Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Från polis till medicinsk massageterapeut

Det var under sin tid som polis som Paul Gudmundsson fick möjlighet att gå en utbildning på Axelsons och börja resan mot att bli Medicinsk massageterapeut.

Efter 37 år inom polisen pensionerade han sig och jobbar idag som massör tre dagar i veckan i Trosa och Vagnhärad.
– Jag älskar att massera. Det är lite som att läsa blindskrift, man ser inte felet med ögonen, man känner det med fingrarna. Man tar på folk och kan hjälpa dem.
Paul har jobbat med människor hela sitt liv, sen det att han var 13 år och var fritidsledare hemma i Göteborg. När han 1973 valde att flytta till Södertälje var det för att studera till fritidsledare. Men efter att ha jobbat med unga i ungefär två år kände han att arbetet var för slitigt, och började se sig om efter ett nytt yrke.
Han jobbade som vakt ett tag och frågade samtidigt Arbetsförmedlingen om råd. Redan då fanns en tanke om att studera till massör, men valet föll på att söka sig till Polishögskolan.

Började massera sina kollegor på jobbet

– De första 25 – 30 åren inom polisen var jättekul. Sen när jag jobbade på stationen i Södertälje ett tag märkte jag hur tjejerna i reception fick ont i axlarna när de satt med mycket pappersarbete. De bad mig att massera dem, och när jag gjorde det blev de nöjda och tyckte att det hjälpte. Det tyckte jag kändes bra.
När Paul 2004 jobbade hos Polisen i Västberga kom det på förslag att det vore bra om någon internt kunde fixa nackar och behandla medarbetarna eftersom det tog sådan tid för dem som hade problem att åka iväg på arbetstid till naprapater.
– Jag pushade lite för det här och fick igenom att jag kunde gå Massage steg 1 på Axelsons på arbetstid. Sen tog jag semester och gick steg 2 på egen hand för att bli certifierad massageterapeut och kunna börja jobba med massage.
Paul startade egen firma 2006 och började jobba med massagen på kvällstid hemma i sin källare i Vagnhärad efter jobbet. Så höll han på i 6 år, och 2010 läste han Massage steg 3 på distans för att bli Medicinsk massagaterapeut.

Nyfiken på att gå en massage utbildning? Läs mer på vår sida axelsons.se/massage. Där hittar du alla våra utbildningar inom massage såväl som massagekurser för dig som vill testa på!

Att jobba som massageterapeut efter pensionen

– År 2012 fyllde jag 62 år och tyckte att det var på plats att pensionera mig från polisen. Sedan dess har jag jobbat tre dagar i veckan med massage. Måndagar och tisdagar är jag på vår klinik i Trosa och på onsdagar masserar jag hemma på kvällstid.
– Jag har haft mycket nytta av personkännedomen jag fått som polis när jag träffar kunder även nu med massagen. Det hör väl ihop, även om det är två helt olika arbeten i sig.
Kliniken i Trosa har Paul tillsammans med Christer Färnström som är naprapat och som också tidigare läste på Axelsons. Paul ser hur hans kunskaper som massör och Christers kunskaper som naprapat kompletterar varandra bra så att de bättre kan hjälpa sina kunder.
– Jag kör behandlande massage, det är inget myspys. Det går ut på att komma in i muskler och få dem att släppa. Jag jobbar väldigt punktinriktat och frågar var någon har ont, och sen går jag rakt på. Man lär sig nya saker varje dag, att se sambanden mellan olika saker. Om något gör ont där så kanske felet är någon helt annan stans.
Paul har även gått en fortsättningskurs i laser för att kunna behandla sina kunder. Laserterapi är en kompletterande metod till massage där man med hjälp av infrarött ljus kan stimulera cellernas naturliga läkningsprocess.
– Lasern har räddat mina händer, det sliter ju att jobba som massör. Lasern gör det möjligt för mig att jobba med fler kunder per dag.

Hjälper både äldre och de med kontorsjobb

Paul berättar att han jobbar väldigt mycket med nackar, och har många kunder som har kontorsjobb och sitter mycket framför datorer. Han berättar att han även har flera äldre kunder som kommer till honom med bekymmer som ibland hindrar dem från att kunna leva fullt ut.
– En solskensdam på 80 bast kom till mig för att hon hade sådana problem med att gå på gräsmattor, hon bara ramlade omkull och hade jättesvårt att gå. Jag har nu behandlat henne massor av gånger, och efter femte behandlingen frågade hon mig om det vore okej om hon kanske började jogga lite. Idag kan hon dansa och skutta tillsammans med sitt barnbarn. De byggde precis en hinderbana för kaniner som farmor nu minsann också kan ta sig igenom.
Paul menar att massagen hjälper folk att få igång balanssinnet, eftersom benmusklerna spelar en så stor roll i att kunna gå.

Ett jobb fyllt med solskenshistorier

– En annan kund hade gått som en kråka i ett halvår. Hon har jobbat i vården, och bara blivit sämre och sämre. Vid första behandlingen upptäckte jag att hela lårmuskeln på höger sida var en enda stor dvala. Jag fick igång den, och sen bokade vi in henne på en till behandling redan nästa dag. När hon kom tillbaka sa hon ’i natt har jag sovit hela natten för första gången på flera år’.
Hela dagen är fylld med solskenshistorier, berättar Paul. Idag jobbar han med fem till sex kunder per dag, och tycker att det är helt underbart att massera. Paul är idag 67 år gammal och planerar att fortsätta jobba med massagen så länge han orka.
– Jag får bra resultat och det är kul. Särskilt när jag har kunder som har ont, när jag ser hur jag kan hjälpa dem att ha mindre ont.
– Jag hade en liten kille som tittade på när jag behandlade hans farsa. Han sa: ’Pappa säger att det gör ont, och sen tar du på honom, och då släpper det. Du har magiska fingrar’.

Läs mer om Axelsons yrkesutbildningar och kurser i massage.