att lägga upp mätbara delmål på vägen mot slutmålet. Samma sak gäller för viktminskning, det är också lätt att mäta resultat efterhand. Mer allmänna mål, som att komma i bättre form eller att bli piggare i vardagen, konkretiseras till formulerade detaljer som går att stämma av. Men att börja med att fråga vilka prestationsmål klienten har fungerar inte då.
– En PTs viktigaste roll är att skapa en relation till klienten, säger Johan. Att bygga upp ett förtroende för att jag verkligen bryr mej, och att jag har förmåga att se just den här personens behov. Utifrån önskemålen bygger jag i samråd med klienten upp en handlingsplan. Att kunna se resultat är mycket viktigt för att hålla motivationen uppe, likaså att mål och delmål är realistiska och går att uppnå. Det är väldigt lätt att tappa sugen om man inte uppnår det man tänkt, därför är det bättre med enkla små mål som fungerar. Efterhand som man märker att man verkligen förbättras blir man mindre och mindre benägen att avbryta, och risken för att inte hålla ut med sin nya livsstil blir allt mindre. Hela tiden gör vi avstämningar för att se att vi är på rätt väg, och efter det sätter vi nya mål, förklarar Johan.

 

Johan blev PT av en lycklig slump

Johan är ekonom i grunden, men hans egen utveckling och personliga intresse för friskvård och träning ledde till att han även började hjälpa andra till en bättre livsstil och ett friskare liv.
– Jag har jobbat ca 25 år med affärssystem, som konsult i olika roller. Reste runt hela Skandinavien. Jag hade alltid hållit igång och tränat, men vintern 2011-2012 bestämde jag mig för att jag ville ta träningen till en ny nivå, och att jag ville sätta upp ett tydligare och mer utmanande mål än att ”bara” må bra och känna mig vältränad. Jag bestämde mig för att genomföra en IRONMAN i Kalmar i augusti 2013, och kände att jag behövde mer kunskap om träningslära och näringslära för att kunna lägga upp förberedelserna på bästa sätt, förklarar han.

 

young athlete triathlon in front of a sunrise over the sea

 

Det var då Johan anmälde sig till PT-utbildningen vid Axelsons.
– Jag kollade runt en hel del innan jag bestämde mig, och kom fram till att Axelsons utbildning bäst motsvarade vad jag var ute efter, säger han. Jag hade i det läget inga tankar på att byta karriär, PT-utbildningen såg jag mest som en möjlighet att få kunskaper till att kunna lägga upp träningen för IRONMAN på ett så bra sätt som möjligt. Men under utbildningen kände jag att det var ännu roligare och intressantare än jag hade föreställt mig.

 

Redan våren 2013 tog Johan kontakt med Itrim, och de kom överens om att öppna en verksamhet i Värnamo i september. Itrim är en svensk kedja inom motion och viktminskning för sundare mat- och motionsvanor.
– Jag jobbade fortfarande heltid på mitt gamla jobb, berättar Johan, men i bakhuvudet fanns en tanke om att kunna jobba med detta på heltid. Våren 2014 hade vi fått fart på verksamheten. Samtidigt behövde gymmet jag tränade på, och där jag hade min Itrim-verksamhet, en PT för sina medlemmar. Då kände jag att alla bitar föll på plats, det kunde bli en perfekt kombination! Med Itrim och PT skulle jag ha något att erbjuda alla som vill skapa en hållbar, hälsosam och aktiv livsstil.

 

Itrim har två huvudsakliga koncept; ett som passar speciellt bra för dem som behöver gå ner ganska mycket i vikt samtidigt som de kommer igång med att röra sig mer, och ett som vänder sig till dem som behöver en bra rivstart med träning.
– I många fall är det inte kunskaper som saknas hos klienterna, säger Johan. De behöver coachning för att lära sig coacha sig själva. Vi ger dem det, tillsammans med verktyg som de kan gå hem och använda. Jag måste jobba både med fakta och beteenden – mycket av en ohälsosam livsstil beror på vanor och ovanor, och det behöver klienterna bli medvetna om och få hjälp att förändra.

 

Johan sa upp sig från sitt jobb och har nu jobbat som PT/Hälsocoach och ansvarig för Itrim i Värnamo i ca ett år. Det är ett beslut han aldrig ångrat.
– Jag får jobba mycket, och jag har höga ambitioner, men jag älskar att se och kunna hjälpa människor utvecklas och nå sina mål. Att få vara med och stödja en person i förändring ger mig otroligt stor tillfredsställelse.

 

Som PT har Johan många möjligheter

Johan har flera verksamheter utanför gymmet. En PT har ett mycket stort arbetsfält tillgängligt, allt efter tid, intresse och kunskaper.
–  Men så klart måste det finnas en marknad för det man beslutar att ägna sig åt, konstaterar Johan. Jag arbetar bland annat med friskvårdsupplägg för företag. Allt fler företag inser det ekonomiska i att hålla personalen i form, både när personalen har stillasittande arbete och när de arbetar med fysiskt monotona rörelser. Som ekonom har jag lätt att förklara de ekonomiska vinsterna med friskvård i företaget, och det finns i dag vetenskapliga belägg för att det betalar sig så det är inte svårt att motivera en sådan satsning. Jag håller också föredrag inom kost och träning för idrottsklubbar och andra organisationer.

 

Enligt Johan finns det områden där man ännu inte är särskilt medveten om att man har ett behov av träning och att man vinner på att vara i bra form. Där finns en stor potential för en PT att etablera träning för att förbättra resultaten.
–  Det gäller till exempel i hög grad inom ridsporten, säger Johan. Man tränar hästen, men genom att själv vara vältränad har man mycket större möjlighet att hjälpa hästen till ännu bättre prestationer.

– I augusti ska jag dessutom utbilda mig till coach för personer som vill ha stöd och pushning när de ska genomföra En Svensk Klassiker. Mitt mål med detta är att även kunna vara coach för personer som ska genomföra andra ansträngande utmaningar som Klassikern, IRONMAN, Göteborgsvarvet, Stockholm Maraton och liknande.

 

Därmed har Johan gått varvet runt – det som började med hans eget deltagande i IRONMAN ledde till att han nu hjälper andra att klara samma bedrift!

 

Johan

Johan Arvidsson, PT och coach