Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.


Fredlig beröring – livsviktig kunskap!

 

Barn som rör vid varandra på ett vänligt sätt får goda förutsättningar att bli trygga och empatiska. Mobbning motverkas och barnen känner större samhörighet.


Har du sett den svartvita TV-filmen från 50-talet om de vetenskapliga försöken med den lilla apan som hade att välja mellan en hård, kall ståltrådsmamma med nappflaska och en mjuk varm tygmamma utan mat? 
Filmsnutten var en seglivad klassiker i TV under flera decennier. Det var hjärtslitande att se hur ungen desperat klängde fast vid den mjuka ”mamman” tills hungern blev för stor, hur han snabbt tog sig över till den stela kalla för en snabb slurk, och sen rusade tillbaka till den relativa värmen och tryggheten.
Redan där någonstans anade vi hur viktigt det är med närhet och beröring. Resten är, som man brukar säga, historia. Du kan se apungen på youtube – sök på Harry Harlow Monkey Experiment Contact Comfort.

Fysisk beröring livsnödvändig

I mitten av 90-talet visade forskning i både Sverige och USA vad man redan sett i praktiken: att fysisk beröring är livsnödvändig för alla levande och kännande varelser, och i synnerhet för växande individer. Samtidigt kom rapporter från enstaka förskolor som börjat använda massage för barnen som en del av de dagliga rutinerna, med häpnadsväckande resultat.
Även om Axelsons utbildat kroppsterapeuter sedan 1962 började man nu inse att beröringen hade en djupare betydelse för människan än bara den fysiska, och därför var viktig för hela samhället.
Med denna insikt startade Axelsons hösten 1996 projektet ”Massage i skola och förskola”, Genom utbildning av skolpersonal ville man lära barnen fredlig beröring.

stock-illustration-20171146-happy-children-jumping

Massage i skolan motverkar mobbning

Barn som rör vid varandra på ett vänligt sätt får goda förutsättningar att bli trygga och empatiska. Massage kan motverka mobbning och skapa samhörighet mellan barnen.
En vetenskaplig långtidsstudie på förskolebarn i projektet visade mycket tydligt att medveten beröring och/eller massage bara 5-10 minuter dagligen gör att aggressioner mellan barnen minskar, barnens somatiska besvär och sociala problem minskar, och deras uppmärksamhet och inlärning förbättras.
De barn som hade beteendeproblem förbättrades allra mest. Barn som tidigare varit utanför blev mer sociala. De kom in i gruppen och började delta i olika aktiviteter. Ett stort antal oberoende undersökningar under årens lopp pekar i samma riktning.
Hittills har Axelsons utbildat mer än 15 000 anställda inom skola och förskola, vilket betyder att över 300 000 barn dagligen blir berörda och masserade, av varandra eller sina lärare. Och det viktiga och livsbefrämjande projektet fortsätter. Fullt utvecklat är det en väg till en bättre framtid för alla, både barn och vuxna.

Läs mer om våra massage utbildningar.

Läs om Fornbackaskolan där man lagt massage på schemat!


 

Massagesagor och beröringslekar

Massage kan låta komplicerat, men det är inte svårt att börja med barnmassage. Det handlar inte om att knåda muskler utan mest om stilla beröring. Det räcker att lugnt beröra armar, ben eller rygg med mjuka händer.
Ett enkelt och lekfullt sätt att introducera massage för barn är massagesagor, som i lekform ger barnen möjlighet till naturlig kroppskontakt och beröring. Övningarna är oftast inbyggda i olika sagor och rollspel.
Hitta idéer i dessa och många andra böcker:
Heike Jung:             Massagesagor och beröringslekar
Pauline Hegner:     Leken som berör – sagor, lekar, sånger och ramsor till massage
Sara Wikander:      Massagesagor, Nya Massagesagor och Massagesagor för de minsta