Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Framtiden är här!

Förra året vid den här tiden fick jag en gåva som kom till att bli en av de bäst matchade någonsin – boken ”Sapiens” av Yuval Noah Harari, om människans historia som art, biologiskt, psykologiskt, filosofiskt och mycket mer.

Något av det jag älskar med boken är att Yuval bryter ner skeendena helt till verklighet och pekar ut hur mycket som existerar och sker enbart för att vi människor har fantiserat fram det. Hur vi som art har hamnat där vi är idag genom att vi kan skapa mentala koncept, ge dem innehåll och egenvärde och enas om att bete oss som om de vore fysisk verklighet. Det är omfattande sammanhang han skissar upp och jag rekommenderar boken i stället för att försöka återge essensen här.

Hur som helst supportar jag den typen av teorier, och därför har jag lite svårt att med övertygelse ge mig hän åt koncept som ”jul”, ”nytt år” och så vidare. Jag gillar festerna, men det är bara allt för tydligt att det enda som gör en dag speciell i förhållande till alla andra dagar, är den betydelse vi lägger i den.

Jag kan vara socialt smooth och säga ”god jul”, ”trevlig helg” och sådant, för att skapa koherens och en känsla av samförstånd, snarare än förvirring. Men jag är hela tiden medveten om att det är något vi leker, och jag gläder mig till den dagen den insikten har smittat av sig till allt i mitt liv.

Hur som helst är det just nu även på väg att ske några förändringar på ett rent konkret, fysiskt plan. När Axelsons (det vill säga de människor som arbetar tillsammans under Axelsons-loggan) öppnar dörrarna igen efter ledigheten, blir det på en ny plats. Det kommer att ge några helt nya förutsättningar för undervisningen och grupperna. Jag tycker att det känns spännande och roligt, utan att jag sett de nya lokalerna ännu. Jag hoppas att gamla och nya elever och alla medarbetarna ska trivas i de nya rummen!

En annan förändring som är högst reell för mig, är att detta är min sista krönika, då nyhetsbreven framöver kommer ha en annan form. Jag har skrivit för Axelsons i 7 år och det är en spännande process att släppa det. Därför slår jag på stort med Yuvals och mina egna tankar kring verklighet och fantasi – mitt favorittema. Som alltid hoppas jag samtidigt kunna göra tankarna intressanta för dig att läsa.

Nu tar jag själv inspiration från alla intervjuer jag gjort och alla personliga berättelser jag skrivit genom åren, alla glada och modiga människor som släppt taget och gått in i något nytt. Människor som jobbat som ambassadörer, läkare, lärare, personalchefer och allt möjligt, som tvärstoppat och istället börjat massera, coacha, mattipsa, avstressa och hudvårda.

Eller, människor som liksom Eva-Lotta bara släppt och vågat befinna sig i mellanrummet där något nytt, eller ingenting, kan hända. Jag har skrivit hundratals historier om er, och nu får jag inspirationen i retur.

Jag läser just nu Yuvals uppföljare, ”Homo Deus”, som handlar om framtiden. Igår kväll kom jag in på ett kapitel som handlade om en studie där man förutspått vilka yrken som 2033 i hög grad kan vara ersatta av algoritmer och artificiell intelligens. Gissa vad? Massörer var inte med på listan.

Ingen av oss vet vad framtiden bringar och att bekymra sig är en ungefär lika effektiv lösningsmodell som att tugga tuggummi. Jag råder dig att satsa på aktiviteter som ger dig glädje (och som algoritmer inte med lätthet kan konkurrera med dig om). Jag fortsätter som skribent och som huvudlärare på Yogalärarutbildningen, kanske ses vi där? Dessutom önskar jag dig innerligt en ”god jul” och ett ”gott nytt år”.

Tusen tack till alla er som läst mina krönikor och artiklar genom åren, och tack till Axelsons för att tillhandahålla det bästa jobb jag hade kunnat ha under all den här tiden!

 

Sandra Grundstoff

Jag finns kvar som skribent samt huvudlärare på Axelsons 200 timmars Multistyleutbildning
och på www.naturewise.dk.